"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Engellerin Kaldırılması İçin Kalıcı Çözümler Bulunmalı”

  • 31 Ocak 2022

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

KADİR ALBAYRAK:
Sosyal belediyecilik anlayışımızın gereği olarak dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar arasında engelli bireyler için hayata geçirdiğimiz projeler de yer alıyor. Belediyemizde, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın bünyesinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü bulunuyor.

Engelli bireylerin yaşam standartlarını yükseltmek için evde temizlik hizmeti sunuyoruz. 2016 yılı Mayıs ayından bu yana sürdürdüğümüz evde temizlik hizmeti kapsamında kendi ihtiyacını karşılayamayan, yalnız yaşayan, kimsesiz, bakıma muhtaç, ekonomik şartları ve beden gücü yetersiz engelli ve yaşlı vatandaşların evlerini ve eşyalarını temizliyoruz.

2022-2024 yılları arasında kırsal kesimde engelli ve yaşlı vatandaşlara berberlik ve kuaförlük hizmetini, medikal malzeme tamir atölyesini, Erişilebilir Yaşam Merkezi’ni ve Yaşlı Gündüz Dinlenme Evi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

KADİR ALBAYRAK:
Engelli ve yaşlı bireylerin toplumsal hayata katılmasını sağlamak ve hayat standartlarını yükseltmek için iki adet engelli ve yaşlı hizmet aracıyla hizmet veriyoruz. Engelli bireyler, 153 numaralı hat üzerinden talepte bulunabiliyor, gitmek istedikleri yeri ve saati belirtip (üç gün öncesinden) randevu alabiliyor, engelli ve yaşlı hizmet aracından yararlanabiliyor. Edirne’deki ve İstanbul’daki hastanelerde tedavileri süren vatandaşların ulaşımlarını da sağlıyoruz.

Engellerinden dolayı kent yaşamına katılmakta güçlük çeken engelli bireyler için akülü sandalye şarj istasyonu ve erişilebilir WC’ler kurduk. Çorlu, Kapaklı, Malkara, Saray, Şarköy ve Süleymanpaşa ilçelerinde dokuz tane erişilebilir WC’yi hizmete sunduk. Ayrıca Kapaklı, Saray ve Şarköy ilçelerinde üç adet akülü sandalye şarj istasyonu kurduk. Toplu ulaşımda hizmet veren araçların tamamı engelsizdir. Engelli bireyler, toplu ulaşımdan ve otopark hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

KADİR ALBAYRAK:
Tekirdağ sınırlarında yaşayan engelli, hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlara yönelik sosyal yardımlar kapsamında hizmet modellerimiz mevcut. Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğü aracılığıyla engelli ve yaşlı vatandaşlara akülü tekerlekli ve manuel tekerlekli sandalye ulaştırıyoruz. Yatağa bağımlı hastalara da ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda havalı motorlu hasta yatakları temin ediyoruz. Vatandaşlar, Alo 153’e başvuru yaptığında kayıt oluşturuluyor. Sistemimize iletilen talepler, sosyal hizmet uzmanları tarafından inceleniyor. Talepte bulunan vatandaşların ikamet ettiği adreslere gidiliyor, yüz yüze görüşme yapılıyor ve durumları inceleniyor. İhtiyaç sahibi oldukları tespit edilen vatandaşlardan sağlık raporları (doktorları tarafından onaylanmış) isteniyor. Daha sonra, değerlendirme kurul toplantısında görüşülmek üzere kurul raporları hazırlanıyor. Engelli bireylere yönelik bu hizmet modelimiz için 2022 yılında Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ayni ve nakdi yardımlarda kullanılmak üzere 7.606.000 TL bütçe ayrıldı.

Ayrıca belediyemizin farklı birimlerinde çok sayıda engelli bireyi istihdam ediyoruz. Engellilerin önündeki engelleri kaldırmaya ve fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

KADİR ALBAYRAK: Katılımcı demokrasi ve birlikte yönetme anlayışımız doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, derneklere ve vakıflara destek veriyoruz, engelli bireyler için birleştirici ve bütünleştirici faaliyetler gerçekleştiriyoruz.

Özel günlerde engellilere yönelik etkinlikler ve organizasyonlar düzenliyoruz. Bu kapsamda “Engelsiz Yaşam Pikniği”, “+1 Farkla Koşuyoruz Down Etkinliği”, “Otizm Farkındalık Etkinliği”, “Zihinsel Engelliler Spor Şenliği”, “Stand-up Gösterisi”, “Dünya Engelliler Günü Yemeği” ve “Erişilebilirlik Eğitimleri” düzenledik.

Engelliliğin yalnızca engelli bireyleri ve ailelerini değil, toplumun tamamını ilgilendiren konu olduğu gerçeğinden hareketle yerel yönetimler, hayatın her alanında engellerin kaldırılması amacıyla kalıcı çözümler bulmak için sosyal projelere öncülük etmelidir.


Önerilen Haberler