YÜKLENİYOR
Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?
ASAF GÜVEN: Kent Meydanı Projesi’ni hayata geçirdik. Eski kent yapısını ön plana çıkarmak amacıyla ilçe kaymakamlığıyla birlikte Eski Köy İçi Projesi’ni hazırladık. Yöresel ürünler üretmek, bu ürünleri tanıtmak ve pazarlamak için tarım kooperatifi kurduk. Bölgemizdeki sit alanlarında yapılan arkeolojik kazılara destek veriyoruz, projelerin tanıtılmasına katkıda bulunuyoruz.
Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?
ASAF GÜVEN: Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla bölgemizde mitolojiye konu olan alanlara yönelik çalışmalar yaptık. Hacıahmetli Mahallesi’ndeki Meryem Ana Havuzu için ilçe kaymakamlığı işbirliğiyle iki proje başvurusunda bulunduk. Belediyemizin imkânlarımız doğrultusunda temizlik ve düzenleme çalışmaları gerçekleştirdik. “Yanan Taşlar” olarak bilinen alana Turizm ve Kültür Derneği’yle birlikte doğa yürüyüşleri ve geziler düzenledik, tanıtım etkinlikleri yaptık. Hüyük Şelaleleri’ne giden yolların düzenlenmesi için çalışmalara başladık.
İlçenizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
ASAF GÜVEN: İlçemizdeki tarihî ve kültürel mekânların korunması, ilçemizin ihtiyaçlarına uygun çalışmaların ve projelerin hazırlanması amacıyla Sosyal ve Kültürel İşler Müdürlüğü’nde bir personel görevlendirdik. Teknik uzmanlık gerektiren konularda Fen ve İmar İşleri Müdürlükleri’nin teknik elemanlarından destek alıyoruz.
Rhosus Antik Kent Projesi kapsamında Uluçınar Mahallesi’nde 48 evin dış bakım-onarım işlemlerini, çatı ve balkon tadilatını tamamladık. Sokaklarda peyzaj çalışmaları yaptık, duvarlara resimler çizildi, saksılar yerleştirildi. Projenin devamında Akdeniz Caddesi’ni hafta sonları araç trafiğine kapattık, caddede aydınlatma ve peyzaj çalışması gerçekleştirdik, hediyelik eşya-takı, doğal ürünler stantları açtık, kafeteryaları ve restoranları düzenledik.
Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?
ASAF GÜVEN: Kentsel çalışmaların tamamında sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla işbirliği yapıyoruz. Eski köy içi (Rhosus Antik Kent) ve sahil projesinde Mimarlar Odası’yla, üniversitelerle, şehir planlarında TMMOB meslek odalarıyla, Kutsal Havari Kilisesi ve Yanar Taş etkinliklerinde Arsuz Turizm ve Kültür Derneği’yle işbirliği yaptık. İlçe genelindeki çoğu etkinlikte ve projede ilçe kaymakamlığıyla ortak çalışmalar gerçekleştirdik. Bazı çalışmalarımızda sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz. Yaz aylarında ilçemizin nüfusu yaklaşık 4.5 kat artıyor. Belediyemize gelen pay sabit olduğu için bütçe ve kaynak açısından zorluklar yaşadık. Belediyemizin kısıtlı kaynaklarıyla, iş insanlarının desteğiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.