"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Tenceremiz paylaşım için kaynıyor”

  • 3 Ekim 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Mahalle Mutfakları Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

VAHAP SEÇER:
“Mahalle Mutfakları”, 2020 yılının Mart ayında Halkkent Mahallesi’nde faaliyete başladı, şu anda Mersin merkezde, Tarsus’ta ve Erdemli’de toplam 31 farklı noktada vatandaşlarla buluşuyor. Dezavantajlı mahalleleri de kapsayacak şekilde mutfak sayısını artırmayı hedefliyoruz. “Tenceremiz paylaşım için kaynıyor,” diyerek başladığımız Mahalle Mutfakları Projesi’yle dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmayı, kaliteli ve besin değeri yüksek olan yemekleri uygun fiyata sunmayı amaçlıyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Mersin’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

VAHAP SEÇER:
Mahalle Mutfağı Projesi, seçim döneminde vatandaşlara verdiğimiz sözlerimizden biriydi. Bu, öylesine bir proje değildi. Projeye başlamadan önce sahada incelemeler yaptık, bu doğrultuda projeyi geliştirdik. Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgeleri ve mahalleleri belirledik. Göreve gelir gelmez, projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Aşevimizde yapılan üç çeşit yemeği ve ekmeği 3.5 TL karşılığında Mersin merkezde 17, Tarsus’ta 11 ve Erdemli’de üç farklı noktada yer alan Mahalle Mutfakları aracılığıyla vatandaşlara ulaştırıyoruz. Projemizin hedef kitlesi, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar. Aynı zamanda üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenmesi için üniversitelerin önünde de hizmet veriyoruz. Öğrenciler, uygun fiyatlı yemeklerle karınlarını doyurabiliyor. Mahalle Mutfakları, esnafın zorluk yaşamaması için hafta içi her gün 16:30-17:30 arasında hizmet veriyor. Amacımız, kâr elde etmek değil, vatandaşlara her gün sağlıklı, temiz ve uygun fiyatlı yemekler ulaştırmak. Bu projemizi, kronik rahatsızlığı olan yaşlı almış vatandaşların evlerine ücretsiz, düzenli ulaştırdığımız, bugüne kadar 3.5 milyon pakete ulaşan yemek hizmetiyle, kentimizin belli noktalarında kış aylarındaki ücretsiz çorba ikramıyla birlikte yürütüyoruz.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

VAHAP SEÇER:
Sosyal politikalara öncelik vereceğimizi, dar gelirli, ihtiyaç sahibi vatandaşların her zaman yanında olacağımızı göreve gelmeden önce söylemiştik. Göreve başladıktan sonra, pandemi dönemiyle birlikte Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın bütçesini önemli ölçüde artırdık, ihtiyaç sahibi vatandaşlara Halk Kart aracılığıyla sıcak yemek, gıda kolisi desteği vermeye başladık. Dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerdeki okullarda okuyan çocuklara ücretsiz paket süt dağıtımı, soğuk kış aylarında sıcak çorba ikramı da bu kapsamda değerlendirilebilir.

Bu çalışmalarımıza bütçe ayırdık, Mersin’de yaşayan her vatandaşa ulaşmayı, çocukların beslenmesine katkıda bulunmayı amaçladık. Sosyal belediyecilik anlayışı ve mevzuatın, yasaların bize verdiği yetki doğrultusunda projemizi hayata geçirdik. Yerel yönetimlerin yoksulluk, yoksunluk ve açlıkla mücadeleye yönelik hizmetlerinin dayandığı mevzuat güçlendirilmeli. Bir vatandaşın yüzünün gülmesi, hizmetimizin karşılığını bulduğu ve daha fazla çalışmamız gerektiği anlamını taşıyor.


Önerilen Haberler