- 8 Ağustos 2022
YÜKLENİYOR
Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?
ZEYDAN KARALAR: Belediyemiz bünyesinde hayvan bakımevi bulunuyor. Sokak Hayvanları Bakımevi, 2020 yılında hizmete açıldı. Türkiye’nin en modern hayvan bakımevlerinden biridir. Faaliyetlerini sürdürüyor. 7/24 esasına göre çalışan merkezimiz, 116 dönüm üzerine kurulu ve hastane şeklinde çalışıyor. 115 personel ve 8 araçla hizmet veriyoruz. Ekiplerimiz, kent merkezindeki 400 noktada haftanın altı günü kuru mamayla besleme yapıyor. Çevre ilçelerde, yeterli personeli ve kısırlaştırma ünitesi olmayan yerlerde de destek amaçlı kısırlaştırma işlemi yapıyoruz. 2021 yılında yaklaşık 6.000 kısırlaştırma işlemi ve 100.000 tedavi yaptık. 1.700 hayvanı sahiplendirdik.
Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?
ZEYDAN KARALAR: 5199 sayılı kanun gereği kısırlaştırma merkezi kurma zorunluluğu var. Ancak bu konuda gerekenin yapıldığını söyleyemiyoruz. Sokak hayvanlarıyla ilgili sıkıntıların giderilmesi için kısırlaştırmaya önem verilmesi gerekiyor. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Kısırlaştırma işlemlerinin oranını %100 artırdık. Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarları da değerlendiriyoruz, yaralı, hasta veya küpesiz sokak hayvanlarını Sokak Hayvanları Bakımevi Merkezi’ne naklediyoruz. Tehlikeli türler dışında olanları işaretleyip kısırlaştırıyoruz, aşılarını tamamladıktan sonra alındıkları yere bırakıyoruz. Bir adet gezici ameliyathane de kısırlaştırma birimi olmayan ilçelere destek veriyor. Hayvan koruma görevli kartı olan gönüllülere, hayvan beslediği düşünülen hayvanseverlere olanaklar doğrultusunda kuru mama desteği veriyoruz. Şehir hastanesinde ve yemekhanesi olan diğer büyük kamu kuruluşlarında kalan yemekler Sokak Hayvanları Bakımevi Merkezi’ne getiriliyor. Bu yemekleri sokak hayvanlarına veriyoruz. Barınakta kalan kedi ve köpekleri de tavuk ve ekmekle besliyoruz.
2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?
ZEYDAN KARALAR: Problemin çözümü için hayvanların kısırlaştırılması gerekiyor. Tüm yerel yönetimler kısırlaştırma işlemi yapmalı. 5199 sayılı kanun, revize edilen hâliyle, belediyelere nüfus sınırı getirdi. Nüfusu 75.000’i geçen belediyelerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar kısırlaştırma merkezi kurması zorunlu. 25-75.000 nüfusa sahip belediyelerin ise, 2024’ün sonuna kadar kısırlaştırma merkezi kurması gerekli.
Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?
ZEYDAN KARALAR: Çevresine zarar veren ya da tehlike arz eden genelde köpekler oluyor. Sürü psikolojisiyle hareket edebiliyorlar, tehdit unsuru olabiliyorlar. Bu nedenle sokakta yaşayan köpeklerin kısırlaştırılması önemli. Kedilerde saldırma ya da ısırma pek söz konusu olmuyor. Kediler çoğunlukla gece araçların motor kaputuna girerek hem kendi canlarını tehlikeye atıyor hem de dolaylı şekilde insanlara zarar verebiliyor.