"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Elif Köse: “Hedefimiz Sahiplendirme Oranını Yükseltmek”

  • 24 Ocak 2022
Safranbolu Belediye Başkanı Belediye Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

ELİF KÖSE: Belediyemizin bünyesinde Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi bulunuyor. Merkezde bir veteriner hekim, bir veteriner sağlık teknikeri ve beş yardımcı personel hizmet veriyor; kısırlaştırma, aşılama, işaretleme (mikroçip) ve kayıt altına alma işlemleriyle iç/diş parazit tedavisi yapılıyor. 2021 yılında 485 sokak hayvanını kısırlaştırdık. Ayrıca sokak hayvanları için besleme çalışmaları yapıyoruz. Kış aylarında da ilçemizin belirli noktalarına kedi evleri yerleştiriyoruz.

Bakımevine yaralı olarak gelen sokak hayvanları ameliyat ediliyor. Hedefimiz, sahiplendirme oranını yükseltmek. Sahiplendirilemeyen hayvanlar kayıt altına alınıyor, rehabilitasyon sürecinden sonra alındıkları yere geri bırakılıyor.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

ELİF KÖSE: Bütün belediyelerin sokak hayvanlarını kısırlaştırma çalışmalarını hızlandırması gerekiyor. Biz de bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sahiplendirmeye önem veriyoruz. Sahiplenme amacıyla gelen vatandaşların sahipleneceği hayvanların aşılama ve işaretleme işlemiyle iç/diş parazit tedavisini ücretsiz yapıyoruz.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

ELİF KÖSE: Hayvan Hakları Kanunu, güncellenen hâliyle hayvanlara yönelik işkenceye ve kötü muameleye karşı etkili olabilir, ancak yeterli değil. Aralık ayında yayımlanan genelge daha ziyade tehlikeli ırklarla ilgili. Bu konuda Zabıta Müdürlüğü ve geçici bakımevi, ortak çalışmalarına ve denetimlerine devam ediyor. Gerekli durumlarda diğer kurumlarla da iletişime geçiliyor. Gerek kanun gerek genelge sorunların çözümünü büyük ölçüde belediyelere bırakıyor. Sorunlar, devlet, belediyeler ve ilgili kurumlar arasındaki işbirliğiyle çözülmeli. Bu kapsamda İl Özel İdareleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü veya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’yle çalışmalar yapılabilir.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

ELİF KÖSE: Sokak köpeklerinin çocuklar ya da yetişkinler üzerinde korkutucu etkisi olabiliyor. Bu nedenle sorunun kaynağı köpekler olarak görülüyor. Sorunun çözümü, kısırlaştırma ve sahiplendirme.

Sokak köpeklerinin yanı sıra kedilere de önem veriyoruz. Yaralı ve hasta olan sokak kedilerini tedavi ve rehabilite ediyoruz, ameliyatlarını ve diğer işlemlerini yapıyoruz. Daha sonra alındıkları yere geri bırakıyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün belediyemizin bakımevine getirdiği yaralı yabani hayvanlarının da tedavisini yapıyoruz, tedavilerini tamamladıktan sonra onları doğal ortamlarına bırakıyoruz. Sokak hayvanlarının daha iyi bir ortama kavuşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Önerilen Haberler