"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Göz Göre Göre Hukuksuzluk

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Bizim belediyelerimize bin türlü iftira atan, tetikçi müfettişler göndererek iftiralarına delil arayan, yargı kararı olmadan Yalova Belediye Başkanı’nı görevden alan iktidar, hapis cezası alan belediye başkanları hakkında neden tek bir işlem yapmaz? Bu, partizanlık, hukuksuzluk, çürümüşlük değil de, nedir?

Siyasi iktidarın yerel yönetimlere yönelik ayrımcı ve partizan politikalarına bu hafta bir kez daha şahit olduk. Ancak bu kez, hukuk da ayaklar altına alındı.

Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partili Şırnak Uludere Belediye Başkanı ve Hilal Belde Belediye Başkanı hakkında 6 Ocak 2022’de ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet suçlarından üç ve altı yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, kararların kesinleşmesini beklemeden söz konusu belediye başkanlarının görevden alınması için İçişleri Bakanlığı’na bilgi verilmesine karar verdi. Ancak aradan neredeyse 25 gün geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı, ilgili belediye başkanları hakkında hiçbir işlem yapmadı.

Hâl böyleyken, hukuk devletlerinde görülemeyecek bir skandala şahit olduk. İhaleye fesat karıştırmak ve rüşvet suçlarından hapis cezası alan, mahkemenin İçişleri Bakanlığı’na “Görevden alın,” dediği belediye başkanları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüştü. Bakan Soylu, gereğini yapmak yerine, hapis cezalı belediye başkanlarını makamında ağırlayarak poz verdi. Belediye başkanları da bu fotoğrafı sosyal medya hesaplarından paylaşarak Süleyman Soylu’ya övgüler sıraladı.

Şimdi sormak istiyoruz: Bizim belediyelerimize bin türlü iftira atan, tetikçi müfettişler göndererek iftiralarına delil arayan, yargı kararı olmadan Yalova Belediye Başkanı’nı görevden alan iktidar, hapis cezası alan belediye başkanları hakkında neden tek bir işlem yapmaz? Bu, partizanlık, hukuksuzluk, çürümüşlük değil de, nedir?

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdik. Şu sorulara yanıt istedik:

•    Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına istinaden ilgili belediye başkanları hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından hangi işlemler yapılmıştır?

•    Haklarında hapis cezası bulunan belediye başkanlarının görevden alınmamasının, mahkeme kararına ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na uyulmamasının gerekçesi nedir? İçişleri Bakanlığı, yargı kararlarının ve kanunların üzerinde midir?

•    Haklarında hapis cezası bulunan belediye başkanları, 24 Ocak 2022’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hangi amaçla ziyaret etmiştir? Görüşmede belediye başkanları hakkındaki yargı kararları gündeme gelmiş midir?

•    Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, hakkında yargı kararı bulunmamasına rağmen görevden uzaklaştırılmışken, haklarında hapis cezaları bulunan belediye başkanlarının görevlerine devam etmesinin izahı ve somut gerekçesi nedir?

Bakalım, Süleyman Soylu sorularımıza yanıt verebilecek mi? O yanıt vermese de, biz bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız.


Önerilen Haberler