"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kazım Kurt: “Hayvanların Yaşama Hakkına Saygı Gösterilmeli”

  • 17 Ocak 2022

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

KAZIM KURT:
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, belediyelere bazı sorumluluklar getirdi. Bu kapsamda biz de sahipsiz, güçten düşmüş ve tehlike arz eden hayvanların korunması, bakımlarının yapılması ve rehabilitasyonun sağlanması amacıyla belediyemizin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesindeki Geçici Hayvan Bakımevi’nde sokak hayvanlarına hizmet veriyoruz. Bakımevinde 4 veteriner hekim, 3 veteriner teknisyeni, 5 bakıcı personel, 6 hayvan toplama personeli çalışıyor. Sokak hayvanlarının rahat yaşamasını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Öncelikli işimiz, rehabilitasyon. Bakımevimizde sokak hayvanlarını tedavi ediyoruz, aşılıyoruz, kısırlaştırıyoruz, işaretleme işlemi (dijital kimlik) yapıyoruz ve kayıt altına alıyoruz. Tedavisi tamamlanan sokak hayvanlarını ya sahiplendiriyoruz ya da alındıkları ortama bırakıyoruz. Gönüllü kuruluşlarla, derneklerle, hayvan koruma görevlileriyle işbirliği yapıyoruz ve sokak hayvanlarının her türlü ihtiyacını (beslenme, barınma, korunma, bakım, tedavi vb.) karşılıyoruz. Onlar sokakta yaşıyor, ama sahipsiz değiller. Bakımevinde misafir ettiğimiz sokak hayvanları kış mevsiminde üşümesinler diye alttan ısıtmalı özel bölmeler yaptık. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’yle yaptığımız protokol dahilinde tüm ilçelerdeki sokak hayvanlarına hizmet veriyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

KAZIM KURT: Gaziantep’te dört yaşında bir kız çocuğuna sahipli pitbull cinsi köpekler saldırdı. Bu görüntüler hepimizin içini parçaladı. Cumhurbaşkanı, bu olayın ardından bir açıklama yaptı. Biz, 2016 yılından bu yana Odunpazarı ilçesine ek olarak Eskişehir’deki 12 ilçede bulunan sokak köpeklerinin tedavisini, kısırlaştırma ve rehabilitasyon işlemlerini yapıyoruz. Bu 12 ilçeden 6’sı AKP’nin yönettiği belediyeler. Bu protokolü yaptığımızda 10 ilçe AKP’deydi. Ancak yıllardır, sokakta yaşayan hayvanlar için hiçbir adım atmadılar. Bu zor görevin tüm yükünü Odunpazarı Belediyesi olarak biz üstlendik.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu açıktır. Kanuna göre, “Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” Yasaları çiğnememiz söz konusu değil. Bu nedenle sokak hayvanlarını toplayıp barınağa kapatamayız. Onlar, geçici olarak barınağımızda kalabilirler. Sokaktaki hayvanlarını sahiplendirmeye çalışıyoruz, belediyemizin web sitesine fotoğraflarını koyuyoruz. Sahiplenmek isteyen vatandaşlar, barınağımızla iletişime geçiyor. Sosyal belediyecilik gereği, yasaları da dikkate alarak sokak hayvanlarının yanında olmaya devam edeceğiz.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

KAZIM KURT: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında tüm belediyelerin aynı hassasiyetle sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan sıkıntılar giderilecektir. Kanun, büyükşehir ve il belediyelerinde 2022 yılının sonuna kadar, ilçe belediyelerinde de 2024 yılının sonuna kadar bakımevi kurulmasını zorunlu kılmıştır. Bu süre uzun. Sürenin tamamlanmasını beklemeden tüm belediyeler sorumluluklarını yerine getirmelidir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’yle “Sahipsiz ve Başıboş Sokak Hayvanları İşbirliği Protokolü” imzaladık. Protokolün hükümleri gereğince, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda belirtilen ve belediyelerin sorumluluğunu içeren hususlarda, büyükşehir belediyesinin yetki alanlarındaki sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırma, tedavi, bakım ve kayıt altına alma işlemleriyle ilgili işbirliği yaptık. Söz konusu protokol gereği belediyemiz, diğer 12 ilçe belediyesiyle de “Sahipsiz ve Başıboş Sokak Hayvanları İşbirliği Protokolü” yaptı. 12 ilçedeki sokak hayvanlarına da rehabilitasyon hizmeti veriyoruz.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

KAZIM KURT:
Sokaktaki hayvanlarla ilgili sorunlar genellikle köpek popülasyonunun artışından kaynaklanıyor. Merkezimizde sadece köpeklere değil, her türlü sağlık probleminde kedilere de gereken müdahaleleri yapıyoruz. Sorunun köpek ağırlıklı olması, bölgede yiyecek bulma konusunda sıkıntı yaşanmasından ve saldırganlık eğiliminden kaynaklanıyor. Ayrıca insan kaynaklı (hayvanlara nasıl davranılması ve yaklaşılması gerektiğinin bilinmemesi) sorunlar da yaşanabiliyor. Sokakta yaşayan hayvanların korunması ve kontrol edilmesi için tek çözüm, kontrolsüz üremelerinin önüne geçilmesi, yani kısırlaştırılmalarıdır. Sokakta yaşayan hayvanların korunmasına yönelik vatandaş duyarlılığı da çok önemli. Hayvanların yaşama hakkına saygı göstermeliyiz. Onların yaşam alanımızın ve çevrenin bir parçası olduğunu unutmamalıyız. Bu konuda duyarlı olmalıyız, hayvan satın almayıp, sahiplenmeliyiz.



Önerilen Haberler