"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Üreticilerle tüketicileri bir araya getiriyoruz”

  • 24 Ekim 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kooperatifçiliğe yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Dayanışma ekonomisini, tarımsal üretimi ve yerel kalkınmayı güçlendirmek için kooperatiflerle işbirliği yapıyor musunuz?

VAHAP SEÇER:
Göreve başlar başlamaz, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın bünyesinde Kooperatif Şube Müdürlüğü’nü kurduk. Mersin genelindeki 161 kooperatifle ortak çalışma alanları yarattık, projelerimize kooperatifleri dahil ettik. Kooperatifçiliğin önemine ilişkin eğitimler verdik. Bu eğitimlere devam ediyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe verdiği önemi gösteren, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra kendisinin de kurucu üye olduğu, Silifke’deki Gazi Çiftliği’ni yeniledik. Silifke Kaymakamlığı, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Mersinden Kadın Kooperatifi arasında imzaladığımız protokol çerçevesinde yaptığımız bu çalışmayla Gazi Çiftliği yeniden hayat buldu, özellikle üretici kadınların üretim merkezine dönüştü.

Yerel kalkınmaya önem veren kooperatifleri her konuda desteklemeye, üreticilerle tüketicileri bir araya getirmeye devam edeceğiz. Mersin genelinde 37 kooperatife ekipman desteğinde bulunduk. Tarımsal sulama suyunu daha verimli kullanabilmek amacıyla projeler ürettik, kooperatiflere sulama borusu desteği sağladık. Günden güne artan girdi maliyetleri nedeniyle kooperatifleri ve üreticileri destekledik. Gübreden tohuma, biyolojik mücadeleden naylona, fideden fidana, yemden birçok tarım ve hayvancılık ürününe kadar kooperatiflerle birlikte çalıştık, projelerimizi hayata geçirdik.

Sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişme, sağlıklı gıdaya erişim, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları vb. toplumsal faydaya odaklanan süreçlerde kooperatifleşmeye destek veriyor musunuz? Kooperatifler aracılığıyla bölgenizde hangi projeleri hayata geçirdiniz?  

VAHAP SEÇER:
S-KÜP adlı e-ticaret portalı kurduk, önümüzdeki günlerde portalın lansmanını yapacağız. Ekonomik kalkınma açısından önem arz eden proje sadece bölgesel ve yerel kalkınmayla sınırlı olmayacak. Türkiye’nin farklı kentlerindeki kooperatiflerin ürünlerinin yer alacağı büyük bir marketi hizmete sunacağız. Sağlıklı gıdaya erişmek amacıyla hayata geçirilecek bu çalışmalarda kadın üretici pazarları da yer alıyor. Kentimizin halk pazarlarını belli günlerde kooperatiflere ve üretici kadınlara açıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veren kooperatiflerde, güneş enerjisinden faydalanılarak kurulan kurutma tesisi için hibe destek programlarında katılımcı olduk, 25 kişiye istihdam sağladık. Sosyo-ekonomik gelişmenin yerel halk açısından önemini bilen kooperatiflerle ortak bir çalışma yaptık. Darısekisi’nde atıl durumdaki eski köy okulunu restore ettik, okulu sosyal tesise dönüştürdük, üreticilerle tüketicileri bir araya getirdik.

Üretmek isteyen kadınlara peyzaj eğitimi verdik, yeni kurulan seralarda çalışma imkânı sağladık. Arıcılıkla ilgilenen bal üreticileri için bal evleri açtık, ürünlerinin katma değerini artırdık, onlara bir pazar alanı oluşturduk. Aromatik bitki üreten üreticilere distilasyon cihazı verdik, ürün maliyetlerini minimuma indirdik, kazancı artırdık. Üzüm sıkma makinesi desteğiyle üreticilerin katma değeri yüksek ürünler üretmesini ve ek gelir kazanmasını sağladık. Üreticilerin, zeytin boylama, badem soyma ve ceviz soyma makinesiyle işgücünden ve zamandan tasarruf etmesine yardımcı olduk, ürünlerini en kısa zamanda satışa uygun hâle getirmelerini, erik boylama makinesiyle ürünlerini boyutlandırmalarını sağladık. Sap ve muz dal parçalama makinesiyle bitkisel atık kıyma makinesi desteğiyle çevre kirliliğini engelledik, organik gübre üretimini destekledik. Ekmek üreten kadınlara hamur yoğurma makinesi desteği verdik, kadınların iş yükünü hafiflettik. Arazi sahiplerinde taş kırma makinesi desteğinde bulunduk, üretimde sürdürülebilirliği sağladık. Süt üreticilerinin ürünlerini sağlıklı koşullarda saklaması için süt soğutma tankı desteği verdik. Tarım ve hayvancılıkla ilgili projelerimizde kooperatiflerle bir araya geldik, ortak çalışmalar yaptık.

Üretici örgütlerine ve üreticilere destek olmak, katma değeri yüksek ürünlere pazar yaratmak, kadınlara ve gençlere istihdam olanakları sunmak amacıyla geliştirilecek kooperatifçilik modelleri nasıl olmalı? Yeni nesil kooperatifçiliği yaygınlaştırmak için neler yapılmalı?

VAHAP SEÇER:
Küreselleşmenin, teknolojik gelişmelerin ve rekabetçi koşulların itici gücüyle kooperatifler ve üreticiler bilinçlendirilmeli, onlara destek verilmeli. Katma değeri yüksek ürünlerin maliyeti düşürülmeli, daha fazla kazanç sağlamak amacıyla kooperatiflerin sermayesi yüksek oranda tutulmalı, yeni iş sahaları geliştirilmeli, ürün çeşitliliği artırılmalı, gençlere istihdam sağlanmalı. Yapısal değişikliklerle yeni nesil kooperatifçilik geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalı.

Yerel yönetim-kooperatif işbirliğinde bütçe, mevzuat, uygulama açısından sorun yaşanıyor mu? Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimi artıracak uygulamalar nelerdir?

VAHAP SEÇER:
Kooperatif ortaklarının ürettikleri ürünlerin Kamu İhale Kurumu tarafından desteklenmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerle kooperatifler arasındaki etkileşimin güçlenmesi için kooperatifçilik önemsenmeli, teknolojik gelişmelere açık olunmalı, üretilen ürünlerin sürdürülebilirliği sağlanmalı ve ürünleri tüketiciye ulaştırmak için gerekli prosedür (etiket, barkod, yasal izinler vb.) yerine getirilmeli. Bu sayede yerel yönetimler zorlanmadan kooperatiflerin yanında olur.


Önerilen Haberler