"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Toptan ödemenin ihyası işletmeleri

  • 24 Ekim 2022
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı Hüseyin Tarık Ercan “Toptan ödemenin ihyası işletmeleri” üzerine yazdı.

5510 sayılı kanunun 31. ve 36. maddelerine istinaden yapılan toptan ödemenin ihyası işlemlerinde bazı tereddütlerin oluştuğu anlaşılmış olup, bu tereddütlerin giderilmesi açısından 5510 sayılı kanuna göre yapılan toptan ödemelerin ihyası işlemlerinde dikkat edilecek hususlar aşağıda açıklanmıştır.

•    5510 sayılı kanunun 31. maddesi kapsamında yapılacak yaşlılık toptan ödemesinin ihyası işlemleri, kanunun 31. maddesi kapsamında toptan ödeme yapılarak sigortalılık süreleri tasfiye edilen kişilerin, sigortalı olmaları sebebiyle haklarında yeniden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması,
•    Toptan ödeme ile tasfiye edilen sigortalılık süreleri haricinde yeni bir sigortalılık süresinin tespit edilmesi,
•    Herhangi bir kapsamda borçlanılacak süresinin bulunması hâllerinde yaşlılık toptan ödemesinin ihyası talebi kabul edilecektir. Ancak yeni prim ödeme gün sayısının borçlanmayla kazanılacağı durumda ihya talebinin geçerli olabilmesi için ihya ve borçlanma taleplerinin birlikte verilmiş olması şartı aranacaktır.

İhya talebinden önce haklarında yeniden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmeyenlerle toptan ödemeyle tasfiye edilen sigortalılık süreleri dışında yeni bir sigortalılık süresi tespit edilemeyen veya borçlanacak herhangi bir süresi bulunmayanların yaşlılık toptan ödemesi ihya talepleri reddedilecektir.

Örnek 1-4/1-(a) kapsamında 520 gün hizmeti bulunan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu hâlde aylığa hak kazanamayan sigortalı (A), 14/3/2019 tarihinde yaşlılık toptan ödemesi talebinde bulunmuş ve bu hizmetler, kendisine toptan ödeme şeklinde ödenmiştir. Sigortalı (A), 8/2/2022 tarihinde 4/1-(a) kapsamında yeniden çalışmaya başlamıştır. Bu sigortalının ihya talebinde bulunması durumunda ihya talebi kabul edilecektir.

Örnek 2-4/1-(a) kapsamında 400 gün hizmeti bulunan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu hâlde aylığa hak kazanamayan sigortalı (B), 10/6/2020 tarihinde yaşlılık toptan ödemesi talebinde bulunmuş ve bu hizmetler, kendisine toptan ödeme şeklinde ödenmiştir. Sigortalı (B), daha sonra 28/3/2022 tarihli dilekçe ile askerlik hizmetinde geçen süreleriyle borçlanma ve tasfiye edilen süreleri için de ihya talebinde bulunmuştur. Sigortalı, iki talebini de birlikte sunmuş olduğundan ihya talebi kabul edilecektir.

Örnek 3-4/1-(a) kapsamında 350 gün hizmeti bulunan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu hâlde aylığa hak kazanamayan sigortalı (C), 21/2/2018 tarihinde yaşlılık toptan ödemesi talebinde bulunmuş ve bu hizmetler, kendisine toptan ödeme şeklinde ödenmiştir. Sigortalı (C), 23/3/2022 tarihli dilekçe ile toptan ödeme olarak aldığı süreleri ihya talebinde bulunmuştur. Yapılan araştırmada, ilgilinin yaşlılık toptan ödemesi yapılan süreler haricinde yeni bir sigortalılık süresi veya borçlanılabilecek süresi bulunmadığı tespit edildiğinden ihya talebi reddedilecektir.




Kaynak: T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, E-92604331-010.07.01-52673925 sayılı genel yazı.


Önerilen Haberler