"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gökhan Yüksel: “Ulusal Veri Sistemi Oluşturulmalı”

  • 24 Ocak 2022
Kartal Belediye Başkanı Belediye Gazetesi'ne konuştu.

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

GÖKHAN YÜKSEL: Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmaları belediyemiz bünyesindeki Veteriner İşleri Müdürlüğü yürütüyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu doğrultusunda sahipsiz sokak hayvanlarını tedavi ve rehabilite ediyor, kısırlaştırma, aşılama ve işaretleme (mikroçip) işlemleri yapıyor. Sahiplendirilemeyen hayvanları alındıkları yere geri bırakıyor.

Sokak hayvanları için yaptığımız çalışmaları sürekli geliştiriyoruz. İlçemizdeki gönüllü vatandaşlarla işbirliği yapıyoruz. 2021 yılı içinde 13.000 sokak hayvanına poliklinik hizmeti verdik, 1.450 kedi ve 370 köpek kısırlaştırdık. Ayrıca sokak hayvanlarının beslenmesine destek oluyoruz. 2021 yılında 11.000 kilo kuru mama kullandık. İlçemizdeki parklara şehir şebekesinden beslenen otomatik hayvan sulukları yerleştirdik, sokak hayvanlarının temiz içme suyuna ulaşmasını sağladık. Bunu ülkemizde uygulayan ilk belediyeyiz. Bu uygulamamız birçok belediye tarafından örnek alındı ve uygulandı. Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün fiziki koşullarını iyileştirmek ve sokak hayvanlarına daha iyi hizmet vermek için 900 metrekarelik yeni hizmet binasının inşaatına başladık. Orman Bakanlığı’ndan 460.00 metrekarelik orman arazisi tahsis etmek için çalışmalarımız devam ediyor, araziyi hizmet binasına entegre edeceğiz. Sokak hayvanları aslında sahipleri tarafından sokağa terk edilen hayvanlardır. Çeşitli gerekçelerle sokağa terk edilen hayvanların kontrolsüz üremesi, popülasyonu artırdı. Bu durumu engellemek için sahipli hayvanların kayıt altına alınması ve caydırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

GÖKHAN YÜKSEL: Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi, rehabilitasyon (kısırlaştırma, aşılama, tedavi, sahiplendirme ve işaretleme) hizmetleridir. Cumhurbaşkanlığı genelgesi sonrasında sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerimizi artıracağız ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bakımevini ve Veteriner İşleri Müdürlüğü hizmet binasını tamamlayarak hizmet kalitesini daha da artıracağız. Uygulamada karşılaşılan sorunları gönüllü vatandaşlarla birlikte aşacağız.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

GÖKHAN YÜKSEL: 2021 yılında yapılan yasa değişikliğiyle hayvanlara karşı işlenen suçlar, Türk Ceza Kanunu’na tabi oldu. Bu açıdan cezaların caydırıcı etkisi olacaktır. 14.07.2021 tarihinde yayımlanan “Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 16. maddesi kapsamında kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31.12.2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme (mikroçip) yöntemiyle kayıt altına aldırmak zorunda. Sokak hayvanlarının tedavi süreçlerini geliştirmek için hayvan hastanelerinin, yaşlı ve engelli sokak hayvanlarının ömür boyu kalabileceği hayvan bakımevlerinin kurulması büyük bir ihtiyaç. Bu konuda bakanlık tarafından arazi tahsis edilmesi ve bütçe desteği sağlanması gerekiyor.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

GÖKHAN YÜKSEL: Sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların köpekler üzerinden tartışılmasının en önemli sebebi, köpeklerin varlıklarını daha farklı şekillerde göstermesi. Isırma vakaları zaman zaman gündem oluyor. Kedilerle ilgili sorunlar daha az, bu nedenle dikkat çekmiyor.

Mikroçipe dayalı ulusal kayıt sistemi devreye girdiğinde ve sistemin sürekliliği sağlandığında çözüm süreci başlayacak. Kayıt sisteminde bulunmayan hayvanların sahipleri klinik hizmeti almamalı. Hayvanların kayıt edilmesi, sokağa terklerin önüne geçilmesi, sokakta bulunan hayvanların sahibine ulaşılması ve caydırıcı tedbirler alınması sayesinde kontrolsüz üremenin de önüne geçilecektir. Çözüm, mikroçipe dayalı ulusal veri sisteminin oluşturulmasıdır.

Yeni yasayla yasaklı ırkların kayıt sistemine girişi için 14.01.2022 son tarih olarak belirlenmiş, ancak belediyelere barınak yapmaları için 2022 yılı sonuna kadar süre tanınmıştır. Kayda girmeyen veya bakanlık tarafından el konulan hayvanlar için yeterli kapasitede barınak veya bakımevleri hâlihazırda mevcut değildir. Bu konuda süreye ihtiyaç var. Aksi hâlde rehabilitasyon merkezleri, el konulan yasaklı hayvanlarla dolacak ve rehabilitasyon hizmetleri aksayacak.

Sokak hayvanları için öngördüğümüz bütçe, kanunun ayrılmasını istediği bütçenin üzerinde. Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarda yerel yönetimler ekonomik açıdan desteklenmeli. Hatta tehlikeli ve yasaklı ırklar için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Toplama ve Bakım Merkezi” oluşturmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz. Hayvanı sevmeyen, insanı ve doğayı sevemez. Tüm canlılar bir arada ve kardeşçe yaşamalı.


Önerilen Haberler