"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

“YEREL YÖNETİMLERDE TARİH YAZIYORUZ”

  • 24 Ekim 2022
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Belediye Başkanları Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, "sizler yaptığınız hizmetlerle umudu büyütüyorsunuz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Belediye Başkanları Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sivas güzel bir kentimiz ve bu kentte bir toplantı yapmak da bizim için son derece önemli ve değerli. İlk Sivas Kongresi’nin de CHP’nin ilk kongresi olduğunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaptığı birden fazla konuşmada ifade etmiştir. Sivas’ta oyumuzun düşük olduğunu biliyorum. Bir milletvekili çıkardığımızı da biliyorum. İki belediye başkanımız vardı, bir belediye başkanımız İmranlı, Allah rahmet eylesin elim bir trafik kazasında kaybettik. Bir belediye başkanımız var. Sivaslı kardeşlerimin düşünmesini isterim. Bugün içinde bulunduğunuz olumsuz koşullar sizin kaderiniz mi acaba? Oy verdiniz, destek verdiniz. O zaman şu soruya her Sivaslı kardeşimin cevap vermesi lazım. Ey iktidar sana oy verdik, çok sayıda milletvekili verdik. Ya bu Sivaslı neden Sivas’ta kalmak istemiyor, neden büyük kentlerin varoşlarına gidip tutunmaya çalışıyor? Niye oy verdiniz diye eleştirmiyorum, ama sandığa giderken düşünün, evlatlarınızı düşünün, çocuklarınızı düşünün, Türkiye’yi düşünün, köylerinizi düşünün.

Değerli arkadaşlarım, Seyit Bey, belediye başkanlarımızla ilgili açıklamalarda bulundu. Yani size çıkarılan engellerle ilgili açıklamalarda bulundu. Adım gibi eminim zaten. Varolan iktidar sizi ayrı bir yere koyuyor. Ayrı bir yere derken sizi düşman gibi görüyor, nasıl bunları engellerim diyor. Bunlar nasıl vatandaşa hizmet edilemez hâle getirilebilir, bunun arayışı içinde. Ama sağ olsun, sizler sağ olun, belediye başkanı arkadaşlarım tüm engelleri aşarak halka hizmet ediyorsunuz. Hepinize yürekten teşekkür ederim. Gerçekten yürekten teşekkür ederim. Daha önce söylemiştim, bütün engelleri aşıp, halka hizmet etme konusunda olağanüstü çaba harcayan belediye başkanlarımız, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yerel yönetimlerde bir tarih yazıyorlar. Tarihiniz hayırlı uğurlu olsun diyorum ben.

11 büyükşehir belediyemiz dahil toplam 248 belediyemiz var. Türkiye nüfusunun %51.7’sine hizmet ediyoruz. Yani yarısından fazlasına CHP’li belediyeler hizmet ediyor. Belediyelerimiz, 4 milyon 800 bin haneye sosyal yardım götürdüler üç yıl yedi aylık süre içinde. Götürdükleri sosyal yardım miktarı 25 milyar 700 milyon lira. Ne demektir bu biliyor musunuz? Türkiye’yi bir felaketten, bir açlıktan, bir kırımdan çıkarmak demektir. Ekmeği olmayana ekmek, sütü olmayana süt, parası olmayana para, kirasını ödeyemeyene kira, her türlü yardım yapıldı. Aslında iktidarın CHP’li belediyelere teşekkür etmesi lazım. Sizin sayenizde bu ülkede derin yoksulluk çok fazla hissedilmiyor demesi lazım. Ama engelliyorlar. İstedikleri kadar engellesinler, her engeli, her CHP’li belediye başkanı aşacaktır ve halkına hizmet edecektir, bundan kesinlikle eminim. 840 bin haneye ısınma yardımı, 3 milyon 100 bin haneye gıda yardımı, 745 bin haneye nakdi yardım, 3 milyon 200 bin kişiye 492 milyon tutarında ulaşım yardımı yapıldı. Ayrıca maske, dezenfektan, bunları da saymıyorum. Bunlar da çok sayıda yapıldı.

20 yılda bu ülkede yurt sorununu çözemediler. Belediye başkanlarımız da bu konuya el attı. 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanlarımız seçildiklerinde 22 öğrenci yurdu vardı, bunu 83’e çıkardılar. Yurt kapasitesini, öğrenci sayısı olarak, %392 artırdılar. Belediye başkanı arkadaşlarıma söylüyorum, yoksul mahallelerden başlayarak bol sayıda kreş yapın. Belediye başkanlarımız, 162 olan kreş sayısını 380’e çıkardılar. Çocuk kapasitesi de 12 binden 32 bine çıktı.

Eğitim destekleri var yine ayrıca. 575 bin ihtiyaç sahibi öğrenciye kırtasiye yardımı yapıldı. 65 bin öğrenciye kıyafet yardımı yapıldı. 1 milyon 284 bin öğrenciye beslenme yardımı, 115 bin öğrenciye sınavlara hazırlık kursu ve okula yardım eğitim programları. Bütün bunların tamamı yapıldı. Yeşil alan hizmetleri konusunda da belediye başkanlarımız gerçekten çok önemli adımlar attılar. 2019’dan sonra 3 bin 478 parkı hizmete açtılar. 22 milyon 820 metrekare bu. Yani 3 bin 196 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alan kazandırdılar.

Yenilebilir enerji konusunda da 57 belediyemiz bu projeyi hayata geçirdi ve enerji elde ediyor. 19 belediyemiz de atıklardan enerji üreterek olabildiğince kendi maliyetlerini düşürmeye çalıyor. Personel konusunda da kadın yöneticide ciddi bir artış var. 1.317 olan kadın yönetici sayısı 2.010’a çıktı. Yani %52 oranında artış var. Tüm engellemelere rağmen 11 raylı sistem hayata geçirildi. Toplam uzunluğu 80 kilometre. İnşaatı devam eden 23 hat var ayrıca. Bunlar da bittiği zaman 211 kilometrelik bir raylı sistem hayata geçirilecek.

Ayrıca tarım hizmetleri. Belediyelerimiz tarafından 39 bin 572 üreticiye 4 bin 100 ton katı ve sıvı gübre desteğinde bulunuldu. İktidarın yapamadığını yapıyoruz değerli arkadaşlarım. İktidarın beceremediğini beceriyoruz. Çiftçiyi perişan ettiler, çiftçiyi perişan olmaktan kurtarıyoruz. Ama bizim belediyelerimizin olduğu yerlerde 21 bin 130 üreticiye 30 bin ton hayvan yemi verildi. Kooperatiflere 2 bin 200 tarım aracı hibe edildi. Traktör, pulluk, süt tankı, budama makinesi gibi. 97 milyon adet fidan, meyve-sebze fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. 93 bin 800 çiftçiye tohum desteği verildi. İktidarın yapamadıklarını yapıyoruz. 17 bin 700 üreticiye 22 bin 450 küçük, büyük baş hayvan hibe edildi. 101 bin kümes hayvanı, 410 arı kovanı yine ücretsiz olarak dağıtıldı. Sizler yaptığınız hizmetlerle umudu büyütüyorsunuz.”


Önerilen Haberler