YÜKLENİYOR
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?
MESUT ERGİN: S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik. Kooperatifin üretim mutfağında çalışan kadınlar kooperatifin mağazalarında satılmak üzere yöresel ürünler üretti. Kooperatifi, genç işsizlerin ve kadın üreticilerin yararına çalışacak şekilde planladık. Mahalle evlerindeki kadınların katılımıyla üretilen gıda ürünlerinin satıldığı kooperatif mağazaları da ülke genelinde ilgi odağı oldu. Tadilatı tamamlanan eski Küçükköy Belediyesi hizmet binasında profesyonel malzemelerle kurulan mutfakta bir araya gelen kadınların kış aylarında tüketilmek üzere hazırladıkları ürünleri kooperatif aracılığıyla satıyoruz. Bu sayede geleneksel lezzetler hem üretimdeki kadınlar hem de kooperatif için gelire dönüşüyor. Kooperatif her geçen gün büyüyor. Ürünler, kooperatifin mağazalarında vatandaşlarla buluşuyor. Kadınlar, ürettikleri ürünlerin karşılığını aldıkça daha fazla üretecekler. Bu, bizim için mutluluk kaynağı. Kardeş kooperatiflerin ürünlerini de kooperatifimizin satış mağazasında değerlendiriyoruz.
Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?
MESUT ERGİN: Belediyemizin mülkiyetindeki zeytin ağaçlarında yeni sezonun ilk hasadını yaptık. Göreve geldiğimiz günden bu yana bereketin sembolü zeytinin her tanesine önem verdik, belediye tarihinde ilk defa zeytinliklerin hasadını kendi ekiplerimizle yaptık. Elde edilen zeytinyağları S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde satışa sunuldu ve ilgi gördü. Belediyemizin öz kaynaklarını verimli kullanacağımıza dair verdiğimiz sözü tuttuk. Zeytinlikleri şahıslara kiraladık, gelir kaybının önüne geçtik. Her yıl 5.000 zeytin ağacının mahsulünü işleyip, zeytinyağı elde ediyoruz. Yeni yıla kadar zeytin ağaçlarının hasadı ekiplerimiz tarafından tamamlanacak. Ağaçların bakımını Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yapıyor, hasat döneminde de belediye personeli tarafından itinayla hasat ediliyor, zeytinyağına dönüşüyor. Gelecek yıl kooperatife ait bir ayırma ve işleme tesisi de kuracağız. Elek sistemleriyle ayrılacak yeşil ve siyah zeytinler kooperatif mutfağında işlenerek vatandaşların sofralarına ulaşacak. Ürünler, S.S Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin sebze-meyve halindeki ve gümrük önündeki mağazasının yanı sıra internet üzerinden de satılacak. Özel ambalajında, cam şişelerde ve teneke kutularda sunumu yapılan yeni hasat zeytinyağları önümüzdeki günlerde rafa çıkacak. Ayvalık halkının parası Ayvalık Belediyesi’nin kasasına girecek demiştik. Belediyemize ait zeytinliklerden doğal zeytinyağı üretiyor, vatandaşlara sunuyoruz, butik üretim pazarına da katkıda bulunuyoruz. Bunu kooperatif kanalıyla yapıyoruz. Kooperatif demek, dayanışma demektir. Bu dayanışmayı büyüttük, öncüsü ve destekçisi olduk. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilir. Zeytin, bereket, barış ve uzun ömür demek. Yaptığımız bakım çalışmasıyla sadece önümüzdeki yılın değil, yılların planlarını yapıyoruz. Nefasetiyle farklı, ürün kalitesi açısından dünyada sayılı olan delice zeytin ağacı türüne sahibiz. Ölümsüz ağaç zeytinin bize sunduğu nimetlere karşılıksız kalmıyor, kendi imkânlarımızla zeytin ağaçlarının bakımını yapıyoruz. Geçtiğimiz yıla oranla önümüzdeki yıl daha fazla verim bekliyoruz.
Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?
MESUT ERGİN: Ülkemizde işsizlik oranı giderek artıyor. Gençleri ve kadınları üretime dahil etmek gerekiyor. Bu her ne kadar siyasi iktidarın sorumluluğunda olsa da, yerel yönetimlere de görevler düşüyor. Yerel yönetimler, kooperatifçiliği güçlendirmeli, kooperatif çatısı altında üretimi teşvik etmeli. Vatandaşları özendirecek, onların ilgi duyacağı ve yeteneklerini ortaya çıkaracağı üretim alanları yaratılmalı. Üretim aşamasına geçildiğinde atölye ve ekipman desteği sağlanmalı. Deneyimli ve yönlendirici eğitmenlerle çalışma olanağı sağlanmalı. Sistem yaygınlaşırsa, yerel yöneticiler, gençler ve kadınlar mutlu olur, üretir, kazanç sağlar. Böyle huzurlu bir ortamda üretilen ürünler de kaliteli olduğu için katma değeri fark yaratır. Yerel yöneticiler değişse de, oturmuş bir sistemde işleyiş değişmez.
Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?
MESUT ERGİN: Zeytinyağı, zeytin ve sabun gibi yan ürünlerin de işlendiği, butik işletmelerin yoğun olarak bulunduğu ilçemizde az sayıda da olsa faaliyet gösteren kooperatiflerle bütçe ve mevzuat açısından bugüne kadar herhangi bir problem veya sıkıntı yaşamadık. Bizimle iletişime geçen, olanaklarımızdan yararlanmak isteyen kooperatiflere gücümüz el verdiğince destek oluyor, katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Kurslar, atölyeler, projeler, kooperatiflerin ürettiği ürünlerin gelire dönüşeceği pazarlar konusunda önerilere açığız.