"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çervatoğlu: “Dayanışma ekonomisini geliştiriyoruz”

  • 17 Ekim 2022
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

ERCÜMENT ÇERVATOĞLU: 2019 yılından bu yana meci (imece) anlayışıyla üretmeyi ve kooperatifçiliği önemsiyoruz. Tarımsal kooperatifi, kadın kooperatifiyle eğitim kooperatifini örgütlemek için öncü olduk.

Toplumcu belediyecilik yaklaşımıyla dayanışma ekonomisini temel alan meci anlayışıyla üretilen ürünlerin öncelikle bölgemizde tüketilmesini sağlıyoruz. “Bizden Bize” anlayışıyla, kooperatiflerimizle (Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Meci Emek Evi Kadın Kooperatifi, Zuğa Çağdaş Eğitim Kooperatifi), ilçemizdeki organik üreticiler birliğiyle (Fomü Birlik), Fındıklı Ziraat Odası’yla birlikte ortak çalışmalar yürüterek halkımıza hizmet veriyoruz. Fındıklı’da halkın üretime katılmasını sağlayacak mekanizmalar oluşturmaya ve üretilen ürünleri kooperatifler aracılığıyla tekrar halka sunmaya çalışıyoruz. “Zehirsiz bahçe, zehirsiz gıda” anlayışıyla çıktığımız bu yolda bölgemizin avantajını kullanarak, çay üretimi nedeniyle toprağın kimyasal gübreyle kaybettiği verimi artıracak ve bölgemizde monokültür hâline gelen yapıya karşı geleneksel meyve üreticiliğini destekleyecek faaliyetlerde bulunuyoruz.

Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?  

ERCÜMENT ÇERVATOĞLU:
Bölgemiz, iklimi, yeryüzü şekilleri, doğası ve bitki örtüsüyle özel bir coğrafyada yer alıyor. Kendine özgü bir dile sahip olan bu coğrafyada imece, meci olarak yaşanır. Bölgemizde, üreticinin ihtiyaçlarını birlikte ve dayanışma içinde karşılamak önceliğimiz olmuştur.

Doğal/geleneksel tarımı geliştirmek, dayanışma ekonomisine katkıda bulunabilmek amacıyla Meci Tarımsal Kooperatifi’ni örgütleyerek çalışmalara başladık. Aynı zamanda Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Fındıklı Ziraat Odası işbirliğiyle Meci Tarım Parkı ve Gençlik Tarım Parkı’nda çalışmalar gerçekleştirdik. Belediyemize ait 20 dönümlük arazide geleneksel meyve ve sebze fideleri üretmeye başladık. Yetiştirdiğimiz 100.000 fideyi ve 3 milyon ata tohumunu vatandaşlara ücretsiz dağıttık. İkinci yıl, Meci Tarım Parkı ve Gençlik Tarım Parkı’nı büyüttük, beş dönüm arazi daha ekledik ve yetiştirdiğimiz sebzelerden elde edilen bir milyon geleneksel doğal tohumu vatandaşlarla buluşturduk. Meci Tarım Parkı ve Gençlik Tarım Parkı’nda hedefimiz, üretimi desteklemek, doğal gıdalara erişmek ve üretimi gelire dönüştürecek faaliyetlerde bulunmak. Kooperatif işbirliğiyle üreticilerin ürettiği ürünlerin tüketiciyle aracısız buluşmasını sağlamak için “Halkın Bakkalı” projesini hayata geçirdik. Yereldeki üreticilere katkıda bulunacak dayanışma ekonomisini kooperatifçilik anlayışımızla desteklemek amacıyla hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında ülkemizin birçok bölgesinde örgütlenmiş kooperatiflerle de dayanışma içinde çalışıyoruz. İlçemizde vatandaşların sağlıklı ve nitelikli gıdaya erişmesini sağladık.

Kooperatifimizle birlikte üretime dahil olmayan meyvelere katma değer kazandırdık, meyvelerin yerelde ve ülke pazarında yer bulmasını sağladık. Ürünlerden elde edilen kârı üreticilere paylaştırıyoruz, toplumsal ve sosyal faydayı ön planda tutan çalışmalar yapıyoruz.

Fındıklı’da usta öğreticilerden oluşan 10 kadın bir araya geldi, uzun yıllardır bölgemizde üretilen Feretiko ürünlerini geliştirmek, yerelde kadınların yaşamını iyileştirmek ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için Meci Emek Evi adıyla kooperatifleşme sürecine adım attılar. Bu kolektif çalışma kapsamında kooperatif için üretim atölyesi ve satış ofisleri oluşturduk. Feretiko tezgâhlarını ve bu kumaşı dikebilecek makineleri tedarik ediyoruz, geleneksel el sanatlarını yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve kadınların el emeğini değerlendirmek amacıyla kadın dayanışmasını ilçemizde yaşatıyoruz.

Eğitim, belediyelerle kooperatiflerin işbirliği yapabileceği en uygun alanlardan biri. Belediyelerin, eğitim hizmetlerini nitelikli fakat işsiz gençlerin kurduğu kooperatiflerden sağlaması, gençlerin hayata tutunmasını kolaylaştıracaktır. “Toplumun ve insanın geleceğine yapılan en önemli yatırım eğitimdir,” diyerek Zuğa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’yle birlikte Çok Dilli Gündüz Çocuk Konukevi ve Çocuk Hakları Merkezi’ni kurduk. Merkezde, yabancı dil, yaratıcı drama, doğa, tarım, müzik atölyeleri düzenliyoruz, köy enstitülerinin temel felsefesini ilke edinerek hizmet veriyoruz.

Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

ERCÜMENT ÇERVATOĞLU:
Önceliğimiz üretim olmalı. Yerelde ürün çeşitliliği sağlanmalı, kooperatifler aracılığıyla ihtiyaç duyulan ürünler halka ulaştırılmalı. Katma değeri olmayan ürünlerin üretimi önemsenmeli, halkın tüketimine sunulmalı. Bu kapsamda özellikle meyveler doğal yöntemlerle kurutulmalı. Tarımsal üretimin doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılması oldukça önemli. Bizim gibi küçük ilçelerde ürün çeşitliliği sağlanmalı, kooperatifler, üreticiler ve üretim desteklenmeli. Kooperatiften elde edilen artı değer yılsonunda kooperatifin ortaklarına dağıtılmalı, üretim süreçleri hakkında eğitimler hazırlanmalı. Kooperatifçiliğin üretim kısmı önemsenmeli, üretici örgütlenmesi temel ilke olarak benimsenmeli. Ülkemizde üretime tekrar önem verilmesi için gençler desteklenmeli, üreticilerin ekonomik haklarının korunması amacıyla çalışmalar yürütülmeli.

Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?

ERCÜMENT ÇERVATOĞLU
: Kooperatifler, kuruldukları kentlerdeki veya bölgelerdeki sosyal sermayenin gelişimine uzun dönemde pozitif katkıda bulunur. Bu nedenle belediyelerin, kooperatifler için kullandığı kaynaklar kısa vadede herhangi bir getiri sağlamasa da, uzun vadede kentin, bölgenin toplumsal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunacaktır. Son yıllarda gıda üretimi ve tedarikiyle ilgili alternatif bir çözüm arayışı içinde olan kooperatifler ve belediyeler, kırsalda üretici kooperatiflerini güçlendirerek kentlerde tüketici kooperatifi olarak adlandırılan örgütlerle işbirliği içinde karşılıklı güvene dayalı bir deneyimin modelini temsil etmelidir. Yerel yönetim-kooperatif işbirliği sayesinde tarımsal ürün fiyatlarında istikrar sağlanabilir. Bu, mikro ölçekte de olsa, belediye-kooperatif işbirliği sayesinde tarımsal ürünlerin uygun fiyat düzeyinde istikrar kazanabileceğini göstermektedir.


Önerilen Haberler