"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Sargın: “Zile’yi Her Alanda Geliştireceğiz”

  • 17 Ocak 2022

ŞÜKRÜ SARGIN: Eski yönetimden 133 milyon TL borç (İller Bankası’na 2031 yılına kadar ödenmek üzere yapılandırılan) devralacağımızı biliyorduk. Bu nedenle gerçekçi vaatlerle yola çıktık. Tasarruf odaklı çalıştık. Bütçe disiplinine önem verdik. Uygun maliyetli ve kaliteli hizmetlere odaklandık.


Bölgede bir ilk olan, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Enerji Verimliliği Projesi’yle enerji kaynaklarını etkin ve verimli kullanmayı, enerji tasarrufu sağlamayı amaçladık. 


Bakanlık onaylı “Su Sayaçları Ölçüm ve Ayar Kalibrasyon İstasyonu” kurduk. Zile’deki su sayaçlarının testleri, bakım ve onarım işlemleri burada yapıldı. Bu sayede tasarruf sağladık. 


Vatandaşlarla belediye arasında iletişim ağı oluşturmak, vatandaşların taleplerini ve şikâyetlerini öğrenmek için “Halk Masası” kurduk.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın enerji teşvikinden yararlanarak Atık Su Arıtma Tesisi’nin elektrik giderinin %50’sini hibe aldık. Tesiste oluşan arıtma çamurunun organik gübre olarak kullanılmasını hedefliyoruz. Eski Çöp Alanının Rehabilitasyonu Projesi, bakanlık tarafından onaylandı. Bu projeye paralel olarak Aktarma Transfer İstasyonu Projesi’ni de kendi olanaklarımızla hayata geçirdik. Bölgede “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk belediyeyiz. Sıfır Atık Projesi de bakanlık tarafından onaylandı. Bu sayede çöpleri daha az yakıt harcayarak daha az personelle toplayacağız, böylelikle %20 tasarruf sağlanacak. Sebze-meyve ve yemek atıkları çöp olarak atılmayacak, gübreye dönüştürülecek ve doğaya faydalı kompost malzeme olarak toprakla buluşturulacak.


Karakılçık Buğdayının Üretimini Yaygınlaştırma Projesi’ni hayata geçirdik. Pandemi sürecinde gıda güvenliği ve istihdam önem kazandı. Vatandaşların ve ülkemizin sağlıklı gıdaya erişmesini sağlamak ve tarımsal faaliyetler yoluyla yerel istihdama katkı sunmak için misyon üstlendik. Yerel tohumlarla tarım odaklı projeyi uygulamaya aldık. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek.


“2019 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirilen Veni Vidi Vici Kent Müzesi’nin birinci etap çalışmaları tamamlanma aşamasındadır. Veni Vidi Vici Kent Müzesi’ne ilişkin çalışmalarda emin adımlarla ilerliyoruz. Müzeler, toplumsal ve kültürel bilinci geleceğe taşır, bir kentin geçmişini, tarihini ortaya koyar. Zile, tarihî ve kültürel miras açısından önemli ve zengin bir ilçe. Zile’nin zenginliklerini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak için her türlü çalışmayı yapacağız. Zile’nin geleceğini inşa edeceğiz. Bu amaçla Veni Vidi Vici Kent Müzesi çalışmalarında sona yaklaştık. Müze, Zile’nin kültürel, tarihsel, toplumsal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak amacıyla Zile’yle ilgili her türlü bilgiyi, belgeyi, eşyayı, görsel malzemeyi, ses ve video kayıtlarını bünyesinde barındıracak. Müzede geçici ve sürekli sergiler düzenlenecek. Müze, Zile’nin geçmişini tanımak ve tarih bilincine katkı sağlamak için oldukça önemli. 


Zile’nin turizm potansiyelini ortaya koyan Zile Kültür ve Turizm Envanteri Portalı Projesi’ni hayata geçirdik. Zile’nin sahip olduğu gizli ekonomik değerlerinin yatırıma dönüştürülmesini sağlayacağız. Proje, Zile’nin turizm sektöründeki payının artırılmasına, kültürel ve turistik değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasına da hizmet edecek.


“Kurumsal Düzeyde Etkin ve Stratejik Yönetimin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında kurumsal açıdan etkin ve katılımcı stratejik yönetişimi güçlendirmek, yönetimden yönetişime geçişi sağlamak istiyoruz. Kurumsal hizmet üretme kapasitesini ve kalitesini geliştirmeyi, vatandaş memnuniyetini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi ve Zile’yi hak ettiği gelişmişlik düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla analizler yaptık. Analizler sonucunda yapılması gereken çalışmaları planladık. Proje, kurumsallaşma aracılığıyla yönetsel etkinliği ve örgütsel verimliliği artırmaya yönelik. Bu sayede belediye çalışanlarının önerilerini ve düşüncelerini de değerlendireceğiz. Yönetimden yönetişime geçişi sağlayan uygulamalar oluşturacağız. Bu uygulamalara hem belediye çalışanlarını hem vatandaşları dahil edeceğiz. Etkin, verimli, kaliteli, uygun maliyetli ve sürdürülebilir hizmetler üreteceğiz.


Geleneksel mimarinin en güzel örnekleri arasında yer alan Zile Evleri’ne hayat vermek için proje çalışmalarımız devam ediyor. Osmanlı’dan günümüze kadar korunarak gelmiş bu evler yenilenecek, özlenen gelenekler bu evlerde can bulacak, asırlık kültür birikimi yeni nesillerle ve gezginlerle buluşturulacak. Zile Evleri, birer kültür mirası olarak ilçe yaşamında yerini alacak. Bu kapsamdaki restorasyon projemiz bakanlık tarafından onaylandı, ödenekleri ayrıldı. 23 tescilli evin restorasyonunun yapılması için son aşamaya gelindi. İpek, Topçu, Kabutlu ve Sepetçi Sokakları’nda bulunan tarihî 141 evin cephe ve çatı restorasyon projeleri hazırlandı, uygulama aşamasına geçilecek. AVM’ ye Karşı Uzun Çarşı Projesi kapsamında toplam 165 işyerini ve 65 farklı meslek grubunu bünyesinde bulunduran tarihî Zile Uzun Çarşısı’nın restorasyon projesiyle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. 


Kurum içi iletişimin sağlıklı ve ölçülebilir şekilde yapılmasına olanak veren “Kurumsal İletişim Sistem Yazılımı” uygulamasına geçiş yaptık. “Anons İlan Sistemi” aracılığıyla anonsları vatandaşların cep telefonlarına otomatik olarak göndermeye başladık. Gürültü kirliliğini azaltmak amacıyla hayata geçirdiğimiz bu uygulamayı ilçe halkının yanı sıra yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan Zileliler de kullanabiliyor. Halk Masası için “Canlı Destek Yazılımı” uygulamasına başladık, yeni web sayfası tasarımını tamamladık. “Mobil Uygulama” sayesinde vatandaşlar, mobil cihazlar aracılığıyla belediyeye ait uygulamayı indirerek belediye hizmetlerinin tamamından faydalanabilecek. “Akıllı Ulaşım Sistemi” dahilindeki elektronik ücret toplama sistemi sayesinde vatandaşlara daha hızlı, güvenli ve verimli ulaşım hizmeti veriyoruz.


Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli altyapı ve üstyapı çalışmalarına devam ediyoruz. Zile, Başkent Üniversitesi’nin kampüs alanına alındı. Başkent Üniversitesi Tarım Enstitüsü, Zile’de işsizliğin önlenmesi ve tarımın geliştirilmesi için akademik çalışmalar yapacak. Pandemi nedeniyle ara verilen proje, Zile’deki göçü durdurmayı, alternatif yaşam alanları oluşturmayı ve iş imkânları sağlamayı hedefliyor. Zile S.S. Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi aracılığıyla Zileli kadınların ürettiği ürünlerin satışını yaparak, yeni pazarlar oluşturarak kadınların üretime katılması ve aile bütçelerine katkıda bulunması için çalışıyoruz.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


ŞÜKRÜ SARGIN: Stratejik planlama, hizmet geliştirme sürecinde çok önemli. Gündelik, dar kapsamlı, kısa vadeli planlamalar yerine uzun vadeli, amaç ve sonuç yönelimli stratejik planlama anlayışı ön plana çıktı. Belediyemizdeki yönetsel kararların planlamaya dayanan orta ve uzun vadeli bakış açısıyla şekillendirilmesi için belediyemizin idari ve beşeri kapasitesini geliştirdik, yeni bir yönetim kültürünün mevcut yapıya uyarlanması sağladık. Bu sayede kaynak israfını önledik, belediye kaynaklarını daha verimli kullandık. Belediye tarihinde ilk kez kapsamlı bir kurumsallaşma çalışması yaptık, belediye çalışanlarında kurum kültürü ve aidiyet duygusu oluşturduk. Sıfır hatayla, kaliteli ve uygun maliyetli hizmet üretmeye odaklandık.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?


ŞÜKRÜ SARGIN: Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz önemli projelerimizden biri, “Güneş Enerjisi Santrali Projesi.” Bu proje kapsamında güneş enerjisi santrali kuracağız, yüklü elektrik faturalarından kurtulacağız, tükettiğimiz elektriği kendimiz karşılayacağız, ürettiğimiz elektriğin fazlasını da devlete satacağız. Böylelikle hem kaynak tasarrufu yapacağız hem de ilave kaynak yaratacağız. Projemiz için gerekli izinleri aldık.


Pandemi, toplu taşımaya ket vurdu. Bu süreçte uluslararası kuruluşlar tarafından alternatif ulaşım gündeme getirildi. Yürüyüş ve bisiklet kullanımı öne çıktı. Pandeminin “ulaşımda yeşil dönüşüm” için bir fırsata çevrilmesi umuluyor. Bu anlayış doğrultusunda Bisiklet Yolu Projesi’ne başladık.


“Dijital Çağa Uyum Projesi” kapsamında internet kullanımını yaygınlaştırmayı, dijital pazarlama, e-ticaret ve sosyal medya uygulamalarının etkin kullanılmasını sağlamayı ve istihdamı artırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Zile Geleneksel El Sanatları Projesi’ni hayata geçirdik. Proje, Zile’de üretilen el sanatlarının dijital pazarda satılmasına olanak tanıyor ve el sanatkârlarını bir portal altında topluyor. 


Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ŞÜKRÜ SARGIN: Tokat Belediyesi’yle herhangi bir problem yaşamıyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


ŞÜKRÜ SARGIN: Kent konseyinin kurulması için çalışmalar devam ediyor. “Yönetimden Yönetişime” projemiz kapsamında “birlikte çalışma kültürü”nü inşa etme anlayışıyla çalışmayı sürdürüyoruz. Paydaşlarımızla, STK’larla ve özel sektörle iletişimi ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


ŞÜKRÜ SARGIN: Kapsayıcı sosyal politikalar üretiyoruz. Yoksulluğun azaltılması, istihdamın artırılması, eğitim olanakları, destek uygulamaları kapsamında çalışmalar yapıyoruz. “Kimseyi Geride Bırakma” adlı projemizi başlatacağız. Proje için tüm paydaşlarımızın desteğini alacağız.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


ŞÜKRÜ SARGIN: Ekonomik açıdan zorluk yaşıyoruz.


ZİLE BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Mali Hizmetler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Mezbaha Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü.


MİSYON: Katılımcılığı ve yönetişimi geliştirmek. Mali yönetimi güçlendirmek. Sürdürülebilir hizmetler sunmak. 


VİZYON: Zile’yi geliştirmek, daha yaşanabilir bir ilçe hâline getirmek.


STRATEJİK HEDEFLER: Kurumsallaşmak. Kaliteli hizmetler sunan bir belediye olmak. İlçedeki yaşam kalitesini yükseltmek. Tüm paydaşlarla iletişimi ve işbirliğini güçlendirmek. Altyapı ve üstyapı çalışmalarını geliştirmek. Sürdürülebilir turizmi teşvik etmek. Belediye kaynaklarını etkin ve etkili kullanmak. Mali yönetimi güçlendirmek. Tarihî, kültürel ve doğal varlıkları korumak, tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak. Dezavantajlı grupların yaşadığı sorunları çözmek.


ÇALIŞAN SAYISI: 268 


2021 YILI BÜTÇESİ: 54.000.000,00 TL


ŞÜKRÜ SARGIN


İlk, orta ve lise eğitimini Zile’de tamamladı. 1994-1999 yılları arasında Zile Belediyesi Meclis üyeliği, 2013-2018 yılları arasında Zile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Zile Belediye Başkanı seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler