"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kılıç: “Sürdürülebilir kırsal kalkınmaya odaklanıyoruz”

  • 24 Ekim 2022
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

ERHAN KILIÇ:
“Birlikte Üretip Birlikte Kazanacağız” sloganıyla hareket ediyoruz. Sürdürülebilir kırsal kalkınma projeleriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Buca Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle işbirliği yapıyoruz. Üreticilere, çiftçilere tohum, fidan ve işgücü desteği veriyoruz. Buca’da yaşayan vatandaşların taze ve organik ürünlere uygun fiyatlarla ulaşmasını amaçlıyoruz. Özellikle son yıllarda tarımsal üretimdeki olumsuzluklar ve girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler zorluk yaşıyor, atadan, dededen kalma araziler yapılaşmaya açılıyor. Bu soruna çözüm bulmak amacıyla çalışmalarımızı hızlandırdık.

Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?  

ERHAN KILIÇ:
Kırsal mahallelerde yaşayan üreticilerle, çiftçilerle, muhtarlarla görüştük. Onların talepleri doğrultusunda Buca Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle ortaklaşa çalışma kararı aldık. Üreticilere, çiftçilere tohum, fidan ve işgücü desteği verdik. Türkiye’ye örnek olacak yerel kalkınma modelini hayata geçirmeye başladık. Bu projeyle Buca’da tarımsal üretimi yeniden canlandırmak istiyoruz. 2020 yılının Ocak ayında çalışmalara başladık. On üyeyle yola çıkan Buca Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde üye sayısı 81’e ulaştı. Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç, Kaynaklar ve Kırıklar Mahalleleri’nde üretilen ürünlerin pazarlama aşamasını da planladık. 2021 yılı itibarıyla ürünler, ilçemizdeki satış noktalarında ve belediyemize ait Sosyal Market’te satılmaya başladı. Buca Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle genç işsizliğine de çare olmayı amaçlıyoruz. Üreticilerden olumlu geri dönüşler alıyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle belirsizlik yaşayan üreticilerin güvende hissetmesi ve yeniden üretime başlaması bizi mutlu ediyor. Elverişli tarım alanlarıyla, kültürel birikimiyle İzmir’in en köklü üretim geleneğine sahip olan Buca’nın yerel değerleri, kooperatifçilik projesiyle sınırlarını aşmaya hazırlanıyor. Buca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Projesi kapsamında üretilen ürünleri yerelde pazarlamanın yanı sıra e-ticaret aracılığıyla daha fazla sayıda tüketiciye ulaştırmayı da planlıyoruz.
 
Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

ERHAN KILIÇ:
Kooperatifçilik çok geniş bir alan. İzmir’de kooperatifçilikte marka olan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek olduğu kooperatifler var. Biz de çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Buca’daki kırsal mahallelerin hepsinin ayrı bir özelliği var. Kimisinde üzüm ve bardacık, kimisinde kavun ve zeytin yetişiyor. Öncelikle bölgede toprak analizi yaptırdık. Kooperatifçiliğin çok yönlü yapısı nedeniyle ürün planlamasından pazarlamaya kadar her aşamanın sistematik olması gerekiyor. Tarımsal üretimin dışında hayvancılığın yoğun olduğu kırsal mahallelerde süt ve süt ürünleri kooperatifinin kurulmasına katkıda bulunmayı planlıyoruz. Buca, merkez ilçeler arasında en fazla tarım arazisine sahip olan ilçe. Büyük alanlarda üretim yapılan zeytin bahçeleri var. Zeytin ve zeytin ürünlerinin satışa sunulduğu bir kooperatif hayata geçirilebilir. Geleneksel tarımın yanı sıra katma değeri yüksek ürünlerin üretileceği çalışmalar yapılabilir. Kooperatifçilik, üreticilerin güvende hissetmesine vesile oluyor. Buca Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle ortaklaşa yaptığımız çalışmalarla ürünler için alım garantisi veriyoruz. Çiftçiler ürünlerini nereye ve nasıl satacağını düşünmüyor.

Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?

ERHAN KILIÇ:
Kooperatiflerin ayakta kalması için yerel yönetimlerin kooperatiflere destek olması gerekiyor. Bu, üreticiler ve çiftçiler açısından da önemli. Bu çalışmalarda kimi zaman hızlı yol alamıyoruz. Bürokrasinin hantal yapısı nedeniyle zorlanabiliyoruz. Üreticilerin, çiftçilerin her zaman yanında olacağız. Yeter ki, üreticiler kazansın, atıl durumdaki tarım arazileri değerlendirilsin.


Önerilen Haberler