"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gümrükçü: “Kooperatifçiliği güçlendirmeyi hedefliyoruz”

  • 17 Ekim 2022
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

UTKU GÜMRÜKÇÜ:
İlçemizin tüm paydaşlarıyla dayanışma içinde hareket ediyoruz, tarımsal üretimi güçlendirecek ve yerel kalkınmayı destekleyecek projeler geliştirmeye özen gösteriyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’yle Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz çalışmalar doğrultusunda Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi’nde Çiğli’nin emektar kadınlarına yönelik kurslar düzenliyoruz. Kursiyerlerin, ürettikleri ürünleri satması, aile bütçelerine katkıda bulunmaları amacıyla üretici kadın pazarları kuruyoruz. Ayrıca kurulmasına öncülük ettiğimiz Çiğli Flamingo Kadın Kooperatifi üyelerinin de üretici kadın pazarlarında yer almasını sağlıyoruz. Bu hizmetlerin yanı sıra “Dayanışma Yaşatır” sloganıyla pandemi döneminde başlattığımız ve sonraki süreçte de devam ettirdiğimiz “İmece Panosu” uygulamasıyla ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlara sebze-meyve desteğinde bulunuyoruz. Kurban Bayramı’nda vatandaşların “İmece Panosu”na bıraktığı etleri steril bir şekilde ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyoruz. Pandemi döneminde tarımsal üretimin sekteye uğramaması için ilçemiz sınırlarında tarımla uğraşan ancak tarlalarını süremeyen çiftçilere traktör desteği verdik. Gelişim ve değişimin esnaftan çiftçilere, işçilerden öğrencilere, kadınlardan gençlere, sivil toplum kuruluşlarından kooperatiflere kadar topyekûn bir kalkınmayla mümkün olacağı bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?  

UTKU GÜMRÜKÇÜ:
Kadın Yaşam Merkezi’nde açtığımız bilgisayarlı muhasebe, çağrı merkezi, takı tasarımı, deri tasarımı, kuyumculuk, rölyef, amigurumi, iğne oyası, dikiş nakış, çocuk gelişimi, hasta ve yaşlı bakımı, cilt bakımı, protez tırnak, kokulu sabun yapımı, dekoratif ev ürünleri, ahşap boyama ve metal işlemeciliği kurslarıyla vatandaşların mesleki yeterliliğe ulaşmasını ve istihdam zincirine dahil edilmesini sağlıyoruz, sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunuyoruz. Peynir, ekmek ve pastacılık atölyelerinde alanında uzman kişiler sağlıklı gıdaya erişim konusunda bilgilendirme yapıyor. Çiğli’nin üreten kadınları için Kaklıç’ta ekmek, Foça’da zeytinyağı üretim noktalarına geziler düzenliyoruz. Bu projelerin tanıtılması, organizasyonu, sonraki süreçte katma değere dönüştürülmesi için Çiğli Flamingo Kadın Kooperatifi ve diğer kooperatiflerle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

UTKU GÜMRÜKÇÜ:
Ülkemizdeki genç ve kadın potansiyelini üretim zincirine entegre etmek için merkezî yönetime olduğu kadar yerel yönetimlere de sorumluluklar düşüyor. Yerel yönetimler, kooperatifçiliği güçlendirmeli ve vatandaşları kooperatiflerin çatısı altında üretime teşvik etmeli. Üretmek isteyen vatandaşlara belli meslek dallarını dayatmak yerine vatandaşların ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda yeni üretim sahaları oluşturulmalı. Üretim aşamasında araç-gereç yükü üreticilerin üzerine bırakılmamalı. Üretim süreçleri deneyimli ve gelişime açık eğitmenler tarafından yürütülmeli. Kurulacak bu sistemde herkes mutlu olduğu alanda üretimde bulunursa, ortaya çıkacak ürün de kaliteli olur ve katma değer yaratan yaratır. Sistemin işlerliği ve verimliliği sayesinde yaşanacak zihniyet değişimi herhangi bir yasal zorunluluğa gerek kalmaksızın sistemin yaygınlaşması açısından önemli rol oynayacaktır.

Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?

UTKU GÜMRÜKÇÜ:
İlçemizde faaliyet gösteren kooperatiflerle bütçe ve mevzuat açısından herhangi bir problem yaşamıyoruz. “Kendi kendine yeten kentler yaratmak” vizyonuyla yola çıkan bizler, yerel yönetimlerde sürdürülebilir politikalar üretmenin gerekliliğini içselleştirerek, imkânlarımız doğrultusunda kooperatiflere destek olmaya özen gösteriyoruz. Bilgilendirici kurslar, öğretici atölyeler, tecrübe kazandıracak geziler, üretime katkıda bulunacak fiziki imkânlar ve üretilen ürünlerin kazanca dönüştürüleceği pazarlar, yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki bağları daha da kuvvetlendirecektir. Bu işbirliğinin neticesindeki kolektif kazanç da toplumsal faydaya dönüşecektir.


Önerilen Haberler