YÜKLENİYOR
Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz Belediye Gazetesi’nin sorulanını yanıtladı.
Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?
MEHMET ALİ YILMAZ: Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için ilçemizdeki kadın kooperatifleriyle işbirliği yapıyoruz. Pandemi sürecinde kooperatif işbirliğiyle maske diktik, ilçemizdeki okullara dağıttık. İlçemizin tanıtımı için yerel üreticilerin yanı sıra yapan kooperatiflerden de Gazipaşa’ya özgü yöresel ürünler alıyoruz, kooperatiflerle birlikte fuarlara ve festivallere katılıyoruz. Böylelikle kadın emeğinin ilçemizdeki önemini de vurguluyoruz.
Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?
MEHMET ALİ YILMAZ: Kooperatifleri her konuda desteklemeye çalışıyoruz. Gazipaşa Belediyesi El Sanatları Atölyesi’nde, kooperatiflerdeki kadınlara yönelik dokuma, özgün baskı, ipek kozasından üretim vb. gibi kurslar açıyoruz. Bu kurslar sayesinde kadınlar yeni ürünler üretmeyi öğreniyor. Kooperatif işbirliğiyle Kadın Üreticiler Pazarı Projesi’ni hayata geçirdik. Pazar, belediyemizin alanında iki haftada bir kuruluyor. Gazipaşalı kadınlar, ürettikleri ürünleri bu pazarda satıyor, ev ekonomisine katkıda bulunuyor.
Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?
MEHMET ALİ YILMAZ: Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla sosyal kooperatifçiliği ön plana çıkarmamız gerekiyor. Sosyal kooperatifçiliğe, yeni nesil kooperatifçilik de diyebiliriz. Üretilen ürün ne olursa olsun, kamu yararı esas alınmalı, işbirliği yapılmalı. Kooperatiflerin üretim alanlarına yönelik fuar, festival vb. gibi etkinliklere katılım sağlanmalı. İletişimi ve dijital medyayı doğru kullanmak kooperatiflerin ilerlemesi açısından oldukça önemli. Kooperatifçiliğin yaygınlaşması için sosyal medyanın doğru kullanımına yönelik eğitimler alınmalı ve gençler sürece dahil edilmeli.
Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?
MEHMET ALİ YILMAZ: 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda kooperatiflerin lehine yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Kanunun bu hâliyle kooperatiflere gerekli desteği sağlamakta güçlük çekiyoruz. Belediyelerin, kooperatifçiliğe mali destekte bulunabilmesi için mevzuatta değişiklik yapılmalı. Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artırmak amacıyla işbirliği çalışmaları hazırlanmalı. Yerel yönetimler, özellikle eğitim, iletişim ve ulaşım alanında kooperatifleri desteklemeli.