"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tarhan: “Tarihî yapıları en iyi şekilde restore ediyoruz”

  • 3 Ekim 2022
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kentsel bellek ve kent kimliği oluşturmaya yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Hafıza mekânları, anıt, müze, arşiv vb. kent tarihini kayıt altına almayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?   

NEŞET TARHAN:
Geçmişi 2.500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ni, antik limanı ve ünlü şair, filozof, astronom, matematikçi Aratos’un anıt mezarını dünya kültürüne kazandırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu değerleri hem dünya mirasına kazandırmak hem de kültür turizmine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Anıt mezardaki kazı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı, alanı ziyaret edilebilir duruma getirmeyi planlıyoruz. Cumhuriyetin kuruluşuyla yaşıt olan, Esenbağlar’da yer alan tarihî Taş Mektep’i Millî Eğitim Bakanlığı’ndan devraldık, restore ettik ve yeniden eğitime kazandırdık.

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen devrimciler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için Mezitli’de dev bir anıt yaptırdık. Üç devrimcinin idam edilme sürecine dair gazete kupürlerinden ve yaşamlarının farklı dönemlerinin yer aldığı fotoğraflardan oluşan sergi de açıldı.

Kentsel tarih, kültür ve sanat varlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu kapsamda tanıtım etkinlikleri (sergi, belgesel film, panel vb.) düzenlediniz mi?

NEŞET TARHAN:
Tarihi Kentler Birliği’ne üyeyiz. Mersin’in en kapsamlı ve büyük buluşmasını, her yıl coşkulu etkinliklerle Uluslararası Soli Güneş Festivali’ni düzenliyoruz. Festival alanını arkeolojik sit alanının çevresine kuruyoruz, bu tarihî alanı yerli/yabancı misafirlerimize tanıtıyoruz. Festival kapsamında konserler, dans gösterileri düzenliyoruz, belediyemizin kurslarına katılan vatandaşların yıl sonu etkinliklerine yer veriyoruz. Ayrıca tarihimizi ve kültürümüzü tanıtmak amacıyla yine Uluslararası Soli Güneş Festivali kapsamında “Yıldırım Mayruk Güneş Defilesi” düzenledik. Uluslararası Soli Güneş Festivali’nde Alternatif Seramik Pişirim Çalıştayı’na da yer veriyoruz. Çalıştaya, farklı ülkelerden seramik sanatçılarının yanı sıra seramik bölümünde okuyan üniversite öğrencileri katılıyor, çalıştay sayesinde çok değerli sanat eserleri ilçemize kazandırılıyor, eserler sergileniyor.

Mezitli’nin tek tarihî yapısı olarak öne çıkan Taş Mektep’te Mersin Üniversitesi Konservatuarı’yla ortak çalışmalar yapıyoruz, “Taş Mektep Gün Batımı Konserleri” düzenliyoruz. İlçemizin tarihini ve kültürünü yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için yazlık sinema etkinlikleri düzenliyoruz. Mezitli Belediyesi Yazlık Sineması, ünlü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay başkanlığındaki jüri tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye’nin en güzel 10 sinemasından birisi olarak gösteriliyor. İlçemizi görsel ve işitsel sanat alanlarıyla zenginleştirmeye çalışıyoruz.

İlçenizin tarihî/kültürel mekânlarını korumak, yaşatmak ve yeniden işlevlendirmek için kentsel markalaşma stratejilerinizi nasıl yapılandırdınız? Bu kapsamda belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

NEŞET TARHAN:
Kent kimliğini tarihî yapılar oluşturur. Tarihî yapılardaki yaşanmışlık, kültürümüzün temelidir. Kültürel değerleri geleceğe taşımak sorumluluğumuzdur. Biz, bu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Önceliklerimiz arasında tarihî yapıların en iyi şekilde restore edilmesi ve vatandaşların kullanımına açılması yer alıyor.

Kentsel markalaşma stratejimizi şöyle açıklayabilirim: Çocukların, kadınların, gençlerin her yaştan, her kültürden insanın kültürü, sanatı ve tarihi hayatın merkezine alarak mutlu, sağlıklı ve huzurlu olabileceği, dünya ölçeğinde bir ilçe yaratmaya çalışıyoruz. En iyi marka modelini geliştirmek üzere sürekli kendini yenileyen, gelişen ve büyüyen Mezitli’yi dünya çapında örnek bir ilçe hâline getirmeye çalışıyoruz.

Kent kültürünü, tarihini korumak ve yaşatmak için belediyemizde ayrı bir birim bulunmuyor, belediyemiz bünyesindeki teknik personelimiz bu konularla ilgileniyor.

Kentsel belleğe ilişkin çalışmalarınızda sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, üniversitelerle, tarih ve kültür uzmanlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Süreç dahilinde bütçe, kaynak, projelendirme açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

NEŞET TARHAN:
MTSO, MDTO, TMMOB ve MIP vb. kuruluşlarla ortak “kültür” paydasında buluşarak, Soli Pompeiopolis arkeolojik alanındaki limanı ve benzeri önemli yapıları bir an önce topluma kazandırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Mersin kültürünü ve tarihini gelecek nesillere aktarabilmek için Mersin Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, özel sektörle işbirliği yapıyoruz. Bütçenin ve kaynakların kısıtlı olması süreci uzatıyor ve zorlaştırıyor. Daha büyük desteklerle daha güzel işler ortaya çıkaracağımıza inanıyorum. Kapsayıcı bir yaklaşımla hareket etmeye ve yol gösterici olmaya devam edeceğiz. 


Önerilen Haberler