"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Bozkurt: “Üretici kooperatiflerine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

  • 17 Ekim 2022
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

KEMAL DENİZ BOZKURT:
Üretimin olduğu bir ülkede çocuklar ve gençler geleceğe umutla bakar. 2019 yerel seçimlerinde görevi devraldığımız Esenyurt’ta karşılaştığımız vahim tabloyu düzeltmek için çalışmaya devam ediyoruz. Vatandaşların emeğinin hakkını alabilmesi için toplumun her kesimine dokunacak çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin nüfus açısından en kalabalık ilçesi olan Esenyurt’ta kadınlarla ilgili bir çalışma yapılmamıştı. Üretime katkıda bulunmak ve kadınlara destek olmak amacıyla Güçlü Kadınlar Kooperatifi’ni kurduk. Kadınlar yaklaşık üç yıldır bu kooperatifin çatısı altında üretiyor, ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Kooperatifle işbirliği yapıyoruz, kadınlara yönelik çalışmalar (ekonomik, sosyal ve kültürel) yürütüyoruz. İlçemizde tarım arazisi yok, fakat Anadolu’da üreticileri desteklemek için birçok kooperatifle işbirliği yaptık. Zor durumda olan üreticilerin elinde kalan ürünleri satın aldık, ilçemizdeki ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz dağıttık.  Bu sayede hem üretici kooperatiflerini destekledik hem de ihtiyaç sahibi ailelerle dayanışmayı büyüttük. Kooperatiflerle işbirliği yapmaya devam edeceğiz.

Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?  

KEMAL DENİZ BOZKURT:
Güçlü Kadınlar Kooperatifi, ilçemizdeki kadınlara umut oluyor. Kadınlar bu projeyle hem yerel yönetimden hem de birbirlerinden güç alıyor. Kooperatif çatısı altında emek veren kadınlar için seminer, panel ve söyleşiler düzenliyoruz.

Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, üç yılda 70 ayrı kooperatifi ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu. Üç ayrı üretici kooperatifinden ürün aldık. Anadolu’nun farklı bölgelerinde üretim yapmayı, vatandaşları sağlıklı ve ucuz gıdayla buluşturmayı hedefliyorduk. Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda Projesi kapsamında örnek bir çalışmaya imza attık, bu hedefimizi gerçekleştirdik.

Tarımı ve hayvancılığı desteklemek için 2020 yılında çalışmalara başladık, Eskişehir’den sağlıklı pastörize süt getirmeye başladık. Eskişehirli üreticilerden 180 ton sağlıklı süt aldık, Esenyurtlu ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Mazot, ilaç, gübre, tohum girdilerinin yüksek olması, pazarlama sürecindeki sıkıntılar çiftçileri zor durumda bıraktı. Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda Projesi’yle Niğde’nin Alay beldesindeki üretici kooperatiflerinden 2021 yılında 300 ton patates aldık, dar gelirli vatandaşlara dağıttık. Amasya’nın Merzifon ve Göyüncek ilçelerinden soğan almak için çiftçiler ve kooperatiflerle görüşmeler yaptık, 300 ton soğan aldık, soğanları ilçemizde yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıttık.

2021 yılında Tarım Zirvesi’ne katıldık, ilçemizi en iyi şekilde temsil ettik. Tarım, üretim ve kooperatifçilik açısından çok kıymetli olan bu zirveye, işbirliği yaptığımız beş kooperatifin ürünlerini tanıtması için destek olduk.

Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

KEMAL DENİZ BOZKURT:
Kooperatiflerin en önemli sorunlarından biri, yeterli pazar alanının olmaması. İlçemizde kooperatifleri desteklemek amacıyla birçok çalışma planlıyoruz. Üretici kooperatiflerinin ürettiği ürünleri vatandaşlarla ulaştırmak için pazar alanı oluşturduk. Bu çalışmaya İncirtepe Mahallesi’nde başladık. İncirtepe kapalı pazar alanını, kooperatiflerin ürünlerinin satıldığı bir pazara dönüştüreceğiz. Üretici kooperatiflerinin ürünleri bu pazarda satılabilecek.

İstihdam imkânlarını artırmak amacıyla Güçlü Kadınlar Kooperatifi’nde çalışan kadınlara halı dokuma kursu veriyoruz. Halı dokumayı öğrenen kadınlara dokuma tezgâhı hediye ediyoruz. Bu sayede kadınlar belediyemizin merkezlerinde çalışabilecek, evlerinde de bu işi yapabilecek. Ayrıca kadınlar, ürettikleri ürünleri satabilecek.

Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için yerel yönetimler eğitim çalışmalarını artırmalı. Kooperatifler sık sık ziyaret edilmeli, belli periyotlarla seminerler düzenlenmeli. Yerel yönetimler, üretici kooperatiflerine personel (mühendis ve mali işler uzmanı) desteği vermeli.

Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?

KEMAL DENİZ BOZKURT
: İlçemizdeki kadınlar için kooperatif kurmak ve onları sosyo-ekonomik açıdan desteklemek için belediye meclisine getirdiğimiz madde AK Parti ve MHP meclis üyeleri tarafından reddedildi. Bu teklifi revize ettik. İlk teklifimiz geçerli olsaydı, kadınlar kooperatifi belediyemizle ortak çalışacaktı. Ancak sadece işbirliği protokolü kabul edildi ve onaylandı. Bu nedenle üreten kadınlara yer tahsisi yapamadık.

Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda Projesi’ni hayata geçirdiğimizde belediye meclisinde “Suç işliyorsunuz,” ithamıyla karşılaştık, ama olumsuzluklara rağmen bu projemizi hayata geçirdik.

%80’e ulaşan enflasyon nedeniyle belediye meclisinde %55 ek ödenek talep ettik. Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti ve MHP meclis üyeleri, ek ödenek talebimizi reddetti. Yerel yönetimlerin kooperatiflere destek olabilmesi için bütçe açısından sorun yaşamaması gerekiyor.


Önerilen Haberler