"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özlem Çerçioğlu: “Sokakta Yaşayan Hayvanların Yeri Barınaklar Değildir”

  • 24 Ocak 2022
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Belediye Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Tüm canlıların temel haklarını gözetiyoruz. Bu nedenle sokakta yaşayan her hayvanı da koruyoruz. Sokakta yaşayan hayvanları her gün beslenme alanlarında besliyoruz. Aydın’da yaz aylarında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği için sokakta yaşayan hayvanların suya ulaşmasını da kolaylaştırıyoruz.

Belediyemiz bünyesindeki rehabilitasyon merkezlerinde sokak hayvanlarını tedavi ediyoruz, tedavi süreci tamamlandıktan sonra onları alındıkları yere geri bırakıyoruz. Tehlikeli olan türleri de kısırlaştırıyoruz. Rehabilitasyon merkezlerimizde bu hizmetler yıl boyu devam ediyor. Sokakta yaşayan hayvanların sahiplendirilmesini de önemsiyoruz. Bu doğrultuda kampanyalar düzenliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Yerel yönetimler her canlının temel haklarını gözetmeli ve bu haklara yönelik tedbirler almalıdır.  “Satın Alma Sahiplen” sloganıyla düzenlediğimiz kampanyayla şimdiye kadar binlerce sokak hayvanını sahiplendirdik. Sahiplendirme kampanyamızı kamuoyuna belirli aralıklarla hatırlatıyoruz.

Sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili yerel yönetimlerin en önemli görevleri; kısırlaştırma, aşılama, rehabilitasyon ve sahiplendirme. Bu kapsamda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: 5199 sayılı kanunda yapılan değişiklik, sorunları çözmek yerine artırdı. Sokakta yaşayan hayvanların yerinin sokaklar değil, barınaklar olduğunun belirtilmesi de talihsizlik.

5199 sayılı kanunun 6. maddesine göre, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimler tarafından kurulan veya izin verilen hayvan bakım yerlerine götürülmesi zorunludur. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların alındıkları ortama bırakılmaları esastır. Dolayısıyla bu talihsiz söylem, vatandaşları da yanlış yönlendirdi.

Türkiye’de sokakta yaşayan hayvanların barınaklara alınmasına ne belediyelerin ne de devletin gücü yeter. Kısırlaştırma ve işaretleme (mikroçip) işlemlerini sadece belediyelerden beklemek, sorunu çözümsüz hâle getiriyor.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Kısırlaştırma, aşılama ve rehabilite işlemleri devlet ve belediyeler tarafından yapılmalıdır. Sokak hayvanlarının hayatlarını bir hapishanede geçirmesi çözüm değildir. Ayrıca internet üzerinden yapılan satışlar yasaklanmalıdır, bu işlemler takip edilmelidir. Öte yandan, ulusal düzeyde sahiplendirme kampanyaları düzenlenmeli, sahiplendirilen hayvanlar takip edilmelidir.


Önerilen Haberler