"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Antalya’nın tarihini tanıtacak projeler hazırlıyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?   
 
MUHİTTİN BÖCEK
: Planlı, kurallı ve kimlikli bir kent oluşturmak için çalışıyoruz.  Antalya’nın belleğini yaşatmak, kentimizin hafızasına sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Antalya Kent Araştırmaları Merkezi’ni kurduk. Merkez, Antalya’nın kültürel değerlerini ve tarihini yansıtan varlıkların saptanması, toplanması, kataloglanması, onarılması, uygun koşullarda korunması, sergilenmesi, bunlarla ilgili yayınların yapılması amacıyla çalışıyor. Bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapan, kentlilik bilincine katkıda bulunan merkez, Antalya’ya ilişkin yayınlar yapıyor ve somut olmayan kültürel mirasın derlenmesi için sözlü tarih çalışmaları gerçekleştiriyor. Merkez bünyesinde araştırma kütüphanesi, yerel belleğe ulaşılabilecek dijital arşiv, yerel basın/kurum arşivleri, sözlü tarih çalışmalarının yürütüldüğü ve araştırmacılara açıldığı kayıt/araştırma odası, atölye ve toplantı salonu yer alıyor.

Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?

MUHİTTİN BÖCEK:
Antalya, Karain Mağarası başta olmak üzere birçok Paleolitik Çağ yerleşimine, Side, Perge, Selge, Sillyon, Termessos, Phaselis, Olympos, Rhodiapolis, Limyra, Myra, Patara, Ksanthos gibi Antik Çağ yerleşimlerine ev sahipliği yapıyor. Akdeniz’in bu en güzel coğrafyası tarih boyunca farklı uygarlıkların ve kültürlerin buluşma noktası olmuş. Sahip olduğumuz bu değerli mirası, tarihî/kültürel birikimi korumak ve gelecek nesillere aktarmak için sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Korumanın ve aktarmanın ilk adımı tanımaktır. Kentimizin tarihini tanıtmak amacıyla hazırladığımız Antalya Kent Tarihi Sergisi, bu amaca ulaşmak için attığımız bir adımdır. Cumhuriyet döneminin en önemli mimari/kültürel mirasları arasında yer alan, yapımı 1934 yılında tamamlanan ve 1955 yılına kadar Halkevi, 1955-2016 yılları arasında belediye binası olarak kullanılan binanın zemin katında açtığımız kalıcı sergide, Antalya’nın tarih öncesi çağlarıyla 20. yüzyılı referans alan önemli tarihi olayları ve kişileri bilimsel esaslara bağlı kalarak yalın bir üslupla anlattık. Antalya’da hafıza mekânlarını yeniden canlandırıyoruz. 1983 yılında yıkılan Vatan Kahvesi’ni aslına uygun olarak kentimize kazandırdık. Vatan Kahvesi, kentimizin kültürel değerlerinin tanıtılmasına katkıda bulunacak.

Kentinizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

MUHİTTİN BÖCEK:
Belediyemiz bünyesindeki Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, müzecilik ve tanıtım faaliyetleri kapsamında çalışmalarını yürütüyor. Tarihî Halkevi binasının zemin katının Kent Tarihi Sergisi için tahsis edilmesi, erken cumhuriyet döneminin Antalya’daki en önemli mimari eserlerinden sayılan, Karaalioğlu Parkı’nın içindeki İpekçilik Mektebi’nin “Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi”, Böcekhane binasının da “Kent Araştırmaları Merkezi” olarak işlevlendirilmesi, bu mekânları korumak ve yaşatmak amacı taşıyor.

Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

MUHİTTİN BÖCEK:
Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı kapsamında desteklenen Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Arı Serenleri ve Tahıl Ambarlarının Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı Projesi’nin ortakları arasındayız. Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) ve Synergie zum Kulturerbe des Anatolischen Mittelmeerraums (DİSKELES) Derneği’yle ortaklaşa yürüttüğümüz projeyle Elmalı’nın 60 mahallesinde yer alan, geleneksel mimarisiyle miras değeri olan tahıl ambarları ve arı serenleri kayıt altına alındı, kırsal miras envanteri çıkarıldı, sözlü tarih görüşmeleri yapıldı. Antalya Müzesi’yle birlikte Hıdırlık Kulesi’nde kazı çalışması başlattık. Bu çalışmalarda bütçe, kaynak ve projelendirme açısından zorluk yaşamadık.


Önerilen Haberler