YÜKLENİYOR
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Halk Ege Et Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Halk Ege Et Projesi’yle ürünleri tüketiciye aracısız ulaştırıyoruz. Bu projeyle amacımız, aracıları ortadan kaldırmak. Çünkü aracılar, üretim ve satış sürecinde yüksek kâr elde ediyor. Halk Ege Et Projesi’yle üreticiler daha fazla kazanıyor. Ürünleri işleyip, mağazalarımızda tüketiciye ulaştırdığımız için vatandaşlar da kazanıyor. Vatandaşlar bu sayede güvenli ve ucuz ürünlere ulaşıyor.
Üreticilerle tüketicilerin aracısız buluşabildiği bu projenin ne kadar doğru olduğu Halk Ege Et’in başarısında açıkça görülüyor. Halk Ege Et markası her geçen gün büyüyor, tüketiciler de olumlu geri dönüşler yapıyor.
Halk Ege Et, çok yönlü bir proje, her kesime hitap ediyor. Örneğin, kadınlara hibe ettiğimiz sakız koyunlarının kuzularına Halk Ege Et olarak alım garantisi veriyoruz. Proje sayesinde bölgemizde verimli ürün gamı yaratıyor, üreticiyi destekliyor ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Hayvanını kesime getiren üreticiye ucuz ve kaliteli yem sağlıyoruz. Ege Yem markasıyla üreticilere yüksek kalitede süt ve besi yemini, arpa ezmesini %10-15 oranında daha ucuza sağlıyoruz. Üreticilerin maliyetlerini azaltıyor, üretici kârının artmasını ve üretim çarkının sorunsuz dönmesini sağlıyoruz. Yem talebinde bulunan üreticilere destek veriyoruz, istedikleri yere kadar yem götürerek üreticilerin maliyetlerini azaltıyoruz. Bir noktanın altını çizmeliyim: Halk Ege Et’te sadece kentimizin üreticisinin hayvanlarını değerlendiriyoruz.
Halk Ege Et markasını sadece et ve et ürünleriyle değil, kadın kooperatifi ve kooperatif ürünleriyle de tanıttık. Halk Ege Et’in 14 şubesinde Aydın’ın ve Türkiye’nin dört bir köşesinden kadın kooperatiflerinin ürünlerine de ulaşabilirsiniz.
Aydın’ın ata tohumlarından elde ettiğimiz ürünlerle kuşkonmaz gibi alternatif ürünleri Halk Ege Et marketlerinde vatandaşlarla buluşturuyoruz. Üreticilere alternatif ürün olması için projelendirdiğimiz bu ürünleri, iştirakimiz Aysera’ya ait seralarda yetiştiriyoruz.
Halk Ege Et Projesi, her geçen gün daha da büyüyor. Bu projeyi, üreticileri ve tüketicileri mutlu etme sorumluluğu olarak görüyoruz.
Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Aydın’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Halk Ege Et, 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanunla Aydın’ın büyükşehir belediyesi statüsü kazanmasıyla birlikte Çine ilçesinde kurulu bir mezbaha olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Teknolojik altyapısı olmayan bu işletmenin ulusal güç olabileceği hayaliyle yola çıktık. Bu hayal doğrultusunda tesisi yeniledik, modernize ettik. Tesisin mali yapısını güçlendirdik, onlarca ürünü vatandaşlara ulaştıran mağazalar açtık. Amacımız, vatandaşlarla yerli üreticileri bir araya getirerek, her iki kesimin de kazanmasını sağlamaktı. Öncelikli hedef kitlemiz, Aydınlı tüketiciler ve üreticilerdi. Proje sayesine vatandaşlar yeniden üretime yöneldi. Çünkü aracıları aradan çıkardık, üreticilerin daha fazla kazanmasını sağladık. Vatandaşların kaliteli, ekonomik ve güvenilir ete uygun fiyatla ulaşmasına imkân tanıdık. Halk Ege Et, kadın kooperatifleri aracılığıyla binlerce kadının üretim yapması için yeni bir pazar yaratıyor ve yüzlerce vatandaşı istihdam ediyor.
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Halk Ege Et’in belediyemize devredilmesiyle birlikte Aydınlı vatandaşların vergileriyle yatırımlar yapıldı. Halk Ege Et’in başlangıçta teknolojik altyapısı yoktu. Tesisin modernleştirilmesi, gelişime açık teknolojik bir altyapıya kavuşması ve vatandaşa hizmet amacını benimsemesi gerekiyordu. Modern bir mezbaha inşa ederek çalışmalara başladık. Açtığımız marketlerle Halk Ege Et’in tanınırlığını ve ürünlere talebi artırdık. Halk Ege Et için gelişen teknolojiyle uyumlu yeni yatırımlar ve ilave entegre tesisler planlıyoruz. Onlarca milyon liralık bu yatırımımızla ilgili çalışmalarımız sürüyor. En başta söylediğimi en sonda da söylemek isterim: Amacımız, üreticiye destek, halka hizmet.