"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Selahattin Ekicioğlu: “Sokak Hayvanları İçin Herkes Duyarlı Olmalı”

  • 17 Ocak 2022

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Belediyemiz bünyesindeki Veteriner İşleri Müdürlüğü, bakıma ve tedaviye ihtiyacı olan sokak hayvanlarına hizmet veriyor, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte barınma ve beslenme sıkıntısı yaşayan sokak hayvanları için çalışmalar yapıyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü, Çiçekdağı yolu üzerindeki sokak hayvanları için bir tonluk su tankını devreye aldı, mama desteği verdi. Ayrıca Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde sokak hayvanları rehabilite ediliyor.
 
Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Hayvan sevgisinin oluşturulması ve bu konuda farkındalık yaratılması için çalışmalarımız devam ediyor. Zor koşullarda hayatta kalmaya çalışan sokak hayvanlarının sahiplenilmesi çok önemli. Belirli aralıklarla bu çağrımızı yineliyoruz. Veteriner İşleri Müdürlüğü Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, çalışmalarını sürdürüyor. Acil müdahaleye ihtiyacı olan sokak hayvanları merkezimizde ameliyat ediliyor, kısırlaştırma işlemleri yapılıyor ve kayıt altına alınıyor.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Hayvan haklarının yasalarla korunması elbette önemlidir. Ancak yasaların çıkarılması değil, aynı ivedilikle uygulanması önem arz etmektedir. Hayvan haklarının korunması için toplumsal bilinçlenme ve farkındalık çalışmaları gereklidir. Bu konuda bilimsel ve pedagojik çalışmalar yapılmalıdır. Yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Hayvanlar için barınma, tedavi ve rehabilite merkezleri oluşturulmalıdır. Bu çalışmalar merkezî yönetim tarafından da desteklenmelidir.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Dünya üzerinde tüm canlıların yaşama hakkı güvence altına alınmalıdır. Sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için hepimize görevler düşüyor. Kurumların da önlem alması ve farkındalık oluşturması gerekiyor. Biz, jandarma ve polis merkezi aracılığıyla tarafımıza iletilen bilgiler ışığında sahipsiz, barınma ve beslenme ihtiyacı olan sokak hayvanlarına da gerekli yardımları yapıyoruz. 5199 sayılı yönetmelik gereği ekiplerimiz tarafından toplanan sahipsiz sokak hayvanlarına bakım, tedavi, aşılama ve kısırlaştırma hizmeti veriyoruz, sağlıklı olanları tekrar doğal ortamına bırakıyoruz, sağlıksız olanların tedavisine devam ediyoruz. Sokak hayvanları konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini bir kez daha buradan hatırlatmak isterim.


Önerilen Haberler