"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vasfi Kurdoğlu: “Her Belediye Sokak Hayvanları İçin Bakımevi Yapmalı”

  • 24 Ocak 2022
Arhavi Belediye Başkanı Belediye Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

VASFİ KURDOĞLU:
Göreve geldiğimiz günden bu yana sokak hayvanlarıyla titizlikle ilgileniyoruz. Sokak hayvanları için gerekli olan alanı sağladık ve 120 sokak hayvanını ağırlayacağımız bakımevini kısa sürede inşa ettik. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bakımevimize bir araç kazandırdık. Veteriner hekimler eşliğinde sokak hayvanlarına barınma, beslenme, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veriyorduk. Kısırlaştırma, bakım ve tedavi işlemlerinin ardından sokak hayvanlarını alındıkları ortama bırakıyorduk. Bir personelimizi tam zamanlı görevlendirdik, sokak hayvanlarının daha sağlıklı bir ortamda yaşamasını sağlıyorduk. Ancak 22 Temmuz 2021 tarihinde ilçemizde yaşanan büyük sel felaketinin ardından bakımevi hasar gördü ve kullanılamaz hâle geldi. Yeni bir bakımevi yapmak için yer tahsisi beklerken, kullanılamaz hâlde olan bakımevinde tadilat yaptık, sokak hayvanlarını bakımevinde geçici olarak misafir ediyoruz. Yeni bakımevini kısa sürede tamamlayacağız.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

VASFİ KURDOĞLU: Bakımevi, zaten gündemimizde olan bir konu. Sel felaketinde kullanılmaz hâle gelen bakımevinin yerine daha iyisini yapacağız. Anlaşmalı veteriner hekimlerle sokak hayvanlarını kısırlaştırmaya devam ediyoruz. Tüm ilçelerde bakımevinin olmasını destekliyorum, çünkü bakımevi olmayan komşu ilçelerden bırakılan sokak hayvanları olumsuzluklara neden oluyor.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?


VASFİ KURDOĞLU:
Hayvanların eşya veya mal olmadığını bilmemiz gerekiyor. Hayvanlara yönelik şiddetin ve kötü muamelenin cezası ağır olmalı diye düşünüyorum. Tüm canlıların yaşam hakkı vardır. Biz, yerel yöneticiler olarak elbette belli bir noktaya kadar destek verebiliyoruz. Süreç, devlet tarafından desteklenmeli. Sokak hayvanları için belediyelere ayrı bir ödenek verilmeli, personel ve veteriner hekim sayısı artırılmalı. Bu sayede sokak hayvanları için daha iyi bir yaşam alanı oluşturabiliriz.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

VASFİ KURDOĞLU:
Sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların köpekler üzerinden tanımlanmasının nedeni, köpeklerin sürü hâlinde gezmesi ve saldırgan olması. Sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için vatandaşlara eğitimler verilmeli.


Önerilen Haberler