"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Kırsal kalkınmayı ön planda tutuyoruz”

  • 17 Ekim 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

KADİR ALBAYRAK:
Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi kapsamında ilçe belediyeleriyle, ziraat odalarıyla ve kooperatiflerle işbirliği yapıyoruz. Belediyemizin beş temel vizyonundan biri, tarım ve hayvancılıktır. 2014 yılında göreve geldikten sonra Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nı kurduk ve birçok projeyi hayata geçirdik. Projelerimizin başarısında çiftçi kooperatifleriyle yaptığımız işbirliğinin payı büyüktür.

Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?  

KADİR ALBAYRAK
: Kırsal kalkınmayı desteklemek, tarımda ve hayvancılıkta verimliliği artırmak, çiftçileri ve besicileri eğitmek, tarımsal altyapıyı güçlendirmek, ekonomik faaliyetleri çeşitlendirmek, güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla kooperatiflerle işbirliği yapıyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz projeler arasında meraları iyileştirmek ve yönetmek, baklagil yem bitkisi ekilecek alanları genişletmek, hayvan içme suyu göletleri oluşturmak, dolusavak-suvat yapımı, koç dağıtımı, güneş enerjisi, zirai makine desteği, süt soğutma tankları, arı keki hazırlama ünitesi dağıtımı, tarımsal sulama, tarla yollarının bakım ve onarımı, çiftçi eğitim programı, arıcılığı geliştirme ve polinasyon, kırsal turizmi, koyunculuğu, mandacılığı, odun dışındaki orman ürünlerini, bağcılığı ve meyveciliği geliştirme yer alıyor. Tarımda ve hayvancılıkta kârı artırmak amacıyla yöresel ürünleri tanıtıyor, kırsal mahalleleri turizme kazandırıyor, 15 Ekim Dünya Çiftçiler Günü Şenliği başta olmak üzere çeşitli organizasyonlarla üreticilerin, ürünlerini kazanca dönüştürmesine imkân sağlıyoruz.

Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

KADİR ALBAYRAK:
Üreticilerin desteklenmesi, ekonomik kalkınmaya ivme kazandırılması için kooperatifçiliğin modernist ve vizyoner bir anlayışla ele alınması gerekiyor. Dünyadaki güncel ve başarılı uygulamalar takip edilmeli, kârlı, rekabetçi ve sürdürülebilir projeler hazırlanmalı, bu doğrultuda planlama yapılmalıdır. Kooperatifçilik faaliyetleri, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, kalkınma ajansları tarafından desteklenmeli. Yerel yönetimler inisiyatif almalı, kooperatifçiliğin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmalı.

Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?

KADİR ALBAYRAK:
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’yla 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun tanıdığı yetkiler, üreticilerin belediyeler tarafından desteklenmesine imkân tanıyor. Yerel yönetimler, bütçeleri ve imkânları dâhilinde üretici kooperatiflerine destek olabiliyor. Millî gelirden belediyelere ayrılan pay artırılırsa, kooperatiflerin desteklenmesi için bütçe kalemleri oluşturulursa yerel yönetim-kooperatif işbirliği gelişecektir. Ayrıca belediye-kooperatif işbirliğiyle hazırlanacak, etkileşimi artıracak projeler için ilgili bakanlıklar tarafından hibe fonları oluşturulabilir.


Önerilen Haberler