"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Deveciler: “Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırıyoruz”

  • 17 Ekim 2022
Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

ALİ KEMAL DEVECİLER:
Gelişime açık, üretim yapan tüm işletmelerin ve vatandaşların kooperatifleşme sürecinde tek çatı altında toplanmasından yanayız. Merkez ve Kırsal Mahalle Kalkınma Kooperatifi’ni kurarak, sağlıklı gıdaya erişim için öncü olduk. Sadece kamu kurumlarıyla değil, sivil toplum kuruluşlarıyla ve kooperatifleşme sürecinde olan her kesimle işbirliği yapıyoruz.

Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?  

ALİ KEMAL DEVECİLER:
Kooperatifleşme çalışmaları kapsamında muhtarların da içinde yer aldığı Merkez ve Kırsal Mahalle Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk. Sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolunun üretimden geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle çiftçilerin organik ürünler üretebilmesi için çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Kurduğumuz kooperatifin çatısı altında çiftçileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Merkez ve Kırsal Mahalle Kalkınma Kooperatifi’nin orta ve uzun vadede büyük projelere imza atacağına inanıyoruz, çalışmalarımıza devam ediyoruz.  

Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

ALİ KEMAL DEVECİLER:
İlçemizdeki kırsal mahallelerde organik üretim yapan firmalar var. Bu ürünlerin pazarda yer alması, istihdam yaratması ve tüketiciye güven sağlaması için yeni nesil kooperatifçiliği ilçemizde yaygınlaştırmak amacıyla üreticilere yer desteği veriyoruz. Organik ürünlerini satmak için yer bulamayan üreticilerin tüketim çarkında yer alamayacağını biliyoruz.

Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?

ALİ KEMAL DEVECİLER:
Kooperatifleşme sürecinin üreticiyi ve tüketiciyi bir araya getirmek olduğunu ve bunun önündeki en büyük engelin de maliyet olduğunu biliyoruz.  Yerel yönetimler, maliyetleri düşürmek ve üreticilerin pazara açılmasını sağlamak için kooperatiflere destek verebilir. Bu anlayış doğrultusunda Merkez ve Kırsal Mahalle Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk, üreticilerin yanında olduk ve tüketicilerin güvenle alışveriş yapmasını sağladık. Bu projemizi geliştirmeyi, ilçemizde ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler