YÜKLENİYOR
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?
KAZIM KURT: Odunpazarı, Eskişehir’in ilk yerleşim yeri ve tarihî bölgesi. Osmanlı dönemi mimarisinin evleriyle, dar sokaklarıyla, tarihî dokusuyla, müze ve atölyeleriyle Eskişehir’in en önemli turizm merkezi. Tarihî bölgedeki müzeler, galeriler, parklar ve tarihî doku yerli/yabancı turistlerin gözdesi. Tarih ve kültür dendiğinde “Tarihî Odunpazarı Evleri” akla geliyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de övgüyle söz edilen Odunpazarı, seyahatnamede adı geçen mahallelerin beşini aynı adla korumaya devam ediyor. Odunpazarı’nın tarihini ve kültürü yaşatmak, kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor, projeler üretiyoruz.
Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?
KAZIM KURT: Tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak için sekiz müze açtık. Tarihî bölgedeki müzeler, galeriler ve atölyeler arasında “Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi”, “Ahşap Eserler Müzesi”, “Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi”, “Lületaşı Müzesi”, “Sıcak Cam Atölyesi”, “Yeşil Efendi Konağı Atatürk’le Bir Gün Müzesi”, “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi”, “Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi”, “Osman Yaşar Tançan Fotoğraf Evi” ve “Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi” yer alıyor. Odunpazarı’ndaki kültürel değerleri yaşatmak için üçü uluslararası biri ulusal olmak üzere her yıl dört festival düzenliyoruz. Odunpazarı’nın kültürel değerlerini (ahşap, cam, seramik ve lületaşı) yaşatmak, sanat eserlerine dönüştürmek ve Odunpazarı turizminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla “Uluslararası Ahşap Heykel Festivali”, “Uluslararası Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı”, “Uluslararası Cam Festivali” ve “Ulusal Lületaşı Festivali” düzenliyoruz. Bu festivallerde bilim insanlarını, sanatçıları, zanaatkârları bir araya getiriyoruz, sanatla geleneği buluşturuyoruz. İlçemizdeki kütüphanelere Türk edebiyatının usta isimlerinin adlarını verdik, tarihî bölgedeki konakları kitaplıklara, edebiyat müzelerine, sanat evlerine dönüştürdük. Ünlü şair Ataol Behramoğlu bize kitaplığını hediye etti, biz de tarihî bir konağı Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’ne dönüştürdük. Usta gazeteci ve yazar Doğan Avcıoğlu’nun adını verdiğimiz, Avcıoğlu’nun kitaplığının yer alacağı kütüphanenin açılışını yakın zamanda yapacağız. Ünlü şair Cemal Süreya’nın Eskişehir’de bir dönem yaşadığı evin etrafına şairin biyografisini, Eskişehir şiirini ve fotoğraflarını astık. Cemal Süreya’nın adını Vişnelik Mahallesi’ndeki evde yaşatıyoruz. Unutulmaya yüz tutan lületaşı oymacılığını yaşatmak için “Ustadan Çırağa Lületaşı Atölyesi” düzenledik. Lületaşı ustaları, gençlere lületaşını ve lületaşı oymacılığını öğretti.
İlçenizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
KAZIM KURT: Katılımcı bir belediyeyiz. Çalışmalarımızı Odunpazarı Kent Konseyi’yle, mahalle meclisleriyle, çalışma gruplarıyla, bilim insanlarıyla, sanatçılar ve edebiyatçılarla birlikte yürütüyoruz. Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü başta olmak üzere Yapı Kontrol Müdürlüğü’nde bünyesinde oluşturduğumuz ve çalışmalarını Odunpazarı tarihî bölgede yürüten özel birimimizle de çalışmalar yapıyoruz.
Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?
KAZIM KURT: Sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, bilim insanlarıyla, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyoruz. Belediyemizi katılımcı sosyal belediyecilik anlayışıyla yönetiyoruz. Paydaşlarımız, Odunpazarı Kent Konseyi, meslek odaları, sendikalar, bilim insanları, tarih ve kültür uzmanları. Birlikte festivaller düzenliyoruz, paydaşlarımızın danışmanlığında galeriler ve müzeler açıyoruz. Bu çalışmalarımız arasında Ulusal Lületaşı Festivali, Uluslararası Seramik Pişirim Teknikleri Festivali ve Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi yer alıyor. Çalışmalarımızda kentimizdeki üç devlet üniversitesinin de katkısının olduğunu söylemeyi isterdim, ancak siyasi iktidarın baskısı ne yazık ki bunu engelliyor. Kentimizdeki akademisyenler inisiyatiflerini kullanarak bizimle hareket ediyor, siyasi iktidar değiştiğinde Anadolu, Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri’nde çalışmalar yapacağımızı umuyorum.