"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Barış Ayhan: “Sokak Hayvanları Toplumsal Hayatın Bir Parçası”

  • 25 Ocak 2022
Sinop Belediye Başkanı Belediye Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?

BARIŞ AYHAN:
Belediyemiz bünyesindeki Veteriner İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarına başladı. Belediye Meclisi’nin 05.09.2016 tarihli ve 121 sayılı kararıyla görev ve çalışma yönetmeliği onaylandı. Veteriner İşleri Müdürlüğü, faaliyetlerine 07.11.2016 tarihinde başladı.

Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Tülay Sevgi Erşahin Can Dostları Bakımevi, 2012 yılında hizmete açıldı. Bakımevi, 8.726 metrekare alana sahip. Bakımevinde 400 köpek ve 10 kedi misafir ediliyor. Bakımevinde bir veteriner hekim ve üç çalışan hizmet veriyor. Vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiren bir ekibimiz de var.

Bakımevindeki hayvanlar temin ettiğimiz hazır mamalarla, kurumlardan gelen yemeklerle besleniyor. Vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda ekibimiz yaralı hayvanları bakımevine götürüyor. Bu hayvanlar bakımevinde tedavi ediliyor. Sokakta yaşayan hayvanların tedavisi, iç/dış parazit ve kuduz aşıları, kısırlaştırma işlemleri veteriner hekim tarafından yapılıyor. Tedavisi ve rehabilitasyon süreci tamamlanan sokak hayvanlarına mikroçip ve kulak küpeleri takılıyor. Veriler, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi’ne giriliyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sokak hayvanları tedavi ve rehabilite edildikten sonra sahiplendiriliyor veya doğal ortamlarına geri bırakılıyor.

Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

BARIŞ AYHAN:
Belediyeler, sokak hayvanlarına uygun yaşam alanları yaratan, onların hayatını kolaylaştıran, bakım ve rehabilitasyon süreciyle ilgilenen, acil durumlarda da ilk başvurulan kurumlar.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sokak hayvanlarıyla ilgili belediyelerin görevleri; aşılama, bakım, tedavi, besleme ve kısırlaştırma. Bu doğrultuda 2021 yılında belediyemiz bünyesindeki bakımevinde 300 sokak köpeğini aşıladık, kısırlaştırdık, sahiplendirdik veya bulunduğu ortama geri bıraktık. Sahiplendirme aşamasında kentimizdeki Sahipsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’yle, yerel hayvan koruma görevlileriyle işbirliği yaptık. Amacımız, daha fazla sayıda hayvanı sahiplendirmek.

2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?

BARIŞ AYHAN:
Hayvan Hakları Kanunu’nda yapılan değişiklikle ilgili yasaklı ırk köpek sahiplerine yeterli bilgilendirme yapılmadı. Bu nedenle yasaklı ırk köpek sahipleri, hayvanlarını barınağımıza bırakmak istiyor. Biz, tehlikeli olmayan hayvanları kısırlaştırıyoruz, hayvanların bilgisini veri tabanına kaydediyoruz ve sahiplendirilmelerini sağlıyoruz.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi, tedavisi yapılan sokak hayvanlarının alındığı yere geri bırakılması gerektiğini belirtiyor. Yani sokak hayvanları, toplumsal hayatın bir parçası. Belediyeler, tedavi için alınan sokak hayvanını alındığı ortama geri bırakmakla yükümlü. Sadece bölgedeki diğer canlıların düzenini bozması, sonradan bırakılmış olması veya besine ulaşamaması durumunda yer değişikliği yapılabiliyor.

Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?

BARIŞ AYHAN
: Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar ve çözümler genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor, ancak sürekli hareket hâlinde olan kedilerin sayısı bilinmiyor. Popülasyon, kısırlaştırma çalışmalarıyla kontrol altına alınmaya çalışılsa da, hayvanların ameliyat sonrası dönemde de takip edilmesi gerekiyor. Yoğunluk sebebiyle bazı dönemlerde kapasitemizin üstünde çalışarak kedilere de yardımcı olmaya çalışıyoruz.


Önerilen Haberler