"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Engelli Bireyler İçin Yapacağımız Çalışmalara Öncelik Veriyoruz”

  • 31 Ocak 2022

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

ABDÜL BATUR: Belediyemiz bünyesinde Engelli Hizmet Birimi kurduk. İlçemizde yaşayan engelli vatandaşlarla iletişimimizi güçlendirmek istedik. Birbirimize rahatça ulaşmak, engelli vatandaşların ihtiyaçlarını ve taleplerini tarafımıza kolaylıkla iletmesini sağlamak için “İletişim Hattı” oluşturduk. Engelli Hizmet Birimi, engelli vatandaşlar ve belediyemiz arasındaki en güçlü bağ.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

ABDÜL BATUR: Engelsiz Yaşam Köyü kurduk. Engelsiz Yaşam Köyü’ne Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı’yla birlikte hayat verdik. Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı’nın, Eşrefpaşa Hastanesi’nin arka tarafında, “Alman Kulesi Evleri” denilen bölgede atıl durumda kalan bazı binalarını ayağa kaldırarak bu köyü kurduk. Engelsiz Yaşam Köyü’nde zihinsel engelli çocuklara ve ailelerine hizmet sunuyoruz. Onları yaşama bağlamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Konak’ta önemli bir hizmet açığını kapattığımıza inanıyoruz.
 
Engelsiz Yaşam Köyü, 3-18 yaş arasında 300 zihinsel engelli çocuğa özel eğitim verebilme kapasitesine sahip. İzmir Kalkınma Ajansı’yla yapılan proje kapsamında ağaç evlerde farklı branşlarda eğitim çalışmaları ve atölyeler düzenleniyor. Engelsiz Yaşam Köyü’nün bünyesindeki bir bina da Halk Eğitim Müdürlüğü’ne kayıtlı ileri yaş ve engelli vatandaşların eğitimi için tahsis edildi. Engelsiz Yaşam Köyü’nde özel çocuklar için bir oyun parkı da yer alıyor, Roman vatandaşların 3-6 yaş grubu çocukları için 40 öğrenci kapasiteli iki adet okul öncesi eğitim merkezi de bulunuyor.

Engelsiz Yaşam Köyü, Türkiye’nin örnek projelerinden biridir. Ben de sık sık Engelsiz Yaşam Köyü’ne giderek çalışmaları inceliyorum, çocuklarla, ailelerle bir araya geliyorum. Engelsiz Yaşam Köyü’nün Konak’a, yani İzmir’in kalbine yazdığı mucizelere tanık olmak gerçekten tarif edilemez bir duygu. Bir belediye başkanının ilçesine sunabileceği en güzel, gurur duyabileceği hizmetlerden biri. Bu mucizelerden ikisini sizinle de paylaşmak isterim: Annesinin 18 aylıkken getirdiği Down sendromlu minik Ege, merkezimizde yapılan tedavi sayesinde önce emeklemeyi öğrendi, ilk adımlarını da tesisimizde attı. Down sendromlu iki yaşındaki Rabia da Konak Belediyesi Engelsiz Yaşam Köyü’ne ilk geldiğinde tek başına yürümekte zorluk çekiyordu, oyunlara katılmak istemiyordu. İnsanlarla iletişimi de oldukça zayıftı. Rabia, bireysel özel eğitim ve fizyoterapi sayesinde tek başına yürüyebilen ve diğer insanlarla iletişimi kuvvetlene, mutlu bir çocuk oldu. Tesislerimizde mucizeler yaratmaya devam edeceğiz.   

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’yle de işbirliği yapıyoruz. “Bir Kitap Bir Dünya” projesini hayata geçirdik. Derneğin İzmir’de 2004 yılında açtığı Türkiye’nin ilk ve en büyük görme engelliler kitaplığına Braille alfabesiyle basılmış yeni kitaplar kazandırdık. Gücümüz yettiğince derneğe destek olmaya devam edeceğiz.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

ABDÜL BATUR:
Dezavantajlı gruplar için yapacağımız her çalışmaya bütçe ayırdık, ayırmaya da devam edeceğiz. Bu bütçe, bizim için her zaman öncelikli olacak. Belediyemizde engelli personel de istihdam ediyoruz.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?


ABDÜL BATUR: Sadece engelli vatandaşlara hizmet götürmek amacıyla değil, yaptığımız bütün çalışmalarda STK’larla işbirliğine önem veriyoruz. “Birlikte Konak Çok Daha Güzel Olacak” sloganıyla ilçemizi kentin tüm paydaşlarıyla yönetmek için çabalıyoruz, her kesimin görüş ve önerilerine önem veriyoruz, bu doğrultuda çalışıyoruz. Konak Belediyesi’nin kapıları sonuna kadar herkese açık. Amacımız, ilçemize hizmet etmek.


Önerilen Haberler