"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köleoğlu: “Yerel değerlere sahip çıkıyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

MUSTAFA KÖLEOĞLU: “Mutlu Kumluca”, “Sağlıklı Gıdanın Başkenti”, “Gençlik Gelecektir”, “Hiçbir Çocuk Yatağa Aç Girmeyecek”, “Yaşlıların Hizmetkârıyız” ve “Sosyal Belediyecilik” başlıklarında birçok çalışma yaptık. Göreve geldiğimiz günden bu yana ilçemizin gelişmesi için çalışıyoruz.

Aşevi Projesi:
2020 yılında hizmete açılan, 10.000 kişilik yemek kapasitesiyle Batı Antalya’nın en büyük aşevi unvanına sahip olan sosyal hizmet binası, ilçemizde ikamet eden, evinde yemek pişiremeyen yaşlı, kimsesiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar için haftanın yedi günü sıcak yemek yardımına devam ediyor. Aşeviyle 693 aileye ve 2.297 kişiye günlük sıcak yemek hizmeti verdik.

Kumluca Kart:
“Bir elin verdiğini diğer el görmesin” anlayışıyla “Kumluca Kart” uygulamasını başlattık.  Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalar neticesinde belirlenen ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve ikameti Kumluca’da olan üniversite öğrencilerine “Kumluca Kart” verildi. 862 ihtiyaç sahibi vatandaşa Kumluca Kart’ın ulaştırılmasını sağladık. Kart, alışverişlerde kullanılıyor, ilçe esnafına da katkıda bulunuyor.

Öğrencilere Burs İmkânı:
İlçemizde ve il dışında okuyan öğrencileri de unutmadık. Eğitimleri süresince öğrencilere burs imkânı sağladık.

Kız Öğrenci Konuk Evi:
2022 yılında faaliyete başlayan kız öğrenci konuk evi 70 kişilik kapasitesiyle ilçemizde üniversite eğitimini sürdüren, yurt imkânından faydalanamayan ve ev tutma olanağı olmayan öğrencilerin barınma sorununu çözdü.

Gençlik Merkezi: “Gençlik Gelecektir” sloganıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gençlik Merkezi aracılığıyla gençlerin kültürel ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak kurslar açıyoruz. Gençlerin talepleri doğrultusunda farklı branşlarda kurslar açmaya devam ediyoruz. 2021 yılında faaliyete geçen Eğitim Atölyesi, gençler başta olmak üzere her yaştaki vatandaşa kurs imkânı sunuyor.

Evde Sağlık Hizmetleri: 2020 yılında 41 mahallede evde sağlık hizmetleri başlattık. 6.574 yaşlı ve engelli vatandaşlara belli aralıklarla genel sağlık taraması yaptık. Yaşlı ve engelli vatandaşların yakınlarına informel bakım eğitimleri verdik. Bakıma ihtiyacı olan yaşlı ve engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye, havalı yatak, mobil klozet, yürüteç, medikal araç ve malzeme desteğinde bulunduk.

Domates Halk Masa:
887 55 55 numaralı hat üzerinden bize ulaşan vatandaşlara hizmet veriyoruz. 2021 yılında belediye hizmet binasının zemin katında kurulan Domates Halk Masa, birimlerimizdeki iş yoğunluğunu azaltmak, vatandaşların işini kolaylaştırmak ve vatandaşlardan gelen talepleri karşılamak için kuruldu.

Yörük Halk Ekmek:
Bölgedeki ekmek kalitesini artırmak ve fiyatları dengelemek amacıyla Yörük Halk Ekmek Projesi’ni hayata geçirdik. Projemizin özel bir amacı da var. Geleneksel lezzetlerin yok olmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geleneksel lezzetleri yaşatacağız ve tanıtacağız.  Sarnıçtepe’de kadınların emeğiyle üretilen yufka ekmeğini vatandaşların sofralarına ulaştırıyoruz.

Kumluca Belediyespor: Kumluca Belediyespor’u destekliyoruz. Kumluca Belediyespor, 2021-2022 sezonunda şampiyon olarak Bal Ligi’ne yükseldi. Göreve başladığımız günden bu yana Kumluca Belediyespor’u birinciliğe yükseltmek için mücadele edeceğimizi söylemiştik.

Araç Filosu: Araç filomuza 3 adet çöp kamyonu, 10 adet kamyonet, 13 adet motosiklet, 2 adet traktör, 2 adet iş makinesi ve 4 adet binek araç ekledik.

Kumluca Kent Konseyi:
2022 yılında Kumluca Kent Konseyi’ni kurduk.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

MUSTAFA KÖLEOĞLU:
Stratejik hedeflerimiz ve planlarımız belediye meclisinde oybirliğiyle kabul edildi. Beş yıllık stratejik planımızı ilçemizin ve belediyemizin ihtiyaçlarına yönelik hazırladığımız için planda herhangi bir değişiklik yapmadık.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

MUSTAFA KÖLEOĞLU:
Günümüzün değişen koşulları doğrultusunda vatandaşların beklentilerini karşılayacak hizmetler üretmek amacıyla kaynaklarımızı etkin kullanmaya çalışıyoruz. Üreten belediye anlayışıyla Oto Galericiler Sitesi’ni inşa edeceğiz. Sürdürülebilir enerji projelerini hayata geçireceğiz. Sanayi bölgesine destek vereceğiz. Ticaret potansiyelini geliştireceğiz. Dezavantajlı gruplara yönelik projeleri hayata geçireceğiz. Sosyal gelişim alanları yaratacağız. Yerel demokrasiyi ve katılımcılığı destekleyeceğiz. Organik tarımı yaygınlaştıracağız. İhalesini yapacağımız akaryakıt istasyonunu belediyemizin envanterine kazandıracağız. Beton santralinin faaliyetlerini artırarak, kendi kendine yeten belediye olma yolunda ilerleyeceğiz. Bu görev döneminde hatırlanmasını istediğimiz birçok projemiz var. Bunlardan en önemlisi “hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” anlayışıyla Batı Antalya’ya duyurduğumuz aşevimizdir. “Mutlu Kumluca” hedefine ulaşmak, üreten, kendi kendine yeten bir belediye olmak, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı sera atıklarının çevreye ve insan sağlığına etkilerini en aza indirmek amacıyla organik gübre tesisini belediyemize kazandırdık. Belediyemizin öz kaynaklarıyla Kumluca Beton’u Fen İşleri Müdürlüğü’nün araçlar parkında faaliyete geçirdik. Tesiste, daha uygun fiyatlı, kaliteli beton üretiyoruz. Yerelden kalkınma anlayışıyla istihdam sağlıyoruz. İlçemizde işsizliği azaltacak, sermayeyi güçlendirecek projeler üretmeye devam edeceğiz.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

MUSTAFA KÖLEOĞLU:
Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte şehir stadı yapıyoruz. Yılların hayali gerçek oluyor. Beykonak’ta tarımsal sulama, Söğütcuması’nda içme suyu sorununu çözdük. Et mezbahasını Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle beraber yönetiyoruz, turizm imar planlarını yapıyoruz, Türkiye’nin en büyük kapalı oyun parkını inşa ediyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?

MUSTAFA KÖLEOĞLU:
Sivil toplum kuruşlarıyla, kamu yararına hizmet eden derneklerle, mahalle dernekleriyle ortak çalışmalar yürütüyoruz, işbirliği yapıyoruz. İlçemizin kültürel değerlerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla festivaller düzenliyoruz. İlçemizi ulusal/uluslararası alanda tanıtmak için fuarlara katılıyoruz. Mahalle muhtarlarıyla iletişim kuruyoruz, motivasyon gezileri düzenliyoruz. Kumluca’da hemşerilik bilincini geliştirmek, Kumluca’nın haklarını korumak, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, dayanışma, saydamlık, hesap verebilirlik ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek için kent konseyi kuruldu. Kent konseyi aracılığıyla sorunlara demokratik yollarla çözüm bulacağımızı düşünüyorum.

Dezavantajlı gruplara yönelik projeleriniz var mı?

MUSTAFA KÖLEOĞLU:
Dezavantajlı grupların kamusal hayata katılmasını destekleyen çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçemizde “Engelsiz Yaşam Merkezi” kurmaya çalışıyoruz. Engelli vatandaşlar için konser düzenledik. İhtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardımda bulunuyoruz, evde sağlık hizmeti veriyoruz. Dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapıyoruz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

MUSTAFA KÖLEOĞLU:
Pandemi süreci ekonomik açıdan zorluklara neden oldu. Ekonomik zorluklar temel hizmetlerin yürütülmesini neredeyse imkânsız hâle getirdi, çevre sağlığı, ulaşım, sosyal yardım başta olmak üzere birçok hizmet alanında maliyetleri büyük ölçüde artırdı. Bu zorluklara rağmen vatandaşların yanında olmaya çalıştık. Yerel yönetimlere daha fazla kaynak sağlanmalı. İlçe belediyeleri ekonomik açıdan sıkıntılar yaşıyor. Yasal zorunluluklar ve sınırlı kaynaklar nedeniyle biz de zorluklarla karşılaşıyoruz.


KUMLUCA BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI:
Özel Kalem Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Ruhsat Denetim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Spor Müdürlüğü.

MİSYON:
Yerel değerlere sahip çıkmak. İlçemizin geleceğini ilgilendiren önemli kararları demokratik ve katılımcı yöntemlerle almak. Mevcut kapasiteyi ve mali kaynakları en iyi şekilde değerlendirmek. Vatandaşların beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamak.

VİZYON:
Doğasını, tarihini ve kültürel değerlerini koruyan, turizm ve tarım potansiyelini iyi değerlendiren, gelir ve eğitim düzeyini yükselten, kent ve çevre uyumunu sağlayan, çağdaş değerleri benimseyen, vatandaşların mutlu olduğu ve parçası olmaktan gurur duyduğu bir Kumluca olmak.

STRATEJİK HEDEFLER:
Üreten bir belediye olmak. İlçemizin turizm potansiyelini artırmak. Kent ve çevre düzenini geliştirmek. Katılımcı, demokratik, hesap verebilir yönetim anlayışını benimsemek. Sosyal belediyecilik anlayışıyla kurumsallaşmak.

ÇALIŞAN SAYISI:
539

BÜTÇE: 105.000.000 TL

MUSTAFA KÖLEOĞLU KİMDİR?


İlk, orta ve lise öğrenimini Kumluca’da tamamladı. İstanbul Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Kumluca’da sebze-meyve üreticiliği yapan ailesinin ekonomik yetersizliğinden dolayı eğitimine devam etmedi. Daha sonra mali müşavir ofisinde çalışmaya başladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. Üst düzey yönetici olarak ekonomi danışmanlığı yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Kumluca Belediye Başkanı seçildi. Evli ve ikiz çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler