"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köse: “Safranbolu’nun kültürel mirasını geleceğe taşıyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?   

ELİF KÖSE:
Safranbolu, kent ölçeğinde korunuyor, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Bu nedenle önemli çalışmalar yapıyoruz. Geleneksel Türk toplum yaşamının tüm özelliklerini taşıması ve zamana karşı kendini koruması nedeniyle ilçemiz  “Korumanın Başkenti” unvanına kavuştu. Ülkemizdeki 50.000 kültür ve tabiat varlığının yaklaşık 1.500’ü Safranbolu’da bulunuyor. İlçemiz, zengin kültürel mirası kent ölçeğinde koruma başarısı sebebiyle “Dünya Kenti” oldu, UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Miras Listesi’ne alındı. İlçemizin koruma altındaki alanları/mekânları arasında “Hıdırlık Tepesi”, “Eski Hamam”, “Yeni Hamam” (Cinci Hamamı), “Cinci Han”, “Köprülü Mehmet Paşa Camisi”, “Güneş Saati”, “Ulu Cami”, “Kazdağlıoğlu Camisi”, “İzzet Mehmet Paşa Camisi”, “Saat Kulesi”, “İncekaya Su Kemeri”, “Yemeniciler Arastası”, “Demirciler ve Bakırcılar Çarşısı”, “Manifaturacılar Çarşısı”, “Kaymakamlar Evi”, “Kaçak Cami” (Lütfiye), “Tarihî Hükümet Konağı” (Kent Tarihi Müzesi), tarihî belediye binası, “Bulak (Mencilis) Mağarası”, kanyonlar, çeşmeler, tümülüsler, kaya mezarları, bağlar (yazlık bağ evleri), su değirmeni yer alıyor.

Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?

ELİF KÖSE:
Tarihî varlıkların nasıl korunması gerektiğini ele alan önemli bir kitap arşivi oluşturduk. Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla etkinlikler, yarışmalar, paneller, söyleşiler düzenledik. Önümüzdeki yıl Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 24.’sünü düzenleyeceğiz. Tarihî ve kültürel varlıkların korunması için çok sayıda kente, ilçeye, hatta dünyanın çeşitli kentlerine destek oluyoruz.

İlçenizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

ELİF KÖSE:
Tarihî ve kültürel mekânları korumaya yönelik çalışmalarda birçok kente ve ilçeye öncülük ediyoruz. Tarihe tanıklık eden, yıpranmaya yüz tutan han, hamam, konak vb. gibi tarihî mekânları restore ediyoruz, bu mekânları yeniden işlevsel hâle getiriyoruz. Çalışmalarımızı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün uzman kadrosuyla gerçekleştiriyoruz.

Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

ELİF KÖSE:
Karabük Valiliği başta olmak üzere kaymakamlıkla, üniversitelerle, diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, alanında uzman kişilerle işbirliği yapıyoruz, çeşitli projelere ve çalışmalara imza atıyoruz. Şu âna kadar projelerimizde bütçe açısından herhangi bir zorluk yaşamadık.


Önerilen Haberler