"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Lütfü Savaş: “Sokak Hayvanları İçin Doğal Yaşam Alanları Oluşturulmalı”

  • 17 Ocak 2022

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

LÜTFÜ SAVAŞ: Hatay’ın 15 ilçesindeki sokak hayvanlarına barınma, beslenme, tedavi ve kısırlaştırma hizmeti veriyoruz. Sivil toplum kuruluşları ve hayvanseverlerle iletişim hâlindeyiz, onların çalışmalarını destekliyoruz. Parklara kedi evleri ve sokaklara besleme odakları yerleştirdik. 444 12 06 numaralı hat üzerinden gelen yaralı hayvan ihbarlarını değerlendiriyoruz, yaralı hayvanları hayvan nakil araçlarıyla alıyoruz. Röntgen, kan sayımı ve parça kırık müdahale ekipmanlarıyla Antakya Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki tüm hizmetleri karşılıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan belediyemize tahsis ettirdiğimiz arazilere doğal yaşam alanlı barınak kurma çalışmalarımız devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

LÜTFÜ SAVAŞ: 5199 sayılı kanun kapsamında serbest üremeyi kontrol etmek için sahipsiz ve küpesiz hayvanları topluyoruz, kısırlaştırma ve tedavi işlemlerinden sonra alındıkları bölgeye bırakıyoruz. Cumhurbaşkanın demecinden sonra belediyemizin işleyişinde değişiklik olmadı. Yasalar çerçevesinde hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu zamana kadar sahipsiz hayvanlara hizmet vermeyen ilçe belediyelerinin göreve çağrılması bizi memnun etti. 2021 yılında 4.239 hayvanı iyileştirdik, 928 hayvanı sahiplendirdik, 1.628 hayvanı kısırlaştırdık. Çalışmalarımıza 2022 yılında da devam edeceğiz.
 
2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

LÜTFÜ SAVAŞ: Bu yasa kısmen yeterli olacak. Ancak hayvanlar, kısırlaştırıldıktan sonra doğal yaşam alanlarına ihtiyaç duyacak. Çünkü sokaklarda grup oluşturduklarında hem kendilerini hem de insan hayatını tehdit edebiliyorlar. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak sokak hayvanları için doğal yaşam alanları oluşturmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Belediyelerin bu konuda sivil toplum kuruluşlarına destek vermesi gerekiyor.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?


LÜTFÜ SAVAŞ: Sokaktaki kediler kış aylarında ısınmak için araçların motor kaputuna giriyor. Bu nedenle araçları çalıştırmadan önce motor kaputuna vurmak gerekiyor. Kuşları beslemek için sokaklara ekmek kırıntısı bırakmak önemli ama vatandaşlar tarafından atılan sakızlar kuşların gagalarına yapışıyor. Vatandaşlar bu konuda hassas olmalı.

Mutlaka sokaklarımızdaki hayvanlar 1 kap su ve 1 kap yemediğimiz fakat hayvanların yiyebileceği yemekleri koymamız gerekmektedir.


Önerilen Haberler