"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Kent kimliği oluşturmayı amaçlıyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?   

KADİR ALBAYRAK:
En önemli hedeflerimizden biri, kentsel belleği yaşatmak ve kent kimliği oluşturmak. Bu hedefimiz doğrultusunda kültür varlıklarını restore ediyor, müzeler açıyor, sempozyumlar düzenliyor, kitaplar yayımlıyor ve yeni nesillerin unutulmaya yüz tutan el sanatlarını öğrenmesini sağlıyoruz. Özgün formunu koruyarak günümüze ulaşabilen kültür varlıkları arasında yer alan Çorlu’daki Doğanca Evi’ni restore ettik. Bu evi daha sonra “Çorlu Muhacir Evi” adıyla, kent müzesi işleviyle hizmete sunduk.

Macar bağımsızlık mücadelesinin öncüsü II. Ferenc Rákóczi’nin generallerinden Mihály Csáky’nin evini de aslına uygun şekilde restore ettik, “Türk-Macar Kültür Evi” olarak hizmete sunduk. “Türk-Macar Kültür Evi”, geçmişi üç asır öncesine uzanan Türk-Macar dostluğunun gelişmesine hizmet ediyor.

Restorasyon çalışmalarını tamamladığımız Süleymanpaşa İnecik Tarihi Erenler Hamamı, somut bir kültürel miras olmasının yanı sıra Türk hamamı geleneğinin de yaşatılmasına vesile oluyor. Diğer restorasyon projelerimiz arasında yer alan Süleymanpaşa Tarihî Beşevler, Süleymanpaşa Sarı Köşk, Tekirdağ Kent Konseyi binası, Şarköy Uçmakdere Tarihî Köy Evleri, Şarköy Güzelköy Camisi, Saray Kurtdere Camisi ve Çorlu Çukurçeşme, yapıldıkları dönemin mimari anlayışını yansıtan ve kent belleğini oluşturan önemli kültür varlıklarıdır. Restore ettiğimiz kültür varlıklarını işlevsel hâle getiriyoruz, bu varlıkların korunmasını ve yaşatılmasını sağlıyoruz. Ayrıca unutulmaya yüz tutan halı dokumacılığını yeni nesillerin öğrenmesini ve bu sanatın yaşatılmasını sağlamak amacıyla meslek edindirme kurslarımız bünyesinde halı dokuma kursları veriyoruz. Geleneksel halı dokuma sanatının yaşatılmasına hizmet eden kurslarımız, kadınların gelir elde etmesine de imkân sağlıyor.

Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?

KADİR ALBAYRAK:
Tekirdağ genelindeki kültür varlıklarını kayıt altına alarak, “Geçmişe İlk Adım Miras Atölyesi” adıyla kitaplaştırdık. “Tekirdağ Büyükşehir Haber” adlı üç aylık dergimizde kültür varlıklarına ve kentimizin yetiştirdiği önemli şahsiyetlere yer verdik. Miras Atölyesi I Projesi kapsamında restore ettiğimiz Süleymanpaşa Tarihî Beşevler’in bulunduğu bölgenin sakinleriyle yapılan röportajların yer aldığı “Anılarda Ertuğrul Mahallesi” adlı bir belgesel film hazırladık. Türkiye-Yunanistan arasında nüfus mübadelesinin yaşandığı dönemde Tekirdağ yoğun göç verdiği ve aldığı için “Uluslararası Mübadele Sempozyumu” düzenledik.

Kentinizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

KADİR ALBAYRAK:
Günümüze ulaşan kültür varlıklarını korumak, restore etmek ve yaşatmak amacıyla bir eylem planı oluşturduk. Belediyemizin İmar Dairesi Başkanlığı bünyesinde Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü’nü kurduk. Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü, restorasyon çalışmaları yapıyor.

Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

KADİR ALBAYRAK:
Kültür varlıklarının restorasyon sürecinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümleriyle, ilçe belediyeleriyle, vakıflarla işbirliği yapıyoruz. Restorasyon projelerinde karşılaştığımız en önemli zorluk, kamulaştırma ve mekân tahsisi gibi bürokratik süreçler.


Önerilen Haberler