"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Abdullah Özyiğit: Adil Ve Eşit Hizmet Üretmeye Devam Edeceğiz

  • 24 Ocak 2022

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


ABDULLAH ÖZYİĞİT: İlçemizin sahip olduğu altyapı imkânlarını geliştirmek, bu imkânları en iyi şekilde kullanarak vatandaşlara hizmet vermek, ilçemizin cazibesini artırmak ve vatandaşların refah seviyesini yükseltmek bizim en büyük görevimiz.  Bu misyona yönelik olarak hayata geçirdiğimiz çalışmaları tek tek anlatmayacağım, ancak projelerimizden birkaçını sizinle paylaşmak istiyorum. “Hareket”, “Eğitim”, “Hemşerilik”, “Dayanışma”, “Kentleşme” ve “Ekoloji” başlıklarından oluşan altı temel ilke üzerine inşa ettiğimiz hizmet anlayışıyla yaşanılabilir bir ilçe oluşturmak için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Önceliğimiz ve en önemli vaadimiz, vatandaşların mutlu olmasını sağlamak ve tüm taleplere cevap veren bir yaşam alanı oluşturmak. Eğitim, benim hassas olduğum bir konu. Bu konuda ülkece eksikliklerimiz var. Bilimsel araştırmalar, çocukların zihinsel gelişiminin %70’inin 0-3 yaş arasında tamamlandığını ortaya koyuyor. Ülkemizde bugüne kadar maalesef 0-3 yaş arasındaki çocukların eğitimi için herhangi çalışma yapılmamış. Türkiye’de bir ilke imza atarak Marmara Üniversitesi’yle birlikte 0-3 Erken Çocukluk Eğitimi Projesi’ni hayata geçirdik. Milli Eğitim Bakanlığı, bu sayede 0-3 yaş erken çocukluk eğitimini 2023 yılı eğitim programına aldı. Uygulamanın sadece programa alınması yetmiyor, pratikte de tüm ülkeye yayılması gerekiyor. İşte bizim büyük hedefimiz, bu projenin tüm Türkiye’ye yayılmasına öncülük etmek. Erken Çocukluk Eğitimi Projesi, belki de Türkiye’nin kaderini değiştirecek. Bu projeye Yenişehir’de imza attık.


Eğitimde Yenişehir modeli diyebileceğimiz bu projeyi biraz ayrıntılı anlatmakta fayda görüyorum. Proje, çocuklardaki gelişimsel sorunların erken dönemde tespit edilmesini sağlıyor. Erken tedaviyle, eğitimlerle çocuklara ve ailelere destek veriyoruz. Erken çocukluk döneminde gelişimsel bozukluğa yapılan erken müdahale sayesinde çocuklar durumu en az hasarla atlatabiliyor veya etkilenmeden kurtulabiliyor.


Yenişehir Belediyesi Akademi’de ücretsiz olarak yaptığımız 0-3 yaş gelişim değerlendirme uygulamalarına bugüne kadar 830 çocuk tabi tutuldu. Psikoloğumuz eşliğinde yapılan gözlem ve gelişim değerlendirme testleri neticesinde 709 çocuğun normal gelişim,  30 çocuğun ileri gelişim gösterdiği tespit edildi. 12 çocuk hafif düzey, 9 çocuk orta düzey ve 5 çocuk yüksek düzey otizm riski şüphesiyle psikiyatriste sevk edildi. Ayrıca 80 çocukta konuşmada gerilik, 3 çocukta yürümede gecikme, 9 çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, 8 çocukta davranış problemleri tespit edildi. İleri gelişim gösteren çocukları ilgi alanlarına ve becerilerine göre yönlendirerek destekledik. Otizm şüphesi psikiyatrist tarafından onaylanan birçok çocuk iyileşme gösterdi. Diğer çocukların eğitim süreçleri ve gelişim takibi devam ediyor. 43 çocuğun dil becerileri kendi yaş grubuyla uyumlu seviyeye geldi. 37 çocuğun da gelişimleri takip ediliyor. Yürümede gecikme gösteren çocuklarda uygun yönlendirme ve tedaviyle kaba motor becerilerinde iyileşme sağlandı. Davranış problemleri gösteren çocuklara verilen destekle bu problemleri ortadan kalktı. 


3 yaşı tamamlayan çocuklar, proje kapsamında Fuat Morel Mahallesi’nde yeşil ve doğa dostu binalara verilen LEED sertifikasıyla inşa ettiğimiz ve açılışını yaptığımız Yenişehir Belediyesi Özel Ömer Faruk İlbilgen Beceri Temelli Eğitim Merkezi’nde okul öncesi beceri temelli eğitim alabilecek. 96 öğrenci kapasiteli merkezde 3-6 yaş arası çocuklar için yenilikçi bir bakış açısıyla çağdaş gelişim öğrenme teorileriyle beceri temelli bir eğitim programı uyguluyoruz. Bilim, hareket, tasarım, müzik ve drama atölyeleriyle her çocuk için tam zamanlı bireysel ve zenginleştirilmiş eğitim veriyoruz. 


Erken Çocukluk Eğitimi Projesi’nin bileşenlerinden biri olan 0-6 Yaş Özel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ise, otizm, konuşma problemi ve hafif düzeyde zihinsel veya fiziksel bozuklukları olan özel çocukları uzman eğitim kadromuz eşliğinde geleceğe hazırlayacağız. Bilimin ışığında hayata geçirdiğimiz ve programlı bir şekilde devam eden bu projeyle Türkiye’de eğitimde yeni bir sayfa açtık. 


“Aile ve Evlilik Hayatı Eğitimi”, “0-3 Yaş MABEP Aile Eğitimi”, “0-3 Yaş Bebek Kütüphanesi”, “0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme Uygulamaları”, “0-6 Yaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi”, “3-6 BETEM” ve “6-8 Yaş Atölye Temelli Eğitimi” kapsamında yedi ana başlıktan oluşan projemizde çocukların (0-8 yaş arası) ve ailelerin yanındayız. 


Yenişehir’i kültürün, sanatın ve sporun merkezi yapacağımıza dair söz vermiştik. Pandemi öncesinde yaklaşık 2.000 çocuk ve genç, açtığımız kurslarda eğitim aldı. Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz eğitimleri tekrar başlattık. Her biri farklı bir alanda eğitim alıyor. Yenişehir Belediyesi Ahmet Yeşil Sanat Galerisi ve Yenişehir Belediyesi Sanat Galerisi adıyla iki modern sanat galerisi kurduk. Kültür-sanat alanında Mersin’e ve bölgeye yeni bir soluk getirdik. Sanat galerilerinde açtığımız 4 sergiyle 102 sanatçının 276 eserini sergiledik ve binlerce sanatseveri ağırladık.

 

Yenişehir’de tarımsal kalkınmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak, bölgedeki üreticilerle birlikte üretmek amacıyla Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik. Kooperatifimiz ilk meyvelerini verdi. İki ürünümüz, “Yenişehir Karahacılı Nar Ekşisi” ve “Yenişehir Çavak Portakal Reçeli” adıyla markalaştı. Ürünler, Yenişehir Belediyesi Mükemmeliyet ve İnovasyon Merkezi’nden geçerek uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor.


318 üniversiteli gencin barınma ihtiyacını karşılayacağımız Yenişehir Belediyesi Mustafa Baysan Erkek Öğrenci Yurdu’nun yapımını tamamladık, hizmete açtık. Sağlık, kültür, sanat ve ilçenin cazibe merkezlerine yürüyüş mesafesinde olan öğrenci yurdu, 72 adet dört kişilik ve 30 adet tek kişilik olmak üzere toplamda 102 odadan oluşuyor. 


Öğrenci yurdunun kontenjanları sadece 48 saat içinde doldu, ancak öğrencilerin barınma sorunu sona ermedi. Bu nedenle 78 adet 2+1 ve 18 adet 1+1 daireden oluşan Aktif Yaşam Merkezi’nde bir yıl boyunca 400 üniversite öğrencisini misafir etme kararı aldık, öğrencilerin yanında olduk. 


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


ABDULLAH ÖZYİĞİT: Stratejik planımızı vatandaşlarla beraber oluşturduğumuz, vatandaşların ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre şekillendirdiğimiz için herhangi bir değişiklik ihtiyacı duymadık. 


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


ABDULLAH ÖZYİĞİT: Hayata geçirdiğimiz projelerin devamlılığını sağlamayı ve bu projeleri geliştirmeyi önemsiyoruz. Vatandaşların projelere katılımını artırmak ve daha fazla sayıda vatandaşa hizmet vermek istiyoruz. Uzun vadede ilçemizin geleceğini şekillendirecek önemli projelerimiz var. Bu projelerin ilk adımlarını attık. Sürdürülebilir enerji politikalarını destekleyen uygulamalar için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. Türkiye’de sözleşmeye imza atan 23 belediye arasına girdik, Mersin’de ise, imzacı ilk belediyeyiz. Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’nin 2020-2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden ilk belediye (Türkiye genelinde) olduk. Sözleşme dahilinde 2030 yılına kadar sorumlu olduğumuz bölgede karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarını en az %40 oranında azaltacağız. İyileştirilmiş enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlayacağız. Sıfır Atık Projesi’ni de hayata geçirdik ve çalışmalarımıza başladık. Bu projede vatandaşlarla birlikte çalışacağız. Vatandaşlar, kâğıt, cam, plastik ve metal gibi atıkları tiplerine göre evlerinde ayrıştıracak. Daha sonra bu atıkları evlerden alacağız, kuracağımız Atık Toplama ve Yönetim Entegre Tesisi’nde atıkların geri dönüşümünü sağlayacağız. Yenişehir’de çöpler artık doğayı kirletmeyecek. Gelecek nesillere, çocuklara güzel bir yaşam alanı bırakmak, bizim en büyük sorumluluklarımızdan biri. 


Tabii ki tüm projelerimizin hatırlanmasını ve sürekliliğinin sağlanmasını arzu ediyoruz. En büyük temennimiz, projelerimizden daha fazla sayıda vatandaşın yararlanması. Erken Çocukluk Eğitimi Projesi bizim için çok önemli. Bu projenin tüm Türkiye’de yaygınlaşması için çaba sarf ediyoruz. Asıl amacımız da bu. Bu projenin unutulmamasını ve tüm Türkiye’de erken çocukluk eğitimlerinin verilmesini diliyorum. Ayrıca ekoloji başlığı altında hayata geçirdiğimiz çalışmaların da unutulmaması gerekiyor. Bu dönemde çocuklar, doğa ve ilçemiz için oldukça önemli adımlar attık. Bunları bir eşik olarak kabul ediyoruz. 


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ABDULLAH ÖZYİĞİT: İlçedeki sorunların tespit edilmesi, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve aksaklıkların giderilmesi için büyükşehir belediyesiyle ilçe belediyeleri arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve güçlü olması gerekiyor. Bu bağlamda Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle güçlü bir iletişim ve işbirliği kurarak daha hızlı ve kaliteli hizmet vermek için çaba gösteriyoruz. İki belediye arasındaki uyumun hizmet karşılığını nitelikli bir şekilde alıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle yaşamın her alanında işbirliği yapmaya gayret ediyoruz.  Hizmetin vatandaşlara en yakın yerden sunulması düşüncesi çerçevesinde rutin belediye hizmetlerinin ilçe belediyeleri tarafından yürütülmesinin daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Kentin bütününü ilgilendiren, bölünemeyen hizmetlerin büyükşehir belediyesi tarafından, diğer rutin hizmetlerin de halka en yakın birim olan ilçe belediyeleri tarafından karşılanmasında yarar var.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


ABDULLAH ÖZYİĞİT: Hizmetlerimizin kalitesini yükseltmek ve verimliliğini artırmak, demokrasiyi yaygınlaştırmak ve vatandaşların yönetim sürecine katılımını sağlamak için STK’larla işbirliği yapıyoruz. STK’ların yerel yönetim süreçlerine katılımını önemsiyor ve ortak bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz.  Göreve gelir gelmez, beş yıllık stratejik planımızı oluşturmadan önce Türkiye’de bir ilke imza attık, 32 mahallede “Yenişehir’in Geleceği Benden Sorulur” sloganıyla toplantılar düzenledik. Vatandaşlar, toplantılarda serbest kürsüye çıkarak mahallelerinin sorunlarını ve taleplerini anlattı. Ayrıca muhtarlıklarda da sandıklar kurarak vatandaşların önerilerini aldık. Stratejik planımızı hazırlama sürecinde STK’larla, meslek odalarıyla ve uzmanlarla birlikte çalıştaylar düzenledik. Çalıştaylarda spor, sosyal hizmetler, kentsel hizmetler ve ekoloji masaları kurduk. Elde ettiğimiz veriler, stratejik planımızın temelini oluşturdu. Bu şekilde Türkiye’de stratejik planını halkla birlikte oluşturan ilk belediye olduk. Periyodik olarak tüm mahalleleri ziyaret ediyoruz, vatandaşlarla ve esnafla bir araya geliyoruz. Ziyaretlerimiz sırasında vatandaşları hizmetlerimiz hakkında bilgilendiriyoruz, vatandaşların taleplerini ve önerilerini dinliyoruz. Çözüm önerilerini de ortak akılla geliştiriyoruz. Birçok projede ve çalışmada Yenişehir Kent Konseyi’yle birlikte hareket ediyoruz.


Pazar Ötesi Kadın Üretici Pazarı’nı ve Defne Yaprağı Ayıklama Projesi’ni kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi için tasarladık. Pazar Ötesi Kadın Üretici Pazarı’yla kadınlar hem üretiyor hem kazanıyor. Yani Yenişehir’de üreten kadınlara destek veriyor, kadınları üretime teşvik ediyoruz. Defne Yaprağı Ayıklama Projesi’yle de ekonomik durumu iyi olmayan ve çalışamayan kadınların ev ekonomilerine katkı sağlıyoruz. Günlük ve geçici çözümler üreten bir yönetim anlayışını benimsemiyoruz. Devamlılığı olan projeleri ve hizmetleri hayata geçiriyoruz. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


ABDULLAH ÖZYİĞİT: Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sıklıkla vurguladığı gibi, toplumdaki dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlere öncelik veriyor ve bu hizmetleri önemsiyoruz. 


Dezavantajlı vatandaşlara tüm yaşamsal alanlarda destek veriyoruz. Bu vatandaşların yaşamını temelde en çok iki olgu etkiliyor. Biri, elbette ki ekonomi. Diğeri de eğitim. Sıkıntıları biliyoruz ve vatandaşların yanındayız. İhtiyaç sahibi vatandaşların hayatını kolaylaştırmak ve aile bütçelerine katkı sunmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Yenişehir Halk Kart aracılığıyla yüzlerce aileye dokunduk. Yenişehir Halk Kart sahipleri, her ay kartlara yatırdığımız sosyal destek tutarını anlaşmalı marketlerde (alkol ve tütün ürünleri hariç) yaptıkları alışverişlerde kullanabiliyor. Yenişehir Halk Kart’la alışverişlerde %5’e kadar indirim uygulayan yerel esnaftan alışveriş yapılıyor. Bu şekilde hem ihtiyaç sahipleri hem yerel esnaf kazanıyor. Aşevi hizmetimiz de çok kıymetli. Bu hizmetin özellikle pandemi sürecinde ne kadar gerekli olduğunu gördük. Hijyenik koşullarda pişirdiğimiz yemekleri her gün 600 vatandaşa ikram ediyoruz. 65 yaş üstü, engelli, Covid-19 hastası veya aşevimize gelip yemek alamayan vatandaşlar için de evlere yemek servisi hizmetimize devam ediyoruz.  Öncelikli gruplara her alanda hizmet ulaştırmaya çaba gösteriyoruz. Eğitimi de önemsiyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, çocukların iyi eğitim almasını sağlayacak ve ileride daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını beraberinde getirecek. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Erken Çocukluk Eğitimi Projesi ve dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerde kurduğumuz kültür kompleksleri, kütüphaneler, kültür-sanat alanları ve çalışma salonları çok önemli. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


ABDULLAH ÖZYİĞİT: Daha iyi bir yaşam alanı oluşturmak üzere vatandaşlara söz verdik ve onların bize duyduğu güvenle, gösterdikleri teveccühle göreve geldik. Her ne olursa olsun bahane üretmek istemiyoruz, ancak yanlışları dile getirmezsek çözüme de katkı sunamayız. 


Ülkemizdeki belediyecilik sisteminin aksaklıkları nedeniyle diğer belediyeler gibi biz de olumsuzluklar yaşıyoruz. Merkezî yönetimin muhalif partilerden seçilmiş belediye başkanları tarafından yönetilen belediyelere yönelik yaklaşımı, hizmetteki aksaklıkları da beraberinde getiriyor. Keyfî uygulamaların ve verilen hizmetlere karşı siyasi yaklaşımların faturasını maalesef vatandaşlar ödüyor. Nereden geldiğine bakılmaksızın hizmetlere destek vermek, daha mutlu bir toplum inşası için oldukça önemli. 


Öte yandan, pandemi süreci ekonomik açıdan bizi de olumsuz etkiledi. Gelirlerimiz düştü, ama iş yükümüz ve giderlerimiz azalmadı, aksine arttı. Fakat olumsuzluklar karşısında pes edemezdik. Bu süreçte vatandaşların sağlığını korumak önceliğimiz oldu. Vatandaşların mağdur olmasına izin vermemek ve taleplere karşı çözüm üretmek için hassas davrandık, bize ulaşan tüm taleplere cevap verdik.  Uzun vadeli planlarımızı ve projelerimizi halk sağlığı açısından ertelemek zorunda kaldık, ama teknolojik imkânları da kullanarak önem verdiğimiz projeleri aksatmadık. Vatandaşların yanında olmaya, adil ve eşit hizmet üretmeye devam edeceğiz. 


YENİŞEHİR BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Kültür İşleri Müdürlüğü, Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Plan Proje Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü.


MİSYON: Vatandaşların sağlığını gözeten, kişisel gelişimlerini destekleyen, toplumsal ilişkilerini geliştiren, refahına hizmet eden ve vatandaşlara temiz, sürdürülebilir çevre sunan bir ilçe oluşturmak. 


VİZYON: Vatandaşların sorunlarına, ihtiyaçlarına ve beklentilerine dünyadaki gelişmelerden ve sosyal politikalardan esinlenerek hizmet eden bir belediye olmak.


STRATEJİK HEDEFLER: Yerel yönetimleri ilgilendiren ulusal/uluslararası gelişmeleri izleyen, hizmet sunumunu bu gelişmelere göre düzenleyen kurumsal kapasiteyi temellendirmek. Yeşil alan varlığı ve altyapısıyla bireysel hareketliliği ve sağlıklı yaşamı destekleyen bir ilçe oluşturmak. Kişisel, akademik, mesleki ve kültürel gelişimi destekleyen hizmet politikasıyla herkesi kucaklayan bir ilçe olmak. Her kesimi dikkate alan, kapsayıcı ve eşit hizmet sunumuyla sosyal içermeyi güçlendirmek. Bütünleşik, çevre dostu ve insan refahını destekleyen hizmetleri geliştirmek ve sunmak.


ÇALIŞAN SAYISI: 922


BÜTÇE: Belediye bütçesinin 2021 yılı geliri, 200 milyon TL olarak tahmin edilmiştir. 




ABDULLAH ÖZYİĞİT


Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi. 1990 yılında Yenişehir Güvenevler Mahallesi’nde Özgün Eczanesi’ni açtı. 1995 yılında İçel Eczacı Odası Yönetim Kurulu’na seçildi, iki yıl genel sekreterlik görevini yürüttü.


2002 yılında Türk Eczacıları Birliği’nde ikinci başkanlık görevinde bulundu. 2005 yılında Türk Eczacılar Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Daha sonra Avrupa Eczacı Kooperatifler Topluluğu Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 2014-2015 yıllarında CHP Mersin İl Başkanlığı görevini yürüttü. 2015 yılında Mersin Karadenizliler Derneği Başkanlığı görevinde bulundu. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Yenişehir Belediye Başkanı seçildi. 


Önerilen Haberler