YÜKLENİYOR
Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?
ÜMİT UYSAL: Herkesin birbirini anladığı, insanların “Burada yaşamaktan mutluyum,” dediği bir ilçe oluşturmak için çalışıyoruz. Bu anlayışla engelli bireyler için erişilebilir hizmetler üretmeye çaba sarf ediyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Turunç Masa, özellikle pozitif ayrımcılık gerektiren durumlarda oldukça hassas. Turunç Masa’ya 444 80 07 numaralı hat üzerinden 7/24 ulaşılabilir. Amacımız, ilçemizde dayanışmayı pekiştirmek. Bu nedenle engelli bireylere yönelik hizmetlere hassasiyetle yaklaşıyoruz. Sosyal Yardım İşleri, Halkla İlişkiler, Etüt Proje, Fen İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlükleri başta olmak üzere belediyemizin bütün birimleri bu bakış açısıyla çalışmaya devam ediyor.
Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?
ÜMİT UYSAL: Engelli vatandaşların ilçeye erişim konusunda sorun yaşadığının farkındayız. “Engelsiz Taksi” uygulamasıyla 7/24 esasına dayanarak ilçemizde yaşayan engelli vatandaşların sosyal hayata katılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. “Engelsiz Taksi”, nakil için de kullanılıyor, engelli vatandaşlar hastaneye, kamu kurum ve kuruluşlarına ulaştırılıyor. “Engelsiz Taksi” aracılığıyla toplamda 3.884 kez nakil işlemi yaptık.
Adalya Vakfı Engelsiz Kafe Yaşam ve Spor Alanı’nda farklı engel gruplarındaki vatandaşlar için sanatsal ve sportif etkinlikler düzenleniyor. Alanda “Engelsiz Kafe” ve spor alanları da yer alıyor, engelli vatandaşların ailelerine de hizmet veriliyor. Merkez bünyesinde yer alan “Engelsiz Kafe” sayesinde istihdam imkânı sağladığımız engelli vatandaşların yaşamsal ve toplumsal gereksinimlerini kendi başlarına karşılayabilecek düzeye ulaşması, özgüven duyguları geliştirilmesi amaçlanıyor. Down sendromu, otizm, mental retardasyon, serebral palsi, özgül öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite gibi birçok engel tanısı bulunan farklı yaş gruplarındaki vatandaşlara hafta içi her gün eğitimler veriliyor. Engelsiz Yaşam Merkezi’nde engelli bireylerin hizmet verdiği iki kafe yer alıyor.
Engelli vatandaşların ulaşımda karşılaştığı sorunları gidermek ve erişilebilir bir ilçe olmak için ilçemizin kaldırımlarını yeniden düzenledik. Özellikle görme engelli vatandaşlar için kaldırımlara kılavuz iz ve uyarıcı yüzey döşemeleri yerleştirdik. Bedensel engelli vatandaşlar için kaldırımların genişliğini düzenledik, engelli rampaları yaptık.
25 Kasım 2019 tarihinde E-KPSS hazırlık kursu başlattık. Pandemi sebebiyle kurs uzaktan eğitimle devam ediyor. Kursta Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve vatandaşlık bilgisi dersleri veriliyor.
Ramazan Savaş Otistik Çocuklar Uygulama Okulu’na oyuncak kütüphanesi, teknoloji sınıfı, trafik park kurulması için destek verdik. Altı Nokta Körler Derneği’ne bilgisayar odası için katkı sunduk. Ayrıca sosyo-ekonomik açıdan zor durumda olan engelli vatandaşlara ve ailelerine düzenli olarak gıda yardımı da yapıyoruz.
Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?
ÜMİT UYSAL: Sosyal hizmet politikalarımızı oluştururken kapsayıcılığı ön planda tutuyoruz. Esas olan, ihtiyaçlar doğrultusunda sunulan hizmetlerin kapsayıcı olması. Sürdürülebilir, ihtiyaçlara karşılık veren, herkese uygun hizmet üreten yerel yönetim anlayışını hayata geçirdik. Bedensel farklılıklarından dolayı hiç kimsenin eve hapsolmasına, toplumsal hayatın dışında kalmasına razı olmadık, olmayacağız. Belediyemizin her biriminde engelli bireyleri istihdam ediyoruz. Farklı statülerde 96 engelli çalışma arkadaşımız var.
Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?
ÜMİT UYSAL: Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nin yerleşkesinde 132 STK’ya ev sahipliği yapıyoruz. Bu STK’ların altı tanesi, engelli vatandaşlara hizmet vermeyi amaçlıyor. Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde oluşturulan çalışma gruplarından “Engelsiz Yaşam” üyesi olan bu dernekler, engelli vatandaşların yaşadığı sorunlar için farkındalık yaratacak çalışmalar yapıyor, etkinliklerde buluşuyor. Engelli bireylerin her açıdan toplumla entegre olmasını sağlamak ve ayrımcılığın önüne geçmek için Antalya’daki 23 sivil toplum kuruluşuyla ortak hareket ediyoruz. Belirli aralıklarla bir araya gelerek sorunlara karşı çözüm üretmeye çalışıyoruz.