"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Üreticileri ve çiftçileri yalnız bırakmıyoruz”

  • 24 Ekim 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Tarımsal Kalkınma Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MUHİTTİN BÖCEK:
Planlı, kurallı ve kimlikli bir kent yaratma hedefiyle çıktığımız yolda, yerelden kalkınma ilkesiyle tarımı da planlı ve sürdürülebilir hâle getirmek için çalışma başlattık. Ben de bir çiftçi çocuğuyum. Üretimin zorluklarını yaşayan, Antalya’nın bağını, bahçesini, serasını, tarlasını bilen, hâlden anlayan biri olarak her zaman üreticilerin yanındayım, yanında olmaya da devam edeceğim. Tarım, Antalya için oldukça önemli. Artan girdi maliyetleri karşısında üretimi devam ettirecek gücü kalmayan çiftçilerin yanında yer alıyoruz. Bunun için belediyemizin tüm imkânlarını seferber ettik. “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” anlayışıyla tarladan pazara her süreçte elimizi taşın altına koyuyoruz. Ülkemizin, hatta dünyanın geleceği tarımda. Pandemi sürecinde bunu daha net gördük. Tarımın önemini her geçen daha iyi anlıyoruz. Bu nedenle yerelden kalkınma hamlesiyle birçok projeyi hayata geçirdik. Kısa süre içinde üreticilerin geribildirimleriyle ne kadar doğru ve yerinde bir çalışma yaptığımızı gördük. Onların yanında yer alabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Antalya’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MUHİTTİN BÖCEK:
Yerelden kalkınma hamlemizin amacı üretimi teşvik etmek ve üreticiye destek vermek olsa da, tüketicileri de unutmadık. Bu nedenle üreticiyi destekleyecek ve vatandaşlara ulaşacak sosyal projelerle yerelden kalkınma hamlemizi bütünleştirdik. Bunun en güzel örneği, “Halk Et” ve “Halk Süt” projelerimizdir. Antalyalı besicilerden aldığımız etleri hijyenik ve modern koşullarda, uygun fiyata vatandaşlarla buluşturduğumuz satış mağazaları açtık. Bu sayede hem besicilere destek oluyoruz hem de vatandaşları uygun fiyatlı et ve et ürünleriyle buluşturuyoruz. Bu projemiz yoğun ilgi gördü. “Halk Et” satış tırı, ilçelerdeki vatandaşlara ulaşabilmek için ilçe ilçe geziyor. “Halk Süt” projesi kapsamında Antalya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden aldığımız sütleri hijyenik koşullarda paketleyerek ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına dağıtıyoruz. Yerelden Kalkınma Projesi kapsamında üreticilere tohum, fide, fidan, ekipman desteği veriyoruz. Ekilemeyen tarım alanlarının yeniden tarıma kazandırılabilmesi amacıyla tohum desteğinde bulunuyoruz. Antalya’ya ait atalık tohumları üreticilerle buluşturuyoruz. Saha çalışmaları yapıyoruz, bölgemize uygun alternatif bitki yetiştiriciliğini destekliyoruz. Projemizi, kooperatifiler aracılığıyla yürütüyoruz. İstihdam alanları yaratmayı, üreticilerin refah seviyesini yükseltmeyi, köyden kente göçü önlenmeyi hedefliyoruz. Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle işbirliği yaptık. Kooperatif üyesi kadınları her alanda destekliyoruz. Üretimin artırmak amacıyla kooperatif için üretim, kurutma ve paketleme tesisi kurduk. Kadınların ürettiği ürünleri belediyemizin Halk Et mağazalarında tüketiciyle buluşturuyoruz.

Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında öne çıkan projelerimizi şöyle sıralayabilirim:

“Tohum Bizden Üretim Sizden” Projesi: Bu proje, atıl durumdaki tarım arazilerini üretime kazandırmayı hedefliyor. Bunun için atalık buğday ve nohut tohumu, arıcılık faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla arı otu tohumu (faselya) dağıttık. Atıl durumdaki tarım arazilerini üretime kazandırmak için ekmeklik buğday tohumu (karakılçık ve kayra) dağıttığımız üreticiler, hasattan elde edilen buğday tohumlarının çeyreğini bize teslim ediyor. Biz de bir sonraki yılda bu tohumları diğer üreticilere dağıtıyoruz.

Dijital Tarım Projesi: Tarımsal üretimi geliştirmek, çiftçileri yeni teknolojilerle buluşturmak amacıyla başlattığımız Dijital Tarım Projesi, seralarda anlık olarak hava sıcaklığının, nem oranının, toprağın sıcaklığının ve nem değerlerinin takip edilmesini, raporlanmasını sağlıyor. Seralara yerleştirilen akıllı takip cihazları, özellikle don olan günlerde ve seranın nem oranının yükseldiği durumlarda çiftçiyi cep telefonuna gönderilen mesajla uyarıyor. Üreticiler sabaha kadar seralarda don nöbeti tutmak zorunda kalmıyor. Elmalı’da başlattığımız projeye Kumluca’da devam ediyoruz.

Bitki Zararlılarıyla Mücadele Projesi: Güvenilir gıda üretecek, iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak, üreticiyi, tüketiciyi, doğayı, çevreyi koruyacak yöntemleri çiftçilerle paylaşıyoruz. Hedefimiz, bitkilerde kalıntı probleminin önüne geçmek. Bunun için sarı ve mavi yapışkan tuzağı, Akdeniz meyve sineği tuzağıyla fizyomekanik elektrikli mantar sineği tuzağını ve faydalı böcekleri çiftçilere hibe ediyoruz. Bu sayede insan ve çevre sağlığını koruyoruz, üreticilerin zirai ilaç girdi maliyetlerini düşürüyoruz.

Alternatif Ürünlerin Çiftçiye Kazandırılması Projesi: Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini teşvik ediyoruz. Kuraklığa dayanıklı bitkilerle kıraç toprakların tarıma kazandırılmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda adaçayı, kekik, lavanta, keçiboynuzu, defne fidesi, ceviz ve zeytin fidanları dağıtıyoruz, bu fidanların nasıl yetiştirileceği konusunda üreticilere eğitimler veriyoruz. Aronya, Antep fıstığı, ahududu, böğürtlen, safran, nergis yetiştiriciliğini teşvik etmek için de çalışmalar yapıyoruz.   

İpekböcekçiliğinin Yaygınlaştırılması Projesi: İpekböceğinin Antalya’daki tarihî değerinin anlaşılması ve gelecek nesillere bu değerin anlatılması gerektiğine inanıyoruz. Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Koza Birlik Kooperatifi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında üreticilere üç yıl boyunca dut fidanı dağıttık. Geleneksel ipekböcekçiliğini ve ipek üretimini yeniden canlandırmak için Alanya Sapadere Mahallesi ve İbradı Ürünlü Mahallesi’ndeki atıl durumdaki okulları restore ediyoruz, bölge halkının ipekböcekçiliği konusunda eğitim alması için atölyeler, sergi alanları, ipek evleri oluşturuyoruz.

Toprak Analizi Projesi: Çiftçilerin birim alandan daha yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmesi için ücretsiz toprak analizi yapıyoruz. Belediyemizin ziraat mühendisleri tarafından yapılan toprak analizinin sonuçlarına göre üreticileri bilgilendiriyoruz.

Meyve Ağaçlarında Uygulamalı Budama Eğitimi Projesi: Sahada görev yapan ekiplerimiz, bahçe ziyaretlerinde budamanın doğru yapılmadığını, buna bağlı olarak ürün kalitesinin ve miktarının düştüğünü belirledi. Çiftçilere, budama döneminde ağaç çeşidine özel, uygulamalı budama eğitimi vererek bu sorunu önlemeyi hedefledik.

Sera Naylonu Projesi: İyi günde olduğu gibi, kötü günde de üreticileri yalnız bırakmıyoruz. Yağmur, fırtına, hortum, sel gibi doğal afetler nedeniyle zarar gören üreticilere destek oluyoruz. Belediyemizin Doğal Afet Komisyonu, üreticilerin seralarının zarar görmesi hâlinde rapor hazırlıyor. Komisyon üyelerinin kararıyla ihtiyaç sahibi üreticilere sera naylonu teslim ediyoruz.

Kapalı Devre Sulama Sistemleri Projesi: Önümüzdeki süreçte kuraklık, iklim değişikliği ve birçok faktör nedeniyle tarımsal üretimde sorunlar yaşanacak. Bu nedenle tarım arazilerinin sulama suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla gerekli altyapıyı oluşturduk. 15.000 dekarlık alanda açık-kapalı devre sulama sistemine geçilmesine öncülük ettik, 22 milyon TL’lik yatırımla 14.833 dekarlık alanda vahşi sulama sisteminden açık-kapalı devre sulama sistemine geçilmesini sağladık. 10.000’e yakın çiftçi bu destekten yararlandı. %60 su tasarrufu ve %55 verim sağlayan bu sistem, üreticileri de memnun etti. Boru ve vana desteğiyle sulamada kayıpların önüne geçiyoruz.  

Çiftçiye Enerji Desteği Projesi: Çiftçilerin en önemli maliyet kalemlerinden biri, sulama suyu için kullanılan enerji. Bu konuda da çiftçileri yalnız bırakmıyoruz. Yenilenebilir enerjiyle ilgili çalışmalara destek veriyoruz. Güneş enerjisi santralleri kuruyoruz, çiftçilerin enerji ihtiyacının %70’lik kısmını karşılıyoruz, Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmaya imza atıyoruz. Güneş enerjisi santrallerinden elde edilen enerjiyle 46 sulama kooperatifinin 25.000’e yakın üyesine son üç yılda 36 milyon TL enerji desteği verdik. Hayvan üreticilerinin de her zaman yanındayız. Önleyici veterinerlik hizmetleri kapsamında küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için iç-dış parazit uygulaması ve ücretsiz tırnak kesimi hizmeti veriyoruz. Tırnak kesimi ve bakımıyla hayvanların et/süt verimi artıyor, yem tüketimi azalıyor, girdi maliyetleri düşüyor ve üreticilerin kazancı artıyor. Çiftçi dostu belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiğimiz projelerle üreticilere ekipman desteği de (süt tankı, üzüm ve nar sıkma, ceviz ayıklama makinesi) veriyoruz. Kadın üretimini ve emeğini desteklemek amacıyla kırsal mahallelerde yaşayan kadınlara hamur yoğurma makinesi hibe ediyoruz. “Unu Sizden Yoğurması Bizden” kampanyası kapsamında kırsal mahallelere 29 adet hamur karma makinesi hibe ettik.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MUHİTTİN BÖCEK:
Tarım ve hayvancılığa önem veriyoruz. Antalya’yı tarımda daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Millî ekonominin temeli tarımdır” sözünden yola çıkarak elimizi taşın altına koyduk. Tarımın gelişmesi için elimizden geleni yapıyor, üreticileri destekliyoruz. Amacımız, Antalya’nın tarımdaki yerini sağlamlaştırmak.


Önerilen Haberler