"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem: “Hak Temelli Belediyecilik Anlayışını Benimsiyoruz”

  • 31 Ocak 2022

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   
 
TURGAY ERDEM: Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak ve sosyal hayatın içinde daha fazla yer almasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğumuz Engelliler Hizmet Birimi, engelli bireylere yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu yöndeki hizmetlerimize 2000 yılında Engelliler Masası’nı kurarak başladık ve çalışmalarımızın etki alanını genişlettik. Bizim Ev Engelliler Sosyal Destek Yaşam Merkezi, Bizim Bahçe ve Tekerlekli Sandalye Tamir Evi’yle daha geniş kesimlere ulaşmaya başladık.

Engelli bireylere yönelik çalışmalarımız ve konuya bakış açımız, engelli bireylere hizmet verme zorunluluğun ötesinde. 2011 yılında Engelliler Hizmet Birimi’ne bağlı olarak hizmet vermeye başlayan Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi, engelli vatandaşların sosyal hayatta yaşadığı dezavantajları ortadan kaldırmayı, engelliliğe dair toplumsal farkındalık oluşturmayı, engelli bireylerin ve yakınlarının bağımsız ve verimli zaman geçirmesini hedefliyor. Bizim Ev’de düzenlenen çeşitli atölye ve etkinlikler aracılığıyla engelli vatandaşlara sosyal yaşama katılma imkânı sunuluyor. Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi, gönüllü çalışmalarıyla engelli ve engelsiz bireylerin bir arada üretim yapabileceği ve sosyalleşebileceği bir ortam sağlıyor. Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi bünyesinde engelli bireylere ve yakınlarına psikolojik destek ve dört adet liftli araçla engelsiz ulaşım hizmeti veriliyor, engel gruplarına göre düzenlenmiş atölye çalışmaları yapılıyor, bağımsız hareket atölyeleri düzenleniyor, engelli hakları konusunda bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti sunuluyor ve yıl içinde düzenli olarak sosyal aktiviteler düzenleniyor.

Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten bir diğer merkez de Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi. Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi, 2016 yılında Alaaddinbey Mahallesi’ndeki hobi bahçeleri alanının içinde, 4.643 metrekarelik alanda hayata geçirildi. Merkezde yedi adet ahşap ev, sosyal tesis, açık-kapalı spor alanları, yürüyüş yolları, çocuk parkı, sağlıklı yürüyüş yolu yer alıyor. Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi, engelli bireylere ve yakınlarına ücretsiz tatil hizmeti veriyor. Engellilerin yılda dört defa ve en fazla yedi gün kullanabildiği Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi, engelli bireylerin ve yakınlarının turizm sektöründe karşılaştığı kısıtlamalara karşı çözüm bulmak amacıyla geliştirildi.

Tekerlekli Sandalye Tamir Evi, 2015 yılında Engelliler Hizmet Birimi’ne bağlı olarak kuruldu. Tekerlekli Sandalye Tamir Evi’nde ortopedik engelli bireylerin en temel hakları arasında yer alan ulaşımı kolaylaştırmak için manuel ya da akülü sandalyelerin bakım-onarım işlemleri ücretsiz yapılıyor. Bursa’nın tüm ilçelerine hizmet götüren Tekerlekli Sandalye Tamir Evi, mobil aracıyla talep sahiplerinin evlerine gidiyor, tekerlekli sandalye tamir işlemini yerinde veya hizmet binasındaki atölyede gerçekleştiriyor. Akülü sandalye kullanıcıları için ilçemizde 13 farklı noktada akü şarj dolum istasyonları da bulunuyor.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

TURGAY ERDEM: Kentsel mekânların tasarımında eşitliğin ilk koşulu, evrensel tasarım ilkeleriyle herkes için erişilebilir alanlar oluşturmaktır. Bu bakış açısıyla ilçemizi erişilebilir hâle getiriyoruz ve herkes için eşit fırsatların yaratıldığı bir ilçe tasarlıyoruz.

Ulaşımın kesintiye uğramaması için destekleyici projeler de yapıyoruz. “Engelsiz Ulaşım” hizmetimiz dahilinde engelli bireyler, belediyemizin ilgili biriminden randevu alarak ilçe içinde gitmek istediklere yere lifli araçlarımız aracılığıyla rahat bir şekilde gidebiliyor.

Tekerlekli sandalyesi arızalanan ortopedik engelli bireyler, yerinde tamir hizmetinden faydalanabiliyor. Akülü sandalye kullanıcıları, araçlarının şarjı azaldığında ilçenin işlek noktalarına yerleştirilen akülü sandalye şarj dolum istasyonlarından faydalanabiliyor. Bu çalışmalarla erişim hakkını destekliyoruz.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

TURGAY ERDEM: Stratejik planımızda, “Toplumsal Gelişim” amacının altında “Nilüfer’de Gelir Eşitsizliğine, Engelliliğe, Yaşa, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelime Dayalı Ayrımcılığın ve Sosyal Risk Altındaki Grupların Karşılaştığı Fırsat Eşitsizliklerinin Azaltılması, Bir Arada ve Eşit Yaşam Kültürünün Güçlendirilmesi” ifadesi yer alıyor.  Bu hedef kapsamında Engelliler Hizmet Birimi’nin bütçesini oluşturduk. Bu sayede dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar üreten birimlerin bütçesini aynı hedefte birleştirdik.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

TURGAY ERDEM: STK’larla işbirliği yaparak düzenlediğimiz etkinliklerle, atölyelerle hem engelli bireylere yönelik hizmetler sunuyoruz hem de toplumda engelliliğe bakış açısına etki edecek, insan haklarını destekleyecek çalışmalar yapıyoruz. Hak temelli belediyecilik anlayışını benimsiyoruz. Bu doğrultuda bugüne kadar STK’larla birçok çalışma yaptık. Amacımız, engelli bireyleri sadece kendi alanlarına hapseden anlayıştan uzaklaşmayı ve toplumsal bütünleşmeyi hedefleyen, engelli bireyleri sosyal yaşamın bir öznesi olarak destekleyen çalışmalar yapmak. Yerel yönetimlerin, vermekle yükümlü olduğu veya vatandaşların yerel yönetimlerden beklediği hizmet alanlarının ötesine geçmesi gerekiyor. Engelli bireylerin yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi için yerel yönetimler temel hizmetlerin ötesine geçecek planlamalar yapmalı. Engelli bireylerin belediyelerde söz sahibi olması, taleplerini kurumlara direkt iletebildiği mecraların oluşturulması ve desteklenmesi gerekiyor.


Önerilen Haberler