"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Taşdelen: “Kentsel Alanlar Her Toplumsal Kesimin Yaşam Koşullarına Uygun Olmalı”

  • 31 Ocak 2022

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

ALPER TAŞDELEN:
Belediyemizin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün bünyesindeki “Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Bürosu”, engelli bireylere ve ailelerine yönelik hizmetleri hayata geçiriyor ve çalışmalar yapıyor. Engelli bireylerin toplumsal yaşama dahil edilmesi ve fırsatlardan eşit koşullarda yararlanması için sosyal rehabilitasyon hizmeti veriyoruz, istihdam olanakları yaratıyoruz, kültürel ve sanatsal etkinliklerle spor etkinlikleri düzenliyoruz. Belediyemizin diğer birimleri de engelli bireyler için yapılan çalışmalara katkıda bulunuyor.  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Bürosu, engelli bireylerin sahip olduğu haklarla ilgili bilgilendirme çalışmaları da yapıyor. Ayrıca engelli bireylere ve ailelerine psiko-sosyal destek veriyoruz, onların diğer kurumlarla ilişkilerini koordine ediyoruz, onlara hayatın her alanında danışmanlık desteği de veriyoruz.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

ALPER TAŞDELEN: Yerel yönetimlerin temel sorumluluklarından biri, kentsel alanları herkesin yaşam koşullarına uygun hâle getirmektir. Kentlerde sağlıklı ve yaşanabilir bir ortam, kentte yaşayan tüm gruplara eşit ve adil hizmet vermekle oluşturulabilir. Hızla değişen ve gelişen kentlerde yaşayan her yaş grubunun, engelli/engelsiz tüm bireylerin kentsel alanlara ve mekânlara erişebilmesi, sosyal yaşama katılabilmesi ve bu mekânları kullanabilmesi oldukça önemlidir. Ne yazık ki, kentsel koşullar ve tasarımlar toplumdaki her bireye eşit fırsatlar sunmuyor. Toplumun azımsanmayacak bir kesimini oluşturan engelli bireyler, günlük hayatta karşılaştıkları engeller ve kentsel mekândaki eksiklikler nedeniyle daha da kısıtlanıyor ve toplumsal yaşamın gerisinde kalıyor. Oysaki eşit ve adil olmak, sosyal açıdan sürdürülebilirlik sağlamak için erişilebilirliğin herkesi kapsaması gerekiyor.

Bireyin, toplumsal yaşamın insanlara sunduğu hizmetlerden ve olanaklardan yararlanabilmesi ve toplumsal yaşama katılabilmesi, mekânlara bağımsız olarak erişebilmesi ve bu mekânları kullanabilmesiyle mümkündür. Ülkemizde engelli bireylerin erişim hakkıyla ilgili birçok yasal ve idari düzenlemeler yapılsa da, sorunların devam ettiğiniz görüyoruz. Erişebilirliğin sağlanması, engelli bireylerin ve ailelerinin özgürleşmesi açısından vazgeçilemez bir gerekliliktir. Belediyemizin, başkanlık hizmet binamızın, ek hizmet binalarımızın ve tüm hizmet mekânlarımızın engelli bireyler için erişilebilir olmasına özen gösteriyoruz.

Engelli bireylerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmak için evde bakım hizmeti veriyoruz, sağlık hizmetlerinde, hasta nakil ve ev temizliği çalışmalarında engelli bireylere öncelik tanıyoruz. Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi, özel sektörde yüksek maliyetlerle sürdürülen hizmetlere ücretsiz ulaşılmasını sağlıyor.  

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

ALPER TAŞDELEN: Engelli bireylerle ilgili çalışmalarımızın odağında engelli bireylerin toplumsal yaşama katılması yer alıyor. Engelli bireylerin ve ailelerinin gereksinim duyduğu hizmetler için toplumdaki diğer bireylerin eğitilmesi ve bu konuda farkındalık geliştirilmesi gerekiyor. Engelli bireyler için yaptığımız, yapacağımız çalışmalar için bütçemiz var. Belediyemizde engelli bireyleri istihdam ediyoruz, yasal kotanın dışında toplu istihdam olanağı da yaratıyoruz. Örneğin, belediyemize ait Çengel Kafe’de çalışanların tümü engelli bireylerden oluşuyor. Fakat pandemi nedeniyle onların sağlığını düşünerek bir süre ara verdik.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

ALPER TAŞDELEN: Engelli bireylerin güçlü ve bağımsız olması bizim için çok önemli. Engelli bireyler ve aileleri için yürüttüğümüz çalışmalarda STK’larla, Çankaya Kent Konseyi Engelli Meclisi bileşenleriyle işbirliği yapıyoruz. Toplumla bütünleştirici çalışmaların amacı, bireyleri ve toplulukları engelli çalışmalarının içine dahil etmek, gönüllü ve destekleyici olmalarını sağlamaktır. Çünkü kabul ve entegrasyon, farkındalık eğitiminin yaratacağı etkiden daha büyüktür. Homojen bir yapıda engelli çalışmaları yapmak yerine her toplumsal kesimi dahil ettiğimiz çalışmalar yapıyoruz, hizmetler üretiyoruz. Empati yoluyla bütünleştirmenin, sosyal kabulün, dayanışmanın ve sosyal destek sistemlerinin daha etkili olacağına inanıyoruz. Gündüz bakımevinde ve oyun evlerinde kaynaştırma programları, engelli bireylere yönelik farkındalık eğitimleri düzenliyoruz. Engelli/engelsiz bireylerin bir arada çalışması için olanak yaratıyoruz. “Engelsiz Dershane” hizmetiyle engelsiz gençlerin gönüllü olarak görme engelli bireyler için öğretmenlik yapmasını sağlıyoruz. “Sesli Kütüphane” uygulamasıyla engelli bireyler için kitaplar seslendiriliyor. Engelli bireyler için etkili ve etkin hizmetler üretmeye, çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler