"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Rıza Akpolat: “Sahipli Hayvanların Sokağa Bırakılması Önlenmeli”

  • 17 Ocak 2022

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

RIZA AKPOLAT:
Sokak hayvanları, İstanbul’un ve Beşiktaş’ın önemli bir parçası. Biz de onları korumak, tedavi etmek ve beslemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaralı sokak hayvanlarının tedavisini bulundukları yerde veya kliniğimizde yapıyoruz. Kedi-köpek kulübeleriyle, mama dağıtımıyla ilgili olarak birimimize gelen talepleri karşılıyoruz. Bağış yapmak isteyen gönüllülerin de bağışlarını kabul ediyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Rehabilitasyon Merkezi’nde sokak hayvanlarını kısırlaştırıyoruz. Geçici Hayvan Bakımevi ve Engelli Kedi Bakım Ünitesi aracılığıyla da sahipsiz sokak hayvanlarına hizmet veriyoruz. Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi, kısırlaştırma işlemleri ve ameliyatlar yapılıyor, ambulans ve koruyucu hekimlik hizmeti sunuluyor. Merkezimizde üç adet kedi bakım odası, bir adet köpek bakım odası, enfeksiyonlu hasta odası, kuduz hastalarına yönelik karantina odası, bir adet ameliyathane, röntgen odası, CR röntgen cihazı, sterilizatör ve hemogram cihazı yer alıyor.

Veterinerlik hizmetleri kapsamında:

•    150’den fazla noktaya uyarı tabelası yerleştirdik.
•    Sokak hayvanlarının kısırlaştırma operasyonunu maksimum kapasiteyle gerçekleştiriyoruz.
•    6 MOBİVET acil hayvan ambulansıyla sokak hayvanlarının yanındayız.
•    30.000 ihbarı değerlendirdik.
•    18.000 sokak hayvanına ulaştık.
•    20 ton mama dağıttık.
•    Belediyemiz bünyesinden Veteriner İşleri Müdürlüğü, 7/24 hizmet vermeye başladı.
•    Parklarda köpek gezdirme alanları oluşturduk.
•    Engelli Kedi Bakım Ünitesi açtık. Görme ve denge kaybı yaşayan, felçli sokak hayvanlarını yalnız bırakmıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

RIZA AKPOLAT: Sahipsiz sokak hayvanlarının popülasyon kontrolü için en önemli konu, kısırlaştırma işlemi ve sahipli hayvanların sokağa terk edilmesinin engellenmesi. Mevcut sistemde, sahipli hayvanların sokağa terk edilmesini engellemek mümkün olmadığı için tek çare kısırlaştırma olarak görülüyor. Kısırlaştırma çalışmalarımız maksimum kapasiteyle, gönüllülerin desteğiyle devam edecek.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

RIZA AKPOLAT: Yeni yasa ne yazık ki beklentileri karşılamıyor. Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinin ardından yasa hakkındaki fikirler netleşebilir. Yerel yönetimler, sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar için bütçe miktarını artırmalı, teşhis ve tedavi konusunda çağın gereklerine uygun bakımevleriyle klinikler oluşturmalı.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

RIZA AKPOLAT: Sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için öncelikle popülasyonun kontrol altına alınması gerekiyor. Sahipli hayvanların sokağa bırakılması önlenmeli ve sokaktaki hayvanlar kısırlaştırılmalı.


Önerilen Haberler