"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Konak’ın kültürel zenginliğini ön plana çıkarıyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?   

ABDÜL BATUR:
Konak, tarihiyle, kültürüyle eşsiz bir ilçe. İlçemiz, Kemeraltı Çarşısı, Saat Kulesi, tarihî Asansör, antik kent Agora, Kadifekale, kortejolar, cumbalı evler, garlar, hanlar, camiler, kiliseler, sinagoglar gibi birçok tarihî değere ev sahipliği yapıyor. Biz de her çalışmamızda Konak’ın tarihî ve kültürel zenginliğine dikkat çekiyor, bu dokuya sahip çıkmayı öncelikli görevimiz sayıyoruz. Bu kapsamda önemli çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

Konak’ın farklı yerlerinde restorasyon ve bakım-onarım çalışmalarıyla yenilediğimiz beş butik müze bulunuyor: Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Necdet Alpar Mask Müzesi, Karikatür Müzesi, İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi, Kadın Müzesi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Konak’ta doğduğu ev de “Anı Evi” olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. İlçemizdeki tarihî bir yapıyı, Yemişçizade Konağı’nı restore ettik, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Kurtuluş Müzesi’ne dönüştürdük. Yakında Mimarlık Müzesi de açacağız. Tarihî Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını İztasyon Mimarlık ve Kent Etkinlikleri Merkezi’ne dönüştürüyoruz. Öncelikli görevimiz, Konak’ın tarihini ve zengin kültürünü müzeler aracılığıyla belgelemek, sergilemek ve gelecek nesillere aktarmak.

Konak’ta birçok göçmen aile yaşıyor. Konak’ta hizmete başlarken hemşerilerimize bir söz vermiştik. Bu sözümüzü de tuttuk. Ege’nin iki yakasında yurtlarını terk etmek zorunda kalan mübadillerin simgeleştirildiği Mübadele Anıtı’nı da 2021 yılında açtık. Hepsini burada aktaramadığım çalışmalarımız, hizmete açtığımız merkezler, ilçemizin köklü tarihine, kültürüne saygı duruşudur aslında. Tarihî değerlere, kültürel mirasa sahip çıkmaya karalıyız.

Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?

ABDÜL BATUR:
Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla sergiler, paneller, söyleşiler, çalıştaylar, tarih gezileri düzenliyoruz. Haftada iki gün ücretsiz düzenlenen gezilere katılanlar, İzmir’in kent kültürüne ve zengin tarihine doğru keyifli bir yolculuk yapıyor. Gençleri ve öğrencileri de ağırladığımız bu geziler yoğun ilgi görüyor. Ayrıca KNK adını verdiğimiz, her sayısında kentimizin kültürünü ve tarihini anlattığımız dergimizi de düzenli olarak yayımlıyoruz.  

İlçenizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

ABDÜL BATUR:
Konak’ın birçok tarihî değere ev sahipliği yaptığını ilk sorunuza verdiğim yanıtta belirtmiştim. İlçemizde 3.000’i aşkın tescilli yapı bulunuyor. Birçok tarihî yapıyı yeni işlevleriyle ilçemize kazandırdık. Örneğin, bölge halkı tarafından Silahhane olarak adlandırılan Basmane’deki iki katlı binayı restore ederek, Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi’ne dönüştürdük. Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi’nde etkinlikler (konser, tiyatro, şiir dinletisi ve açık hava film gösterimi vb.) düzenliyoruz. TCDD’den beş yıllığına devraldığımız tarihî Kemer Tren İstasyonu’nu Konak Gençlik Destek Merkezi yaptık. 1900’lü yılların başında inşa edilen tarihî İstiklal İlkokulu’nu çocuklar ve gençler için Yenilikçi Öğrenme Merkezi’ne dönüştürdük. Yıkılmaya yüz tutan tarihi yapılardan İkiz Evler’i restore ettik, semt merkezi olarak hizmete sunduk. Eşrefpaşa’daki iki katlı tarihî yapının restorasyonunu tamamladık. Yapıda, Tatar Kırım Türkleri’nin gelenek ve göreneklerin tanıtılacak. Kıllıoğlu Hamamı, Büyük Demirhan, Çakaloğlu Han gibi birçok tarihî yapıda çalışmalarımız devam ediyor. Liman arkası olarak tabir edilen bölgedeki binayı da sanat merkezine (Konak Modern) dönüştüreceğiz. İkiçeşmelik Caddesi’ne adını veren çeşmeleri gün yüzüne çıkaracağız. İlçemizin tarihî ve kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için Kentsel Tasarım Müdürlüğü başta olmak üzere belediyemizin tüm birimleri titizlikle çalışıyor. Kent Tarih Birimi de kurduk. Kent Tarih Birimi, kent belleğine ve kimliğine yönelik önemli çalışmalar yürütüyor.

Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

ABDÜL BATUR:
Her çalışmamızda “Birlikte Konak” anlayışıyla ilerliyoruz, ilçemizin paydaşlarıyla işbirliği yapmaya, protokoller imzalayarak yol almaya özen gösteriyoruz. Yakında “Mimarlık Müzesi” açacağız demiştim. İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle müzeye ilişkin çalışmaları yürütüyoruz. Sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere, alanında uzman isimlere ve hemşerilerimize belediyemizin kapısı her zaman açık. Kaynaklarımızı doğru değerlendiriyoruz, önümüze çıkan engelleri aşıyoruz, ancak belediye gelirlerinin artması için Belediye Gelirleri Yasası yenilenmeli. Bu, tüm belediyelerin ortak sorunu. Belediyelerin gelir sorunu ortadan kaldırılmalı, belediyelere gerekli destek verilmeli.


Önerilen Haberler