"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mehmet Murat Çalık: “Sahiplendirme Çalışmalarına Öncelik Verilmeli”

  • 17 Ocak 2022

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

MEHMET MURAT ÇALIK: Belediyemizin Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi bulunuyor. Bu merkezdeki çalışmalarımız 5199 ve 7332 sayılı yasa hükümlerine göre yapılıyor. Bakımevimizde üç ameliyathane, laboratuvar, röntgen ünitesi, köpek ve kedi tedavi ünitesi, yemek pişirme ünitesi gibi birimlerimiz bulunuyor. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma operasyonları, kayıt, kulak küpesi ve işaretleme (mikroçip) işlemleri, yumuşak doku ve bazı tümör operasyonları, trafik kazaları nedeniyle yararlanan hayvanların ortopedi operasyonları da bakımevimizde yapılıyor. Enfeksiyon hastalığı olan sokak hayvanlarına kan analizi yapılıyor, tedavileri tamamlanıyor.

Bakımevimize gelen her hayvan için hasta kayıt formu açılıyor. Hayvanların takibi bu şekilde yapılıyor. İyileşen sokak hayvanları, sahiplendirme yapılamamışsa, alındığı ortama bırakılıyor. Bakımevimizde misafir ettiğimiz sokak hayvanlarını yemek hazırlama ünitesinde her gün taze pişirilen yemeklerle besliyoruz. Yemek hazırlama ünitesinde ortalama 2.5 ton yemek pişiriliyor. Yemek hazırlamak için gerekli gıda ürünlerini bu zamana kadar ücretsiz temin ettik. Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle zorlanıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

MEHMET MURAT ÇALIK: Yerel yönetimlerin konuyla ilgili görev ve sorumlulukları Hayvanları Koruma Kanunu’nda ve yönetmelikte açıkça belirtiliyor. Sokak hayvanlarını kısırlaştırma işlemlerine pandemi dönemi de dahil olmak üzere ara vermeden devam ettik. Bu nedenle ilçemizin sınırlarındaki kısırlaştırma oranı oldukça yüksek.

Amacımız, öncelikle bölgemizdeki sokak hayvanlarının sayısının artmasını engellemek. Kendi bölgesinde yaşayan hayvanların beslenmesi ve sağlık kontrolleriyle ilgili çalışmalar da yapmak istiyoruz.

Belediyemiz bünyesindeki Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kısırlaştırdığımız hayvanları sahiplendirmeye çalışıyoruz. Süreci hızlandırmak için sosyal medya kanalları aracılığıyla bilgi ve fotoğraf paylaşıyoruz.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

MEHMET MURAT ÇALIK: 7332 sayılı yasayla mevcuttaki Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Yeni uygulamada en önemli süreç, hayvanların mal statüsünden çıkarılması, “duyguları ve hisleri olan canlı varlık” statüsüne dahil edilmesiydi. Ancak duyguları ve hisleri olan bu canlıların sokaklarda kaderlerine terk edilmesi de düşündürücü.

İster sahipli ister sahipsiz olsun, hayvanların insana ihtiyacı var. Bu nedenle sahiplendirme çalışmalarına öncelik vermeliyiz. Hayvanları korumak için sahiplendirme çalışmaları çok önemli. Bakımevimizin donanımı yeterli. Daha iyisini yapmak ve bakımevimizdeki birimleri geliştirmek için çalışmaya devam ediyoruz.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan sorunlar genellikle köpekler üzerinden değerlendiriliyor. Ancak sokakta yaşayan kediler de var. Sokak köpekleri için yapılan rehabilitasyon, bakım, tedavi, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme işlemlerinin aynısı kediler için de yapılıyor.

Kediler genellikle apartman ve site bahçelerinde yaşıyor. Kedilerle ilgilenen gönüllü vatandaşlar bizden kedi evi talep ediyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2021 yılında 174 adet kedi evi yaptı, talep eden vatandaşlara verdi.


Önerilen Haberler