"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

2022 yılında uygulanacak asgari ücret desteğiyle ilgili usul ve esaslar-2

  • 17 Ekim 2022
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı Hüseyin Tarık Ercan “2022 yılında uygulanacak asgari ücret desteğiyle ilgili usul ve esaslar” üzerine yazdı.

GENEL HUSUSLAR

Asgari ücret desteğinin usul ve esasları geçmiş yıllarda olduğu gibi, 01.01.2022 tarihinden önce tescil edilen işyerleri için farklı, 2022 yılında tescil edilen (01.01.2022 tarihinden önce tescil edilmesine karşılık 2021 yılında hiç bildirim yapılmayan işyerleri de 2022 yılında tescil edilen işyerleri gibi değerlendirilecektir) işyerleri için farklıdır.
 
B. 2022 YILINDA TESCİL EDİLEN İŞYERLERİ
 
B.1. KAPSAMA GİREN SİGORTALILAR

 
5018 sayılı kanunun 1 sayılı cetvelinde yer alan “genel bütçeye dahil kuruluşlar” dışındaki tüm işverenler, uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) tabi olan sigortalılar için verilen aylık prim ve hizmet belgelerinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinden dolayı anılan madde hükümlerinden yararlanacaktır. Dolayısıyla uzun vadeli sigorta kollarına tabi tutulmayan sigortalılar bakımından söz konusu uygulamadan yararlanılması mümkün değildir.

B.2. DESTEKTEN YARARLANILACAK PRİM ÖDEME GÜN SAYISININ HESAPLANMASI

1)    2022 yılının esas alınacak ilgili ayında, yasal süresinde veya 28.02.2023 tarihine kadar yasal süresi dışında verilen veya re’sen düzenlenen asıl, ek belgeler ve beyannamelerdeki gün sayılarının toplamından, iptal nitelikteki belgelerdeki gün sayısı düşülerek toplam prim ödeme gün sayısı hesaplanacaktır.

2)    2022 yılında tescil edilmiş veya edilecek olan işyerleri bakımından bir önceki yılın baz alınacak aynı ayında işyeri kanun kapsamında olmadığından veya 2022 yılı öncesi tescil edilmiş olup, 2021 yılında hiç bildirim yapılmayan işyerleri için ilgili belge türlerinden, bildirilen tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları esas alınacaktır. Dolayısıyla 2022 yılında tescil edilen işyerlerinde prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında bildirilen tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları hesaplamada esas alınacaktır.

3)    Uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılmayanlar, ilgili aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde mükerrer kaydı olanlar, birden fazla belge/kanun türüyle bildirilmiş olanlar dikkate alınmayacak, ay içinde işe giren veya işten çıkan sigortalılar hesaplamaya dahil edilecektir.

B.3. GÜNLÜK ASGARİ ÜCRET DESTEK TUTARININ HESAPLANMASI

1) Bu kapsamdaki işyerleri bakımından asgari ücret desteğine esas günlük tutar belirlenirken, desteğe esas ayda uzun vadeli sigorta kollarından aylık prim ve hizmet belgeleri veya muhtasar ve prim hizmet beyannameleriyle bildirimi yapılan 4/1-a kapsamındaki sigortalı sayısı dikkate alınacaktır.

Buna göre, 2022 yılının destek verilecek ilgili ayında uzun vadeli sigorta kollarından aylık prim ve hizmet belgeleri veya muhtasar ve prim hizmet beyannameleriyle bildirimi yapılan 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı prim ödeme gün sayısının 3,33 TL’yle çarpımı suretiyle hesaplanan destek tutarı, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.

B.4. DESTEKTEN YARARLANMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

2022 yılında tescil edilmiş/edilecek işyerleriyle 2022 yılından önce kanun kapsamına alınmış ancak 2021 yılında sigortalı çalıştırmamış veya 2021 yılının en son bildirim yapılan ayını takip eden aydan 2021 yılı sonuna kadar hiç bildirim yapılmayan işyerleri için asgari ücret desteğinden yararlanılması bakımından;

1)    Aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesi,

2)    Ödeme vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcunun bulunmaması veya borcun 6183 sayılı kanunun 48. maddesine göre taksitlendirilmiş olması,

3)    Tahakkuk edecek olan sigorta primlerinin de yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir.
 
4)    SGK’ya vadesi geçmiş borcu bulunan işverenin, borcunu ödemesi veya 6183 sayılı kanunun 48. maddesine göre taksitlendirmesi hâlinde, yasal verilme süresi geçmemiş ilk aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere diğer koşulların sağlanması kaydıyla destekten yararlanması mümkün olacaktır.

5)    Denetim ve kontrolle görevli memurlar tarafından yapılan soruşturma ve incelemelerde veya mahkeme kararları neticesinde ya da kamu kurum ve kuruluşlardan alınan yazılardan;

5.1. 2022 yılı için çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği,

5.2. Prime esas kazancını eksik bildirdiği,

5.3. Bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işverenlerin asgari ücret desteğinden yararlanması mümkün olmadığı gibi, 2022 yılında yararlanılmış destek tutarı olması hâlinde, yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezasıyla birlikte geri alınacaktır.


Kaynak:
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, E-41481264-207.02-51632908 Sayılı, 2022-19 Nolu Genelge


Önerilen Haberler