"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Acar: “Şavşat’ın Öncelikleri Doğrultusunda Projeler Planlıyoruz”

  • 24 Ocak 2022

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

NİHAT ACAR: Kum-çakıl-beton ocağı için ruhsat işlemlerini tamamladık, ocağı açık ihale yöntemiyle kiraya verdik. Belediye yatırımlarında kullanmak üzere ocaktan malzeme temin ediyoruz. Yöresel Ürünler Depolama ve İşleme Tesisi’ne soğuk hava deposu yaptık, depoyu kullanıma hazır hâle getirdik. 2019 yılında Kültür ve Sanat Festivali’yle kış etkinlikleri düzenledik. 2020 ve 2021 pandemi nedeniyle festival ve etkinlik programı iptal edildi.

İlçe merkezinde ve köylerde araştırmalar yaptık. Atıl durumdaki yaklaşık 40.000 metrekarelik alanda makineli tarım çalışması gerçekleştirdik. 2022 yılında bu alanların sayısını artırmayı planlıyoruz.

İmar planlarıyla ilgili sorunları giderdik. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda gerekli düzenlemeleri tamamladık. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.

Diyaliz hastalarına hizmet veren aracı değiştirdik. Cenaze aracı için büyükşehir belediyelerinden talepte bulunduk. Dolmuş güzergâhlarını düzenledik. Sanayi Sitesi’nin yapımını tamamladık. Çağrı merkezi kurduk. Vatandaşların talep ve şikâyetlerini karşılamaya başladık.

Belediye çalışanlarının ücretlerini günün şartları doğrultusunda iyileştirmek için çalışmalar yapıyoruz.

DOKAP’tan alınan proje desteğiyle Yöresel Ürünler İşleme Depolama ve Paketleme Tesisi’ni tamamladık. Tesiste sirke, marmelat, kurutulmuş meyve üretimi ve paketleme faaliyetleri yapılıyor. Tesis sayesinde istihdama katkıda bulunduk.

İller Bankası’ndan kredi kullanarak altyapı çalışmalarının %90’lık kısmını tamamladık.

Mahallelerdeki imar yollarını düzenledik. Üstyapı ve iyileştirme çalışmaları sürüyor.

Söğütlü Mahallesi’ndeki heyelan sahasını hafriyat dolgu alanı olarak tahsis ettik. Alanda istinat duvarı yapmayı planlıyoruz.

Mevcut düğün salonu yerine otopark, sinema, tiyatro salonu ve belediye hizmet binası inşa etmek için proje çalışmalarını tamamladık, kaynak sorununun bir bölümünü çözdük. 2022 yılında yapım süreci başlayacak.

Belediyemiz ortaklığında kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin üretime başlamasıyla birlikte e-ticaret portalı kurarak üretilen ürünleri satışa sunmayı planlıyoruz.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

NİHAT ACAR: “Kömür Temin Deposu” kurduk, daha az maliyetli katı yakıt temin etme projemizde değişiklik yaptık, çevrenin korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için doğalgaz bağlantı çalışmalarını başlattık.  

Doğalgaz bağlantı çalışmaları nedeniyle sitelerin ve toplu konutların ısı hatlarının bakımını yapmak için planladığımız çalışmayı iptal ettik.

Ekonomik tedbirlerimize ve kaynakları verimli kullanmamıza rağmen ihtiyaç sahibi ailelere aşevi ve sosyal yardımları artırma konusunda verdiğimiz sözü yerine getiremedik. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle sosyal-kültürel faaliyetler, üniversite öğrencilerine burs, gençlere istihdam konusunda verdiğimiz sözleri yerine getirmekte zorlanıyoruz.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

NİHAT ACAR: Belediye hizmet binasını tamamlamak istiyoruz. Konut projesini hayata geçirerek Şavşat’taki konut sorununu çözmeyi hedefliyoruz.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin üretim faaliyetlerini yaygınlaştırmayı, üretilen ürünlerin ulusal/uluslararası alanda satışını gerçekleştirmeyi, yerel kalkınma modelini hayata geçirmeyi, gençlere ve kadınlara istihdam sağlamak için üretim atölyeleri kurmayı, Şavşat’ın Nazlıkara suyunu şişelemek ve pazarlamak için tesis kurmayı, açık ve kapalı modern pazaryeri yapmayı, kadın ve yerli üreticileri üretime ve pazarlamaya teşvik etmeyi, hayvan satışları için modern pazaryeri inşa etmeyi, “Kültür Sokağı”, “Kültür Müzesi”, “Yerel Yemek Restoranı”, “Turizm Danışma Ofisi” ve “Yöresel Ürünler Satış Merkezi” açmayı, sosyal-kültürel faaliyetlere daha fazla zaman ve ödenek ayırarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara, gençlere, kadınlara, engellilere yönelik projeleri hayata geçirmeyi, STK’larla işbirliği yaparak kent konseyi oluşturmayı, ilçe merkezinde ön çalışması tamamlanan teleferik gezi hattını ve buna bağlı tesisleri hayata geçirmeyi, “Kayak Eğitim Merkezi” açarak turizmi geliştirmeyi, “Yeni Nesil Kütüphane” ve “Etüt Merkezi” kurarak eğitime destek vermeyi, belirli zamanlarda sinema ve tiyatro etkinlikleri düzenlemeyi, belediye bünyesinde “Meslek Edindirme Kursları” açmayı, belirli gün ve haftalarda sosyal-kültürel etkinlikler, yurtiçi ve yurtdışı gezi programları düzenlemeyi, mahallelerde yöresel mimariye uygun yeni yolcu durakları ve kamelyalar inşa etmeyi, ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine burs vermeyi ve ailelerine yardımda bulunmayı, Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımını tamamlamayı amaçlıyoruz.

Bu görev döneminde hatırlanmasını istediğimiz projelerimiz arasında doğalgaz, kanalizasyon ve üstyapı çalışmaları, yeni hizmet binası sayılabilir.

Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

NİHAT ACAR: İlçe belediyelerinin imkânları kısıtlı, belediyeler borçlu. Bu nedenle her türlü yardıma ihtiyacımız var. Dolayısıyla birçok belediyenin kapısını çalıyoruz. Büyükşehir ve diğer il belediyelerinden araç, gereç, iş makinesi ve her türlü malzeme desteği için talepte bulunuyoruz. Bütün ilçe belediyeleri, büyükşehir ve il belediyelerinden yardım istediği için olumlu cevap almakta zorlanıyoruz. İlçe belediyelerine ihtiyaç önceliğine göre yardım yapılması gerekiyor. Biz, belediyeler arasında ayrım yapmıyoruz. Ancak kardeş belediyelerden kimi zaman yeterli desteği ve ilgiyi göremiyoruz.

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?

NİHAT ACAR: İlçemizdeki STK’larla işbirliği (sosyal-kültürel faaliyetler, etkinlikler, festivaller, şenlikler, sosyal çalışmalar vs.) yapıyoruz. İlçemiz 6.500 nüfuslu. Küçük bir ilçe olduğumuz için belediyeye ve bütün kurumlara her zaman ulaşılabilir. İlçedeki kamu kurumlarının, STK’ların yaptığı toplantılara katılıyorum. Belediyemizde halk toplantıları yapıyoruz. Sorunları ve çözüm önerilerini vatandaşlarla birlikte değerlendiriyoruz. Belediye hizmetlerini bütüncül ve katılımcı bir yaklaşımla yürüttüğümüz için kent konseyine ihtiyaç duymadık. Hemşerilik bilincinin geliştirilmesine önem veriyoruz. Sürdürülebilir kalkınma ve gelişme, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkeleri doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?

NİHAT ACAR: Kırılgan gruplara yönelik çalışmalarda diğer kurumlarla işbirliği yapıyoruz. İhtiyaç sahibi öğrencilere giyim ve kırtasiye yardımı yapıyoruz. Belediye hizmet binamızda “Engelli Hizmet Noktası” oluşturduk. Engelli vatandaşların sosyalleşmesi için alan tahsis ettik. Engelli vatandaşların erişebilmesi için bütün kaldırımları düzenledik. “Çocuk Belediyesi” oluşturduk. Kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunmak için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk, kadın üye sayısını artırmak için çalışmalara başladık. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmek için belediyemize ait Kadın Yaşam ve Eğitim Merkezi’nde öğrencileri misafir ediyoruz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

NİHAT ACAR: Hizmet açısından ve finansal açıdan sorunlar yaşıyoruz. Belediyenin asli görevlerinin yanı sıra toplumsal yaşamdaki gelişmelere paralel olarak yeni hizmet alanları ortaya çıkıyor. Her geçen gün artan ve çeşitlenen hizmet talebini, çeşitli nedenlerle giderek azalan kaynaklarla karşılamak zorundayız. Kaynakları etkin ve verimli kullandığımız hâlde kaynak açığıyla karşı karşıya kaldık. Bu durum, asli hizmetlerimizi de olumsuz etkileyecek, vatandaşlar mağdur olacak. Araç, gereç, malzeme, iş makinesi ve finans kaynağı desteğine ihtiyacımız var.


ŞAVŞAT BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Yazı İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen ve İmar İşleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, İtfaiye Amirliği.

MİSYON: Şavşat’ın ihtiyaçlarını karşılamak. Vatandaşların yaşam seviyesini yükseltmek. Şavşat’ın gelişmesini sağlamak.

VİZYON: Şavşat’ın doğasına, kültürel ve tarihî zenginliğine sahip çıkmak, dokusunu ve güzelliklerini korumak.

STRATEJİK HEDEFLER: Projeleri ve yatırımları ilçenin önceliklerine göre planlamak. Etkin ve verimli hizmetler sunmak. Maliyetleri yerel ve bölgesel açıdan değerlendirmek. Gelir ve giderleri belli bir disiplin içinde yönetmek. Kaynakları tasarruflu kullanmak. Vatandaş odaklı hizmetlere öncelik vermek. Saydam ve hesap verebilir olmak. Zamanı iyi değerlendirmek. Finans kaynakları elde etmek.

ÇALIŞAN SAYISI: 66

BÜTÇE: 18.500.000,00TL

NİHAT ACAR
Lise eğitimini Rize Lisesi’nde tamamladı. 1982 yılında emniyet teşkilatına katıldı. İzmir, Ağrı, Bursa’da polis memuru olarak çalıştıktan sonra 2002 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Kardeşine ait bir şirkette beş yıl yöneticilik yaptı. 2009 yılında CHP’ye katıldı. Aynı yıl yapılan yerel seçimlerde Şavşat Meydancık Belde Belediye Başkanı seçildi. 2015 yılında CHP Şavşat İlçe Başkanlığı görevine atandı. 2019 yerel seçimlerinde Şavşat Belediye Başkanı seçildi. İki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler