"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem: “Kentsel markalaşmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?   

HÜLYA ERDEM:
Kent kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla 2022 yılında çalışmalar yaptık. Yeni imar planı hazırladık, ilçemizle özdeşleşmiş alanları imar planına işledik, bu alanlarla ilgili kalkınma ve geliştirme planları oluşturduk. Kültür ve tabiat varlıklarını da bu alanlardan sayabiliriz. Ayrıca ilçemizde kültür varlığı potansiyeli olan tescilsiz binaları tespit ettik, bu binaların tescil edilmesi için girişimde bulunduk. Belirlediğimiz binaları restore ettik. Çalışmalar tamamlandığında bu binaları kent müzesine dönüştüreceğiz, vatandaşların hizmetine sunacağız. Geçmişten günümüze ilçemize mal olan, halkın kültürünü, yaşam tarzını yansıtan alanlarla, mekânlarla ilgili ne varsa yapılacak. Kent müzesi aracılığıyla yeni neslin geçmişini öğrenmesini, öğrendikleriyle geleceği şekillendirmesini sağlayacağız. Gençlerin, geçmişle bağını koparmamasını arzuluyoruz, bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz.

Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?

HÜLYA ERDEM:
İmar Müdürlüğü başta olmak üzere belediyemizin müdürlükleriyle tescilli/tescilsiz kültür varlıklarını tespit ettik, rehabilite çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar belli bir plan dahilinde yapılıyor, bu nedenle uzun vadede tamamlanıyor. Dolayısıyla bu çalışmalar için finans ve bütçe kaynakları oluşturuyoruz. Konakoğlu Mahallesi’ndeki “Tayyareli Konak” ve “Sandıkçılar Konak” olarak bilinen iki konağın mülkiyet sorunlarını çözdük, kamulaştırdık, restorasyon projelerini hazırladık, projeleri ilgili kamu kurumların onayına sunduk. Onay aldıktan sonra restorasyonu hızla tamamlayacağız. Yılankalesi’nde de önemli bir proje başlattık. Gerekli yerlerden onay aldık. Projeyi yakında ihale edeceğiz ve uygulama aşamasına geçeğiz. Yılankale’ye çıkışı sağlayan güzergâhta yaklaşık 400 metrelik yürüme yolu, seyir terasları ve düzenleme çalışmaları yapacağız. Sirkeli Höyük’te çevre düzenlemesi, kazı evinde bitki temizliği yaptık. Kadeş Antlaşması’na imza atan Hitit kralı Muvatalli’nin kaya kabartmasının bulunduğu alanın önüne ahşap bağlantı yolu ve seyir terası yaptık. Sirkeli Höyük’te çalışmaları yürüten ekibin daha rahat ortamda bilimsel çalışma yapabilmesi için alana yeni konteynerler yerleştirdik. Amacımız, Sirkeli Höyük’ü gün yüzüne çıkarmak, bu kapsamda höyükteki kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Güleçyüzler Konağı’nda rehabilite çalışması yaptık, konağı kent müzesine dönüştüreceğiz. Müzede, Sirkeli Höyük’ten gelen kültür varlıklarını sergileyeceğiz, yöresel yemeklerin satılacağı mekânlar oluşturacağız. Bu sürece vatandaşları da dahil edeceğiz, vatandaşların kendi ürünlerini sergileyip satabileceği alanlar oluşturacağız. Projeyle ilgili tanıtım etkinlikleri de düzenleyeceğiz.

İlçenizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

HÜLYA ERDEM:
Kentsel markalaşma, sadece yerel yönetimler tarafından yürütülecek bir süreç değil. Kentsel markalaşma stratejisi için tüm kamu kurum/kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşları birlikte çalışmalı, organize hareket etmeli. Yerel yönetimler bu konuda üzerine düşeni yapıyor. İlçemizdeki kültürel varlıkları ön plana çıkararak, turizm şirketleriyle görüşerek, bu lokasyonları turizm destinasyonuna dönüştürerek, yerli/yabancı turistleri ilçemize çekmeyi, ilçemizi tanıtmayı, ilçemizin ekonomisini ve tarihini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Ceyhan’da gezip görülecek birçok yer var. İlçemizin markalaşması, tanınması açısından tarihî ve kültürel yerler önem arz ediyor. Bu alanlara yönelik çalışmalar (restore, rehabilite vb.) yapıyoruz.

Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

HÜLYA ERDEM:
Birçok kamu kuruluşuyla ortak hareket ediyoruz. İlçemiz, Tarihî Kentler Birliği’ne üye. Birliğin çalışmalarını takip ediyoruz, personelimizi birliğin eğitimlerine ve seminerlerine gönderiyoruz. Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, Adana İl Kültür Müdürlüğü, Adana Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve üniversiteler ile koordineli çalışıyoruz. Bütçe ve finans açısından zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz, ama pes edecek değiliz. İmkânlarımız dahilinde kaynak oluşturarak bu sıkıntıları aşıyoruz ya da ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına başvurarak ortak projeler üretiyoruz. Belediyemizin müdürlükleri, özellikle İmar Müdürlüğü bu sürecin merkezinde yer alıyor. İmar Müdürlüğü bünyesinde birimlerimiz ve eğitimli personelimiz var. Nitelik ve nicelik açısından kendimizi sürekli yeniliyoruz.


Önerilen Haberler