"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ekicioğlu: “Sosyal Hizmet Politikalarını Ortak Akılla Oluşturuyoruz”

  • 31 Ocak 2022

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

SELAHATTİN EKİCİOĞLU:
Göreve gelmeden önce Kırşehir’deki dezavantajlı gruplara yönelik projelerimizi planladık. Ahi Evran Mahallesi’nde, Kent Park’ın kenarında 250 ada 18 parselde bulunan alana engelli vatandaşların birlikte zaman geçireceği, sosyalleşebileceği Engelsiz Yaşam Merkezi inşa ettik. Engelsiz Yaşam Merkezi’nin çevresinde peyzaj çalışması yaptık. Merkezin çevresine engelli vatandaşların kullanabileceği spor aletleri yerleştirdik. Bu sayede engelli vatandaşlar, spor yapabilecekleri bir alana kavuştu.

3 Aralık 2021 tarihinde Kervansaray Engelsiz Yaşam Rehabilitasyon ve Gündüz Bakım Merkezi’ni açtık. Amacımız, engelleri ortadan kaldırmak ve engelli vatandaşların sosyal hayatına katkı sunmak. Kervansaray Engelsiz Yaşam Rehabilitasyon ve Gündüz Bakım Merkezi’ndeki çalışmalarımızı tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Merkezimizde engelli vatandaşların birlikte zaman geçireceği farklı alanlardaki (beden eğitimi, el işi, resim, ahşap boyama, müzik ve bilgisayar kursu) projelerimizle önemli bir ihtiyacı karşılıyoruz. Engelli vatandaşlar için projeler üretmeye devam edeceğiz.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Kervansaray Engelsiz Yaşam Rehabilitasyon ve Gündüz Bakım Merkezi ve “Engelleri Sevgiyle Aşıyoruz” sloganıyla hayata geçirdiğimiz “Engelli Transfer Aracı”, engelli vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. “Engelsiz Taksi” uygulamasıyla ulaşımda sıkıntı yaşayan engelli vatandaşlara hizmet veriyoruz. Kentteki ulaşım ağını planlarken her bireyin 500 metre yürüme mesafesinde ulaşabileceği alanları göz önünde tutarak çalışma yaptık. Dezavantajlı gruplar için “Akıllı Durak” hizmeti de veriyoruz. Engelli vatandaşlara yönelik araç filomuz var. Ayrıca akıllı duraklar, bisiklet ve hissedilebilir yollar da mevcut. Bu uygulamalara yenilerini de ekliyoruz.

“Hayata Engel Yok” sloganıyla hizmet aracımızı da faaliyette geçirdik. Böylelikle engelli vatandaşlar için önemli bir hizmeti daha başlattık. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında “Kırköy Kampüsü-Kırşehir’de Dezavantajlı Gruplara ‘Umut’ Doğuyor” projesinde son aşamaya geldik. Sosyal, ekonomik ve fiziksel engeller, sağlık problemleri ve coğrafi etmenler nedeniyle dezavantajlı durumda olan kadın, yaşlı ve engelli bireylerin toplumsal yaşamın her alanına katılmasını hedeflediğimiz projede yapı çalışmaları sürüyor. İnşaat aşamasında büyük ilerleme kaydettiğimiz bu projeyi genişleteceğiz, alan içinde idari bina şeklinde köy konağı, amfi tiyatro, restoran, çay evi, tandır, sera, çok amaçlı salon, solucan ve mantar çadırı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan ağılları oluşturacağız.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Engelli bireyler için sosyal hizmet politikaları oluştururken onlarla istişarede bulunuyoruz, onların istek ve beklentilerini dikkate alıyoruz, projelere ortak akılla imza atıyoruz. Böylelikle engelli bireyler, projelerimizin her aşamasında bizimle birlikte oluyor, yapılan çalışmaları da sahipleniyorlar. Engelli bireyler için yapacağımız çalışmalar için bütçe oluşturuyoruz. Belediyemizde engelli bireyleri istihdam ediyoruz.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Kentteki tüm paydaşlarımızla işbirliği ve toplantılar yapıyoruz, engelli bireylerin toplumla bütünleşmesine katkıda bulunuyoruz. Bir kentte yaşayan herkesin, o kentin kültürel ve tarihsel birikimi olduğuna inanıyoruz. Engelli bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için yerel yönetimler ve tüm kurumlar ortak hareket etmeli, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılmalı. Önceliğimiz, Kırşehir’de yaşayan engelli vatandaşların yaşam standardını yükseltmek ve kent içinde hareket alanlarını genişletmek. Bu anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Önerilen Haberler