YÜKLENİYOR
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
ULAŞ TEPE: Göreve talip olduğumuz andan itibaren vaatlerimizi, daha doğrusu hayallerimizi herkesle açık açık paylaştık. Gülyalı’nın geleceğini şekillendirecek önemli projeler açıkladık. Ancak her şeyden önce kurmayı hedeflediğimiz bir şey vardı: “Sevgi İttifakı.” Birbirimize daha çok sarılmaya, bir ve beraber olmaya ihtiyaç duyduğumuz bir süreçte Gülyalı’da sevginin tohumlarını ektik. Seçimlerdeki başarımızın sırrı, samimiyet ve birbirimize olan bağlılığımız. Kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla bir bütün olduk. Kurduğumuz hayallere inandık. Birlikte başarmanın verdiği güvenle seçimlerin ardından hemen çalışmalara başladık.
Gülyalı, Ordu’nun hem coğrafi açıdan hem de nüfus bakımından en küçük ilçesi. Çocuk parkları konusunda gerideydik. “Sokaklarında mutlu çocuk seslerinin yükseldiği bir Gülyalı” hayaliyle ortaya koyduğumuz çocuk parkları projesiyle ilçemizdeki çocuk parkı sayısını artırdık. Ceren Özdemir Çocuk Parkı’nı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirdik. Kendi imkânlarımızla yaptığımız parklardan birine salgın dönemindeki fedakârlıklarından dolayı sağlık emekçilerimize ithafen “Sağlık Parkı” adını verdik. Harap hâldeki parkları düzenledik.
Ordu, dünya fındık üretiminin merkezi konumunda. Tarımsal ihracatta en fazla girdi sağlayan böylesine değerli bir ürünün pazarlanması noktasında özellikle iç tüketime yönelik yeterince mekâna sahip değiliz. Bu eksikliği görerek Gülyalı Belediyesi Yöresel Ürünler Pazarı Projesi’ni hayata geçirdik. Karayolu kenarında sekiz dükkânlık pazar alanında fındık mamulü ürünler başta olmak üzere yöresel ürünlere katma değer sağlıyoruz. Ayrıca iki dükkân, hiçbir ücret almadan üretim yapan herkese açıktır. Yoğurdundan sütüne, dokumacılıktan el işçiliğine kadar Gülyalı’da kim ne üretiyorsa bu alanda satışını gerçekleştirebilecek.
Karadeniz gibi zor ve engebeli bir coğrafyada yaşıyorsanız, vatandaşların en büyük beklentisi yol çalışmalarıdır. Büyükşehir Yasası’ndan önce köy statüsünde bulunan mahallelerin yol problemleri bulunuyor. Bunları aşmak için de gece-gündüz var gücümüzle çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana 13 kilometre beton yolu tamamladık, vatandaşların ayağını çamurdan, evlerini tozdan kurtardık. Sadece 2021 yılı için gerçekleştirdiğimiz beton yol ihalesiyle Gülyalı Belediyesi tarihinde rekor kıracak beton yol çalışmasını vatandaşlara sunacağız. Tüm bunları seçim yatırımı olarak yapmıyoruz, hizmet süremizin tam ortasında artırdığımız bütçe kaynağımıza oranla mahallelerin ihtiyacına göre belirliyoruz.
İmar çalışmalarına da büyük önem veriyoruz. İlçemiz dar bir alana sıkışmış durumda. Yatırımın ve gelişmenin önündeki en büyük engellerden biri olan imar konusunda uygulama eksikliğini gidererek belediye tarihindeki imar uygulaması çalışmalarından daha fazlasını iki buçuk yıllık süreçte gerçekleştirdik. Gülyalı’nın bugününü değil, yarınını tasarlayarak yolumuza devam ediyoruz.
Bu süreçte en önemli projemiz Turnasuyu Yaşam Vadisi Projesi oldu. Turnasuyu’nun oluşturduğu vadi boyunca insanların piknik yapabileceği, dinlenebileceği, aileleriyle birlikte vakit geçirebileceği, yürüyüş rotalarının olduğu bir yaşam alanı projesi ortaya koyduk. Çalışmalarımızı etap etap sürdürüyoruz. İlk etapta zemin kotlama çalışmalarını tamamladık. İmar uygulaması çalışmalarının tamamlanmasının ardından üstyapı inşasına başlayacağız.
Bu süreçte hiç kimsenin öngörmediği, dünyayı kasıp kavuran bir salgının pençesine düştük. Zor bir sınavdan geçtik. Belediye olarak bu dönemde de çözüm üreten bir kurum konumundaydık. Sosyal destekler konusunda pandemi sürecinde önemli projelere imza attık. Yaptığımız çalışmalar özellikle Ordu ölçeğinde büyük ses getirdi ve diğer belediyeler tarafından da örnek alındı. Kahveci esnafına 1.000 TL nakit hibe desteği veren Türkiye’deki ilk belediyeyiz. Dolmuşlar ve taksiler için akaryakıt, balıkçılar için gıda ve kira erteleme desteği sağladık. Küçük esnafa olan borçların tamamını kapatarak ilçe ekonomisine can suyu olmaya çalıştık. Sağlık emekçilerine misafirhane hizmeti sunduk. Bu sıkıntılı sürecin en önemli öğretisi, tüketen değil, üreten bir toplum olmamız gerektiğiydi. Dolayısıyla yerel yönetimler, tarıma önem vermeye başladı. Biz de tarımsal üretimi desteklemek ve üretimde farkındalık oluşturmak amacıyla üreticilere 50.000 fideyi ücretsiz dağıttık.
Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
ULAŞ TEPE: Küçük ölçekli bir belediyeyiz. Toplam personel sayımız 30. Personelimizin çoğunluğu, saha çalışmalarını yürüten emekçi işçiler. Dar bir kadroyla, özveriyle yürüttüğümüz çalışmalarla büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. E-belediye uygulamalarına geçiş, web tapu hizmetleriyle entegrasyon, sosyal medya aracılığıyla hizmetlerimizi düzenli olarak kamuoyuyla paylaşma ve WhatsApp Derman Hattı gibi çağın gerektirdiği bütün uygulamaları hayata geçirdik. Bu sayede hem kendi iş yükümüzü azaltıyoruz hem de vatandaşlar için hizmete erişimi kolaylaştırıyoruz. Stratejik hedeflerle ve planlarla ilgili olarak önümüzdeki süreçte detaylı bir çalışma yapmayı amaçlıyoruz.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?
ULAŞ TEPE: Beş yıllık hizmet sürecimizin ortasına geliyoruz. Yani yolu yarıladık diyebiliriz. Gülyalı’nın sorunlarının çözümlenmesi, devam eden projelerin tamamlanması için daha çok çalışmaya ve motivasyonumuzu yükseltmeye ihtiyacımız var. Başarılı olmaktan başka çaremiz yok. Partimize ve ilçemize karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Ordu’da partimizin temsil ettiği tek ilçe olarak bir sonraki dönemde sayımızı artırmamız, Gülyalı’da elde edeceğimiz başarıya bağlı. Bu sorumluluğun bilincindeyiz. Kişisel hedeflerin ötesinde, halkın takdiriyle yolunuzu belirlemek önemli. Halk sizi bir makama ve göreve layık görüyorsa, hedefiniz o makam oluyor. Sokağın ve vatandaşın nabzını tutmak gerekiyor. Geride kalan süreçte bunu başardığımızı düşünüyorum. Önümüzdeki hedefleri, gücümüzün kaynağı olan halkımıza bırakıyorum.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
ULAŞ TEPE: 19 ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesiyle birlikte toplamda 20 belediye arasında Millet İttifakı’na ait tek belediyeyiz. Geride kalan 19 belediye, Cumhur İttifakı bileşenlerine ait. Üstelik coğrafi açıdan ve nüfus açısından da Ordu’nun en küçüğü olduğumuzu yukarıda vurgulamıştım. Tüm bunlara rağmen siyaset üstü bir anlayışla herkese eşit hizmet etmeyi ilke edindik. Ortaya koyduğumuz projeleri engellemeye yönelik sistematik bir gayret var. Örneğin, Turnasuyu Yaşam Vadisi Projesi’nin kapalı mekân ihtiyacını karşılayacak eski bir yapıyla (Gümrük binası) ilgili girişimlerimiz oldu. Yıllardır atıl bekleyen bu yapıyla ilgili tüm süreçlerin sonuna geldiğimizi düşündüğümüzde Gülyalı Belediyesi sınırları içerisindeki alanın tahsisini Altınordu Belediyesi’ne verdiler. Bunun dışında yine 36 yıldır Gülyalı Belediyesi’nde ait bir alan olan Balıkçı Barınağı’nı, orada gerçekleştireceğimiz modern dönüşüm projesini engellemek için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle elimizden aldılar. Bu saydıklarım, yıllardır çözüm bekleyen sorunlara el atıp proje geliştirdikten ve fiziki çalışmalara başladıktan sonra uygulanan engelleme girişimleri.
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde üst yönetimle büyük bir sorun yaşamadık. Ancak alt kademede liyakatsiz bir şekilde görev alan yöneticiler çeşitli yollarla Gülyalı’ya hizmeti engellemeye çalışıyor. Muhalefetin yönettiği bir ilçede iktidara göz kırpmak, partilerine yaranmak isteyen isimler Gülyalı’daki çalışmaları engelleyerek kendilerini öne çıkarma peşine düşse de, engellerin üstesinden gelerek ilerlemeye devam ediyoruz.
Kurumsal iletişimimizi ve işbirliğimizi büyütmeye devam ediyoruz. Bu anlamda ilçe belediyesi dışındaki diğer kurumların yatırımları da Gülyalı’yı ön plana çıkarıyor. Çikolata Park’taki ve Durgun Su Sporları Merkezi’ndeki çalışmalar son aşamaya geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilçemize yatırım sözü verdiği spor salonu ve gençlik merkezi için belediyemize ait 7.720 metrekarelik alanın tahsisini gerçekleştirdik. Sentetik çim saha çalışmaları entegre bir şekilde sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın cephe iyileştirme çalışması için verdiği hibeye istinaden proje üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
ULAŞ TEPE: STK’larla birlikte projeler geliştirmeye özen gösteriyoruz. Yavuz Gıda, HABİTAT Derneği ve belediyemiz işbirliğiyle Kestane Mahallesi’nde fındıkta çocuk işçiliğini önlemeye yönelik projeyi hayata geçirdik. Fındık hasat döneminde özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden gelen emekçi ailelerin çocukları, hasat dönemi boyunca Bir Avuç Bilim Projesi kapsamında kodlama eğitimi aldı. Eski köy okulunun onarıldığı proje dahilinde aileler için de fiziki yaşam alanları iyileştirildi. Bu proje, iyi uygulama örneği olarak ulusal/uluslararası basında geniş yankı uyandırdı.
Sivil katılımı önemseyen bir belediyeyiz. Seçim döneminde verdiğimiz bir söz vardı. Gülyalı Belediyesi’nde her ne yapılıyorsa herkes bilecek. “Dayatan değil, danışan” bir yönetim anlayışıyla belediye meclis toplantılarımızı her ay bir mahallede yapma kararı aldık. Meclis üyelerimizle, birim amirlerimizle belediyeyi âdeta o mahalleye taşıyoruz. Vatandaşlar geliyor, alınan kararlara şahitlik ediyor, mahallenin sorunlarını dile getiriyorlar. Çözüme yönelik olarak birlikte hareket ediyoruz. Mahallelere taşıdığımız toplantılar tam bir demokrasi şölenine dönüşüyor. Katılımcılığı teşvik eden bu uygulamamız, araştırmalarda da dikkatleri üzerine çekiyor. İnsani Geliştirme Vakfı (İNGEV), Yerel Yönetimlerde Dijital Yönetişim Fırsatları adlı raporunda Gülyalı Belediyesi’ni katılımcı belediyecilik alanında iyi uygulama örneği olarak gösterdi. Pandemi dolayısıyla ara verdiğimiz uygulamada hassasiyetlerimizden hiçbir şey kaybetmedik. Meclis toplantılarımızın canlı yayınını sosyal medya aracılığıyla vatandaşlarla paylaşmaya devam ediyoruz.
Kırılgan gruplara yönelik projeleriniz var mı, neler?
ULAŞ TEPE: Çöp toplama, yol yapma gibi rutin belediyecilik hizmetlerinin dışına çıkarak çağdaş belediyecilik anlayışıyla hizmet vereceğimizi ifade etmiştik. Bu anlamda büyük bir yol katettik ve hizmetlerimize ivme kazandırdık. Sosyal belediyecilik hizmetlerini vatandaşlarla buluşturuyoruz. Engelli bireylere elektrikli hasta yatağı ve tekerlekli sandalye ulaştırdık. Bu hizmetlerimiz, özellikle engelli bireylerin bakımını üstlenen aileler için faydalı oldu. Kadınlara yönelik olarak Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kurslardaki malzeme ihtiyacını karşılıyoruz. Bu kurslarda eğitim gören kadınlardan ücreti karşılığında hediyelik ürünler temin ediyoruz. İlçemizde el sanatlarını yaşatmak ve geliştirmek için üretim yapan herkese alım garantisi veriyoruz.
Yeni evlenecek çiftler için Türkiye’de bir ilki hayata geçirerek nikâh işlemlerindeki tüm ücretleri kaldırdık. İhtiyaç sahibi gelin adaylarına gelinlik temin ediyoruz. Cenaze hizmetlerinde kapalı mekân ihtiyacını karşılayacak çadır hizmeti sağlıyoruz. Yeni doğan bebekler için tam donanımlı, kaliteli bir yeni doğan paketi hazırladık. Doğumdan önce ailelere teslim ediyoruz. Mama ve bez desteğinde de bulunuyoruz. Askere gidecek gençler için asker çantası hazırladık. Bir askerin kışlaya giderken yanında bulundurması gereken tüm temel ihtiyaç malzemeleri çantanın içerisinde mevcut. Doğumdan ölüme uzanan süreçte, yaşamın bütün geçiş dönemlerinde vatandaşının yanında olan bir belediyecilik anlayışıyla vatandaşların yaşamına dokunacak projeler geliştirmeye devam ediyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
ULAŞ TEPE: Belediye başkanlığı, çocukluk hayalimdi. İlkokuldan beri bu hayale kavuşmak için hep çalıştım. Her türlü zahmeti, zorluğu bilerek bu yola çıktım. Özellikle son dönemde yerel yönetim anlayışında büyük bir değişim var. Belediyeler, görevi ve sorumluluğu dışındaki her sorunun çözüm makamı olarak görülüyor. Dolayısıyla sürekli çözüm üretmek durumundayız. Zorluğu ve sıkıntıyı, hizmet aşkımızın bir parçası olarak görüyor ve dile getirmekten imtina ediyoruz.
GÜLYALI BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü.
STRATEJİK HEDEFLER: Belediye kaynaklarını etkin şekilde kullanan, çağın gerektirdiği dönüşümleri gerçekleştiren, hiçbir ayrım gözetmeksizin ihtiyacı ve gelişmeyi ön planda tutan, şeffaf, halkçı ve katılımcılığı esas alan bir anlayış çerçevesinde hizmet sunan bir belediye olmak, vatandaşların refah seviyesini ve yaşam kalitesini yükseltmek.
ÇALIŞAN SAYISI: 30
BÜTÇE: 2020 yılı toplam bütçesi 8 milyon TL’dir.
ULAŞ TEPE
Anadolu Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümü’nü ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Belediyelerin Kaynak Artırım Yöntemleri” konusundaki teziyle yerel yönetimler alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı.
2007-2011 yılları arasında iki dönem Ordu Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nde başkan olarak görev yaptı. 22 yaşında Gülyalı’da ilçe sekreteri seçilerek CHP tarihinde bir ilke imza attı ve CHP’nin en genç ilçe sekreteri oldu. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yerel Gündem 21” programı kapsamında çeşitli illerde kent konseyleri ve gençlik meclisleri kurulması süreçlerinde aktif rol oynadı.
Ulusal Gençlik Parlamentosu’nda dört dönem boyunca yürütme kuruluna seçildi. 2014 yerel seçimleri öncesinde CHP Genel Merkezi tarafından Ordu İl Gençlik Kolları Başkanlığı’na atandı.
2015 yılında yerel yönetimler konusundaki bilgi ve deneyiminden istifade etmek amacıyla CHP Genel Merkez Gençlik Kolları tarafından oluşturulan Yerel Yönetimler Komisyonu’na başkanlık yaptı. Bu çalışmalar çerçevesinde birçok belediyede incelemelerde bulundu. Belediyecilikte gençlik bakış açısının yansıtılması ve yeni nesil belediyecilik üzerine çalışmalar yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Avrupa Siyaset Okulu’nda eğitim aldı. Birçok sivil toplum kuruluşunun gönüllü üyeliğini yapmaktadır. 2019 yerel seçimlerinde Gülyalı Belediye Başkanı seçildi ve Türkiye’nin en genç belediye başkanı oldu.