"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gökhan: “Engelleri Ortadan Kaldıracak Çalışmalar Yapıyoruz”

  • 31 Ocak 2022

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   
 
ÜLGÜR GÖKHAN: Engelli bireylere yönelik çalışmalarımızı uzun yıllardır titizlikle sürdürüyoruz. Amacımız, engelli bireyleri toplumun diğer kesimlerinden ayrıştırmayan, herkesin birlikte hareket edebilmesine olanak tanıyan hizmetler sunmak. Toplumsal açıdan en büyük problem, engelli bireyleri görmezden gelmek, onlara destek olmamak ve empati yapmamak. Hâlbuki bireysel farklılıkların aramızda uçurum olmamalı, birbirimizle diyalog kurmanın yolları aranmalı. Engelli bireyler için konforlu bir kent oluşturmak, sosyal hayatta bir arada olmak ve onlara her konuda destek vermek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Engelli bireylere yönelik hizmetlerimiz, belediyemiz bünyesindeki Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Engelli bireylere ulaşım, araç-gereç, eğitim, yemek, evde temizlik, kuaför/berber hizmeti veriyoruz. Ayrıca çevre düzenlemeleri yapıyoruz. Belediyemizin diğer birimleri de engelli bireylere yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

ÜLGÜR GÖKHAN: “Akıllı Kent” çalışmaları ve çevre düzenlemeleri yapıyoruz. Her engel durumunu düşünerek kent içi yaya ulaşımını düzenliyoruz ve yeniliyoruz. Toplu taşıma araçlarımız bütün engel grupları için uygundur. Otobüslerde rampa sistemi kullanıyoruz. Otobüslerin içinde sesli ve görsel duyuru sistemleri yer alıyor. Otobüs duraklarında da sesli ve görsel uyarı sistemleri bulunuyor. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, toplu taşıma araçlarını kullanamayacak durumda olan engelli vatandaşlara özel araçla ulaşım imkânı sağlıyor. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, özel gereksinimi olan çocukları evlerinden alıyor, okullarına ulaştırıyor. Toplu taşıma araçlarının engelli bireylerin kullanımına uygun hâle getirilmesine yönelik çalışmalarımıza uzun süre önce başladık. Engelli bireylerin herkesle bir arada hareket edebilmesine önem verdik. Ayrıca sağlık hizmetleri, sosyal etkinlik ve alışveriş için servis hizmetimiz de var. Belediyemizin hizmet binalarında, evlerin girişinde, kamu binalarında rampa sisteminin ve asansörlerin düzenlenmesi için gerekli çalışmaları da yapıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, inşaat projelerinin Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde belirlenen TS 9111 standardına uygunluğunu denetliyor.

Bina girişlerindeki rampa ve merdivenlerin kenar koruması, genişliği, sahanlığı, korkuluk, küpeşte ve kaplama malzemeleri, engelli bireylerin rahat hareket edebilmesi için düzenleniyor, gerekli tedbirler alınıyor, belirlenen büyüklükte ve sayıda olmasına dikkat ediliyor. Ayrıca erişilebilirlik standardına uygun engelli tuvaleti yapılması vb. hususlara da dikkat ediyoruz. Amacımız, engelli bireylerin hayatlarını sürdürülebilir kılmak.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

ÜLGÜR GÖKHAN:
Öncelikle engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu hizmetleri tespit ediyoruz. Yaptığımız çalışmalara ek olarak belediyemizin imkânları doğrultusunda bireysel ihtiyaçları da karşılıyoruz. Sağlık İşleri ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün engelli bireylere yönelik çalışmalar için bütçesi var. İhtiyaçlar kapsamında bu bütçeleri kullanıyoruz. İş Kanunu’na göre hareket ediyoruz, işin niteliğine ve engel durumuna göre çalıştırabileceğimiz kadar engelli personel istihdam ediyoruz.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

ÜLGÜR GÖKHAN: STK’larla, Kent Konseyi Engelliler Meclisi’yle işbirliği yapıyoruz. İhtiyaçları doğrultusunda STK’lara destek oluyoruz. Kent Konseyi Engelliler Meclisi, ulaşılabilirlik konusunda aktif olarak çalışıyor. Onlarla işbirliği yaparak sorunları tespit ediyoruz ve sorunlara hemen müdahale ediyoruz. Ayrıca sosyal ve sportif etkinlikler düzenliyoruz, özel eğitim sınıflarına destek veriyoruz, engelli dernekleriyle buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Engelli bireyler için kentin her alanının ulaşılabilir olması oldukça önemli. Kentteki yeşil alanları ve parkları bu amaçla düzenliyoruz. Bu konuda destek birimlerimiz de var. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesindeki Sosyal Yaşam Evleri aracılığıyla her mahallede atölye çalışmaları yapılıyor. Farklı alanlardaki bu atölyelerle ulaşılabilirliği destekliyoruz. Yasalar çerçevesinde inisiyatifler alıyoruz. Engelleri ortadan kaldıracak her çalışma bizim için değerli.


Önerilen Haberler