YÜKLENİYOR
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: Bir süredir Kadıköy Kent Müzesi üzerinde çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi, klasik müze anlayışı yerine daha hareketli ve yaşayan bir müzecilik yaklaşımı benimseniyor. Kadıköy Kent Müzesi’nde de geçici sergilerle günümüzün kentsel-toplumsal sorunlarına odaklanan ve yaşayan bir müze yaratmayı düşünüyoruz. Müzenin geçmişle gelecek arasında köprü görevi üstlenmesini istiyoruz. Müze, Kadıköy’ün hafıza mekânı olacak. Müzede, dönem fotoğrafları, haritalar, gazete-dergi arşivleri, videolar, kupalar, afişler, sözlü tarih çalışması niteliğindeki kayıtlar, gündelik hayattan objeler gibi geniş bir koleksiyon yer alacak. Aslında bu konuda şanslıyız. Çünkü Kadıköy’ün çok eski dönemlere uzanan bir geçmişi var. Kadıköy, antik dönemden Osmanlı’ya, cumhuriyet dönemi modern mimarisine kadar birçok mekânsal öğeyi barındırıyor. Kadıköy’e kimlik kazandıran, toplumsal bellekte önemli bir yeri olan Haydarpaşa Garı ve istasyonlar da Kadıköy’de bulunuyor. İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı Haydarpaşa Garı ve istasyonlar önemli hafıza mekânlarının başında geliyor. Hafıza mekânlarının işlevini korumasını ve yaşatılmasını önemsiyoruz. Ayrıca Kadıköy, İstanbul’un ilk apartmanlarına da ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Kadıköy’ün çok katmanlı mimari birikimini ve çok kültürlü sosyal hayatını kayıt altına alan, önemli kişilere ve olaylara tanıklık eden geçmişini gelecek kuşaklara aktaran bir hafıza mekânı yaratarak önemli bir eksiği gidereceğimizi düşünüyoruz.
Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: “Kadıköy” ve “bellek” kelimelerini birlikte düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk isim Dr. Müfid Ekdal’dır. Müfid Bey’in Kadıköy üzerine çok değerli çalışmaları bulunuyor. “Bizans Metropolünde İlk Türk Köyü Kadıköy”, “Kadıköy Konakları”, “Bir Fenerbahçe Vardı” ve “Kadıköy Sokakları” gibi çok kıymetli çalışmaları geçmişte yayımlanmıştı. Bu kitapların birçoğunu bulmak neredeyse imkânsız. Bu nedenle Müfid Ekdal’ın kitaplarını yayımlamaya başladık. “Saklı Hikâyeleri ve Resimleriyle Kadıköy Sokakları” adlı kitabını Müfid Bey’in ölüm yıldönümünde yayımladık. Diğer kitaplarını da yayın programımıza aldık, kısa sürede Müfid Ekdal’ın tüm kitaplarını okurla buluşturacağız. Daha önce de “Kadıköy Arkeolojisi” adlı bir kitap yayımlamıştık. Bu kitap, Kadıköy’de gerçekleştirdiğimiz bir bilimsel toplantıda yapılan sunumlardan oluşuyor. Yine yakın zamanda, değerli araştırmacıların ve akademisyenlerin katkısıyla “Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele” adlı bir çalışmayı yayımladık. Bu çalışma da büyük ölçüde toplumsal hafıza konusuna odaklanıyor.
İlçenizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: Kadıköy’de çok sayıda eski köşk ve bina bulunuyor. Bu yapıların birçoğu mülkiyet anlaşmazlıkları nedeniyle bakımsızlığa ve yıkıma terk ediliyor. Eski köşkleri ve binaları kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdiye kadar çok sayıda binayı restore ettik, çeşitli şekillerde işlevlendirdik ve vatandaşların hizmetine sunduk. “Karikatür Evi”, “Gençlik Sanat Merkezi”, “Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi”, Tarih Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi”, “Haldun Taner Müze Evi” ve “19 Mayıs Sosyal Hizmet Merkezi” gibi hizmet birimlerimiz bu tür tarihi mekânlar. Bu çalışmalar için belediyemizde ayrı bir birim oluşturmadık. Konuyu yönetim politikası olarak benimsedik, belediyemizin ilgili birimleri çalışmalarını bu politika doğrultusunda sürdürüyor.
Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?
ŞERDİL DARA ODABAŞI: Kadıköy Kent Müzesi için değerli akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aldık, almaya da devam ediyoruz. Bu tür çalışmalarda mümkün olduğunca fazla kişinin ve kurumun görüşlerinden faydalanarak adım atmayı önemsiyoruz. Bu alana ilişkin farklı perspektifler ve yaklaşımlar söz konusu. Biz, her görüşü dinleyerek, her konuyu araştırarak hareket ediyoruz. Meslek örgütlerinin, bağımsız araştırmacıların ve akademisyenlerin konuya ilişkin görüşlerini titizlikle inceliyoruz, çalışmalarımızı planlarken bu doğrultuda hareket ediyoruz