"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Genç: “Engelli Bireylerin Erişim Hakkını Gözetiyoruz”

  • 31 Ocak 2022

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

ŞÜKRÜ GENÇ: Engelli bireylere yönelik hizmetlere önem veriyoruz. 2009 yılından bu yana “Engelsiz Sarıyer” hedefiyle çalışmalar yürütüyoruz. Engelli bireylerin rahat hareket edebileceği alanlar oluşturuyoruz. Bir toplantıda engelli bir vatandaşımız, “Bizim için ayrı bir park yapmayın, mevcut parkları bizim de kullanabileceğimiz duruma getirin,” demişti. Bu talep, çalışmalarımızın çıkış noktası oldu. Engelli bireyleri ayrıştırmak yerine onları toplumsal yaşama dahil eden projeler geliştirdik. Engelli vatandaşlara yönelik hizmetlerin tek bir merkezden yönetilmesi ve çalışmaların bütüncül olması için Engelli Koordinasyon Merkezi’ni (SEKOM) kurduk.
 
Akülü ve manuel sandalye desteği veriyoruz, sandalyelerin bakım-onarım işlemlerini yapıyoruz. Danışma ve yönlendirme, berber ve kuaför, hasta yatağı, yaz kampı ve erişilebilirlik hizmetlerinin yanı sıra spor faaliyetlerini de sürdürüyoruz. “Engelleri Sporla Aşıyoruz” sloganıyla spor tesislerimizde ücretsiz yüzme eğitimi, fiziksel aktive, aerobik ve yoga dersleri veriyoruz. Ayrıca engelli çocukların tedavisini “atla terapi” (hipoterapi) yöntemiyle destekliyoruz, onları ilk kez atlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Koç Üniversitesi işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM) kurduk. EÇADEM’de çocuklar için psikolojik danışmanlık hizmeti veriliyor, özel gün kutlamaları, mutfak etkinlikleri ve spor faaliyetleri yapılıyor, ritim, drama, el sanatları, halk oyunları, piyano, arp, dans dersleri, sosyal aktiviteler ve yaz kampı düzenleniyor. Aileler için psikolojik danışmanlık hizmeti ve eğitimler veriliyor, sosyal aktiviteler, yaz kampı, anneler günü ve kadınlar günü kutlaması etkinlikleri düzenleniyor ve sanatsal çalışmalar yapılıyor. Kardeşlere yönelik olarak psikolojik danışmanlık hizmeti ve dersler için eğitim desteği veriliyor, sosyal aktiviteler ve yaz kampı düzenleniyor.

Ayrıca zihinsel engelli gençler tarafından yönetilen “Down Town Event Cafe” de belediye hizmet binasının içinde yer alıyor. Çocuklara ve gençlere destek olan çalışmalarla onlara farklı olmadıklarını hissettiriyoruz.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

ŞÜKRÜ GENÇ:
Engelli vatandaşların hizmetlere erişmesi bizim için çok önemli. Bu nedenle yaptığımız her çalışmada engelli bireylerin erişim hakkını gözetiyoruz. Bu kapsamda 2015 yılında inşa ettiğimiz Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ni ve 2017 yılında açtığımız belediye ana hizmet binasını engelli erişimine uygun olarak tasarladık. Aynı zamanda zihinsel engelli çocukların eğitim gördüğü EÇADEM’i yeniden tasarladık ve yeni yerine taşıdık. Özellikle ortak kullanım alanlarını, caddeleri, sokakları ve Sarıyer’in tamamını engelli erişimine uygun hâle getiriyoruz. Engelli Koordinasyon Merkezi’yle birlikte akülü ve manuel sandalye desteği veriyoruz ve sandalyelerin bakım-onarım işlemlerini de yapıyoruz. Ayrıca akülü araç şarj istasyonlarıyla ilçemizin beş ayrı noktasında hizmet veriyoruz.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

ŞÜKRÜ GENÇ: 2009 yılında göreve geldiğimizde ilçemizdeki engelli vatandaşlarla belediye personelinin katıldığı büyük bir toplantı düzenledik. Bu konuda da eğitimi ön plana çıkardık. Çünkü engelli bireylerin nelere ihtiyacı olduğunu kendilerinden daha iyi hiç kimse bilemez. Bu toplantı doğrultusunda bir yol haritası belirledik, çalışmalarımızı bu doğrultuda yürüttük. Aynı anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toplamda 69 engelli vatandaşı istihdam ediyoruz.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

ŞÜKRÜ GENÇ:
Paydaşlarımızla işbirliği yapıyoruz. EÇADEM’den bahsetmiştim. Koç Üniversitesi’yle güzel işlere imza atıyoruz. Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz. Örneğin, “Medya ve Engellilik Sempozyumu” gerçekleştirdik. Sempozyuma akademisyenler ve medya sektöründen önemli isimler katıldı.  Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi’ndeki çocuklarla Koç Üniversitesi öğrencilerini sık sık bir araya getiriyoruz ve etkinlikler düzenliyoruz. Hep söylediğim gibi: Yaşam birlikte güzel.


Önerilen Haberler