"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kızıldaş: “Arguvan’ı kalkındırmak için çalışıyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

MEHMET KIZILDAŞ: İlçemizdeki işsizlik sorunu dış göçe neden oluyordu. Bu nedenle ilçemizin nüfusu azalmaya başladı. İlçemizin nüfusunu korumaya yönelik projeler yapıyoruz. Heyelan felaketi nedeniyle imar planı bekletiliyordu. Zemin etüt raporunu kesinleştirmek ve sorunu çözüme ulaştırmak için çalışmalar yaptık, yeni imar planı oluşturduk, imar yollarını açtık. İlçe dışından ilçemize çalışmaya gelen memurlar konut yetersizliği nedeniyle barınma sorunu yaşıyordu. Bu sorunu çözmek amacıyla üç binadan ve 12 daireden oluşan sosyal konut projesini hayata geçirdik. İlçemize gelen misafirlerin konaklayacağı, toplantı yapacağı, etkinlik düzenleyeceği alanlar yoktu. Bu kapsamda çok amaçlı kültür merkezi inşa ettik. Merkezde, türkü evi, konferans salonu, otel ve restoran yer alıyor. İlçemizin önemli sorunlarından birini çözmek için sanayi sitesi yaptık. İlçe merkezinde, mahallelerde ve mezralarda yol sorunu vardı. Yol çalışmalarını (kilit taş, sathi kaplama, sıcak asfalt ve çakıl taşı dökümü) tamamladık. İklim şartları ve susuzluk nedeniyle ilçemizdeki yeşil alanlar yetersizdi. İlçemizin çeşitli noktalarında sondaj çalışmaları yaptık, yeşil alanlar oluşturduk. İmar planı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj sorunları büyük ölçüde çözüme ulaştı. Mülkiyeti belediyemize ait olan atıl durumda yaklaşık 1.000 dönümlük tarım arazisi vardı. Tarım arazilerini hem belediyemize hem de ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla ıslah çalışmalarını tamamladık ve üretime başladık. İlçemizde işsizliği önlemek amacıyla farklı alanlarda fabrika kurmayı hedefledik, Santepe Kimya A.Ş.’yi ve bulgur fabrikasını ilçemize kazandırdık. Kızık Mahallesi’nde müze açtık. İlerleyen süreçte vatandaşlardan gelen eserlerle müzeyi zenginleştireceğiz. Üreticiler için kooperatifleşme amacımız doğrultusunda Sınırlı Sorumlu Arguvan Doğal adıyla bir kooperatif kurduk. İlçemizdeki en önemli eksiklerden biri de akaryakıt istasyonuydu. Kendi imkânlarımızla akaryakıt istasyonu kurduk.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

MEHMET KIZILDAŞ
: Üç binadan ve 12 daireden oluşan konut projesini hayata geçirdik. Daha büyük bir projeyi hayata geçirmek istiyorduk, ancak artan inşaat maliyetleri planlarımızı aksattı.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

MEHMET KIZILDAŞ:
Önümüzdeki dönem hedeflerimiz:

•    Ozanlar Sokağı
•    Türkü Müzesi
•    Müzik Meslek Yüksekokulu
•    Balta Saz Yapım Atölyesi
•    Düğün salonu
•    İlçe terminali
•    Seracılık
•    Soğuk hava deposu
•    Katı atık çöp aktarma istasyonu
•    Doğalgaz
•    Yenilenebilir enerji kaynakları

İmkânlarımız doğrultusunda hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz var. Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapacağız. Bu dönemdeki projelerimizin hatırlanmasını isteriz.
 
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

MEHMET KIZILDAŞ:
Malatya Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yapıyoruz, çalışmalarımızı koordineli yürütüyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin daire başkanlıklarıyla birlikte ilçemizin eksiklerini tamamlamak için çalışıyoruz. Şu âna kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadık.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?

MEHMET KIZILDAŞ:
Kent konseyimiz yok. Her yıl Uluslararası Türkü Festivali düzenliyoruz, sosyal ve kültürel etkinlikleri Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’yla Köy Dernekleri işbirliğiyle yürütüyoruz. Malatya Aşçılar Derneği işbirliğiyle Malatya Arguvan Yemek Yarışması düzenledik.

Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?

MEHMET KIZILDAŞ:
İlçemizdeki kaldırımları engelli vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda düzenliyoruz. Yalnız yaşayan yaşlı vatandaşları imkânlarımız doğrultusunda belli aralıklarla ziyaret ediyoruz, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kış aylarında yaşlı vatandaşlara soba ve baca temizliği konusunda yardımcı olacağız.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

MEHMET KIZILDAŞ: Belediyemizin mali yapısı güçlü olmadığı için araç ve yatırım konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

ARGUVAN BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI:
Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü.

MİSYON: Arguvan’ı geliştirmek, güzelleştirmek, yaşanabilir bir ilçe yapmak. Katılımcı yönetim anlayışıyla diğer kamu kuruluşlarıyla uyum içinde çalışmak. Kaynakları etkin kullanmak. Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek. Şeffaf, gelişim odaklı, planlı ve duyarlı bir belediyecilik anlayışını benimsemek. Toplumsal, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan Arguvan’ı kalkındırmak.

VİZYON:
Çağdaş ve yenilikçi hizmetlerle yerel değerleri markalaştırmak, ilçe ekonomisini güçlendirmek. Geleceğin öncüsü bir yerel yönetim modeli olmak. Paydaşların beklentilerine ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek. Arguvan’daki gelişmelere uygun stratejiler ve projeler geliştirmek. Paydaşları ilçe yönetimine dahil etmek. Toplumsal değerlere saygılı ve özgün bir yönetim anlayışını benimsemek.

STRATEJİK HEDEFLER: 5018 sayılı kanunda belirtilen kamu idarelerinin yanı sıra 13/07/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’yla nüfusu 50.000 ve üzerindeki tüm belediyeler, 23/07/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’yla büyükşehir belediyeleri stratejik plan hazırlamakla yükümlü kılınmıştır.

ÇALIŞAN SAYISI: 69

BÜTÇE: 15.000.000 TL

MEHMET KIZILDAŞ KİMDİR?


Sivas Öğretmen Okulu’nu bitirdi. Sivas Şarkışla’da, Arguvan Çayırlı Köyü’nde ve İstanbul’da öğretmenlik ve idarecilik, TÖB-DER’de yöneticilik yaptı. Arguvan ve Köyleri Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin, Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’nın kurucu üyesidir. 2010-2014 yılları arasında Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’nda başkanlık görevini üstlendi. Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nin ana komitesinde çalıştı. CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliği, il delegeliği yaptı, partinin çeşitli kademelerinde görev aldı. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Arguvan Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler